Évekig rettegtünk tőlük, most kiderült: nyugodtan eheted ezt a 3 ételt, ha fogyni szeretnél
A tészta nem az ördögtől való
A tésztát gyakran azonosítjuk a plusz kilókkal, pedig a probléma nem vele van, hanem az adaggal – és azzal, amit ráteszünk. Egy adag teljes kiőrlésű vagy durumtészta rostban gazdag, lassabban emeli a vércukorszintet, és hosszabban tartó teltségérzetet biztosít, mint például a fehér kenyér. Ha zöldségekkel, csirkével vagy tonhallal kombináljuk, egy kiegyensúlyozott, tápanyagdús étkezést kapunk, amitől nem kell tartani.
A krumpli diétás is lehet
A burgonya évtizedekig a fogyókúrák főellensége volt, pedig teljesen alaptalanul. A héjában főtt vagy sült krumpli tele van C- és B-vitaminokkal, káliummal és rostokkal, amelyek segítik az emésztést és csökkentik az éhségérzetet. A probléma csak akkor kezdődik, ha bő olajban sütjük. Főzve vagy párolva viszont teljesen belefér még a szigorúbb diétákba is.
A banán nem hizlal, hanem energizál
„Banánt ne egyél, mert hizlal!” – hangzik el gyakran, de ez is egy makacs mítosz. Egy közepes banán mindössze 100–120 kalóriát tartalmaz, miközben rengeteg káliumot, magnéziumot és rostot biztosít. Sportolás előtt vagy után kifejezetten hasznos: segíti az izommunkát, az energiapótlást és a regenerációt.
A lényeg: nem az étel a hibás, hanem a mennyiség
A modern dietetika szerint nincs „jó” vagy „rossz” étel – csak egyensúly, adagkontroll és tudatos ételpárosítás. A tészta, a krumpli és a banán tehát nem ellenség, hanem a kiegyensúlyozott étrend része lehet – ha okosan, mértékkel fogyasztjuk.
fotó: illusztráció, Getty Images
The post Évekig rettegtünk tőlük, most kiderült: nyugodtan eheted ezt a 3 ételt, ha fogyni szeretnél first appeared on nlc.