Ha eddig nem használtad a mikrón ezt a gombot, most ideje kipróbálni
Amikor feltalálták, a mikrohullámú sütő igazi forradalmi újítás volt a konyhában. Azonban manapság a legtöbb háztartásban csak melegítést szolgálja, pedig sokkal többre képes. Így hozhatod ki belőle.
Mi az a teljesítményszabályozó gomb?
Ahogy a tűzhely gombjai a hőt szabályozzák, a mikró teljesítményszabályozója is a főzési hőmérsékletet állítja. „Minden mikrohullám alapértelmezetten teljes teljesítménnyel (10-es szint) működik. A teljesítményszabályozó gomb viszont lehetővé teszi, hogy bizonyos ételeket kíméletesebben készítsünk el – magyarázza Steph Chen, az Anyday mikrohullámú edényeket gyártó cég alapítója és vezérigazgatója. – A legtöbb mikróban a teljesítményszabályozás azt jelenti, hogy rövid időszakokra leáll a sugárzás, így az étel lassabban fő. Ha figyelsz, hallhatod, ahogy a magnetron ki- és bekapcsol.”
Ez így működik: „Az „off” periódus alatt az ételben a teljes teljesítményű főzésből származó maradékhő tovább főzi az ételt, de közvetlen sugárzás nélkül. Ha például 5-ös szintre, azaz 50%-os teljesítményre állítod, a hullámok csak az idő felében verődnek vissza, így az étel kíméletesebben készül.”
A szakértő megjegyzi, hogy az inverteres mikrók kivételt képeznek ez alól a szabály alól.
Miért érdemes használni a teljesítményszabályozót?
A legtöbben úgy gondolják, hogy a mikrós ételek mindig ugyanolyan állagúak. Pedig a teljesítményszint állításával ez változik. „A legnagyobb előnye az alacsonyabb teljesítménnyel való főzésnek, hogy az étel kíméletesebben készül, így jobb állagot kap, és nehezebb túlfőzni” – mondja Chen. Ez különösen jól jön, ha gyorsan szeretnél buggyantott tojást, zabkását vagy egy csésze forró kakaót készíteni.
A teljesítményszabályozó az étel kifutását is csökkenti, így kevesebbet kell takarítani. „Bizonyos ételek – például a gabonafélék és a tojás – kíméletesebb hőt igényelnek ahhoz, hogy megfelelő állagot kapjanak, és ne fussanak ki vagy égjenek oda” – teszi hozzá Chen.
Hogyan kell használni a teljesítményszabályozót?
Ahelyett, hogy konkrét hőmérsékletet vagy fokozatot választanál (pl. alacsony, közepes, magas), a mikróban általában számokkal (1–10) vagy százalékban (pl. 50%) állíthatod a teljesítményt. Mivel minden mikró kicsit más, érdemes átnézni a használati utasítást.
Milyen ételeket főzz alacsony teljesítménnyel?
Teljesítmény: 1–4 vagy 10–40%
A legalacsonyabb fokozat a legjobb a fagyasztott ételek kiolvasztására. „A mikró úgy működik, hogy a vízmolekulákat rezgeti, így keletkezik hő. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a víz folyékony állapotban van. Amikor kiveszed a fagyasztott ételt, a külső réteg azonnal olvadni kezd. A mikró ezt a vékony vízréteget melegíti, ami aztán átadja a hőt a belső jégnek.” Az alacsony teljesítmény segíti és gyorsítja is ezt a folyamatot. „Teljes teljesítménynél túl sok víz elpárolog, így a hő nem tud hatékonyan behatolni a jégbe” – teszi hozzá.
Ezen a fokozaton lágyíthatod a vajat, sajtot, fagylaltot anélkül, hogy megolvadnának, illetve felmelegítheted a kenyeret és péksüteményeket úgy, hogy ne száradjanak ki vagy égjenek meg.
Milyen ételeket főzz közepes teljesítménnyel?
Teljesítmény: 5–9 vagy 50–90%
Sok étel egyenletesebben és jobb állaggal készül ezen a szinten. Ilyenek például:
Gabonák: „A rizs és a quinoa párolva a legjobb, ezért érdemes alacsonyabb teljesítményen főzni – mondja Chen. – A keményítőtartalmú gabonák teljes teljesítménynél kifutnak és odakozmálnak, ami takarítást és ehetetlen ételt eredményez.”
Tejalapú ételek: „A tejtermékeket is kíméletesen kell melegíteni, hogy ne váljanak szét vagy ne égjenek le. A sajttorta például 4-es szinten készül, hogy megőrizze fényes, krémes állagát, és ne kapjon oda a sajt vagy a tejszín.”
Állati fehérjék: „Ha olyan húsról van szó, ami könnyen kiszárad, alacsonyabb teljesítményt használj. Minél alacsonyabb a fokozat, annál kíméletesebb a hő, így a hús puhább és szaftosabb lesz. Ez különösen jól működik halnál és csirkénél – mondja Chen. – Így jobb állagot érhetünk el, és gyakran gyorsabban elkészül, mint a tűzhelyen.”
Milyen ételeket főzz magas teljesítménnyel?
Teljesítmény: 10 vagy 100%
Elméletileg bármit meg lehet főzni teljes teljesítményen, de nem mindig ez adja a legjobb eredményt. „Fedő alatt így is elég jól sikerülnek az ételek – mondja Chen. – Csak éppen az alacsonyabb fokozat gyakran jobb állagot és ízt biztosít.”
A készételek és a maradékok – különösen, ha magas a víztartalmuk, például a levesek és a zöldségek – általában a mikróban melegíthetők a legjobban. A száraz ételek viszont csak még szárazabbak lesznek.
The post Ha eddig nem használtad a mikrón ezt a gombot, most ideje kipróbálni first appeared on nlc.