7 megunhatatlan retró recept: a miláni makarónit és a menzás piskótát sem hagytuk ki!

A retró menzás ételek vegyes érzéseket ébresztenek: imádott-utált ételek, amelyekhez mégis nosztalgikus érzések fűznek. A legjobb pedig a retró – valljuk be, leginkább silány minőségben elkészített – ételekben, hogy egy minimális reformmal új életet lehelhetünk a receptekbe.
Persze úgy tudnak igazi klasszikusok maradni, ha nem teszünk bele csavarokat és nem is gondoljuk újra: egyszerűen csak főzzük-süssük meg a régi kedvenceket jó minőségű alapanyagokból, de ne akarjuk a fejük tetejére állítani a retró ízeket.
Jöjjön egy kis időutazás: ezeket a fogásokat anno még fehér köpenyes konyhás nénik adagolták nekünk a klasszikus, kék csíkos menzás tányérokra, és boldogok voltunk, ha nem volt sóska-, spenótnap, és maradt repetára való a kedvenc piskótakockánkból. Készítsétek el velünk az alábbi nosztalgikus ételeket!
Klasszikus meggyleves télen-nyáron
A meggyleves menzás stílusban pudingporral készül, jó cukros és tejfölös is. Ez az egyszerre édes és savanykás ízvilág felejthetetlen, a pudingpornak köszönhetően kicsit sűrűbb is lesz a leves, mintha egy sima, vékony lével készítenénk. A meggyleves tökéletes mélyfagyasztott gyümölcsből is, sőt ha igazán retró módon csináljuk, akár egy üveg meggybefőtt is lehet az alapja. Ha megvolt a meggyleves, cseresznyével is érdemes kipróbálni!
Tovább a receptre: klasszikus meggyleves
Retró milánói makaróni, az örök
„A makaróni egy cső alakú, általában egyenesre vágott tésztatípus, amely az olasz „maccheroni” szóból származik. A tészta keményebb, rugalmasabb állagú, ami ideálissá teszi sütéshez, főzéshez egyaránt” – írja a Nosalty. Sokan keverik a spagettivel, amivel szintén szokás készíteni ezt a jelentősen magyarított, olasz ihletettségű ételt. Gépsonka helyett csináljuk jó minőségű főtt sonkával, sok gombával és reszelt sajttal, és higgyétek el, akkor nem fog róla hiányozni a nagy szelet rántott hús!
Tovább a receptre: retró milánói makaróni
Cordon bleu felturbózva
A cordon bleu maga a nosztalgia. Ez volt az egyik csúcsétel a régi vendéglőkben, maga a dőzsölés: ahogyan felvágtuk a ropogós panírt, és izzón folyt ki a közepéből az olvadó sajt. Ez a recept kimaxolja, amit ez a ma is kedvelt főétel tud, hiszen mortadella, prágai sonka, ementáli és edami sajt béleli, ami a ’80-90-es években elképzelhetetlen lett volna. Nem is tudtuk akkoriban, mi az a mortadella. Ez a fogás megéri a ráncfelvarrást!
Tovább a receptre: cordon bleu sült burgonyával
Retró strandos burger egész évben
A jó öreg strandos burgerért sokan ma is odavagyunk. Kötelező eleme a fejes saláta és a vegyes vágott savanyúság – ez utóbbi sokszor kissé eláztatta a bucit, de akkor is imádtuk. Akárcsak a kissé émelyítő mustár-ketchup-majonéz kombinációt. Készítsd el velünk előkészített mélyfagyasztott hamburger
Tovább a receptre: retró strandos burger
A legegyszerűbb sajtos roló
Megmutatjuk, milyen a sajtos roló, ha nem kiszáradt és porhanyós, ha nem margarinos, és a sajtot sem spórolják ki belőle. Az igazi, friss, minőségi sajtos rolót isteni besamel mártás gazdagítja, és felejtsük el hozzá a vacak, íztelen dömpingsajtot. A Nosalty receptjében gouda sajt és Philadelphia krémsajt szerepel, és semmilyen művi adalékanyag. Zongorázható lesz a különbség.
Tovább a receptre: a legegyszerűbb sajtos roló
Menzás piskóta
A menzás piskóta napja ünnepnap volt a menzán. Leginkább csokiöntettel borították nyakon, de az aranygaluskáról ismert vaníliasodó és valamilyen gyümölcs is lehetett a párja. A jó menzás piskótából kimaradt a sok tojás, kissé íztelen volt, de puha, és szerettük még úgy is, hogy az öntet is kissé híg, vizes volt. A piskóta, ha jól van elkészítve, egy isteni hétköznapi sütemény – ami a kalóriaszámát nézve felér egy főétellel is. Egy laktató leves után remek második ma is.
Tovább a receptre: menzás piskóta
Klasszikus retró gyümölcstorta
Ez a gyümölcstorta maga a ’90-es évek. Tegye mindenki a szívére a kezét: valójában bolti tortaalapra halmoztuk a gyümölcsöket, amiket tortazselé fogott össze. Ez a recept annyiban újító, hogy megmutatjuk benne, milyen a piskótaalap, ha friss és benne van az a bizonyos négy tojás. Nem ördöngösség, és ha nem a bolti készterméket vesszük, garantáltan sokkal finomabb lesz. Banánnal és kivivel az igazi retró!