Nem a spenótban van a legtöbb vas, hanem ebben a gyümölcsben
A közhiedelem úgy tartja, hogy a spenót és a hús a két legjobb vasforrás. A leveles zöldségek – mint a spenót – 100 grammonként 1,7-4,3 mg vasat tartalmaznak, míg a bárányhús 10,5 mg, a borjúhús 3 mg, a marhahús pedig 2 mg vasat biztosít. A Vince.hu cikke szerint azonban az abszolút győztest nem a zöldségek és nem is a húsok között kell keresni.
Valójában a legmagasabb vastartalommal a fehér eper (faeper) rendelkezik: 100 grammonként 11 mg vasat tartalmaz. Aki tehát vashiányos, annak ebből érdemes minél többet fogyasztania.
A vashiány amúgy az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon, több mint egymilliárd ember szenved a következtében kialakuló vérszegénységben. A vas a testünk számtalan életfontosságú folyamatában vesz részt, többek közt az oxigént szállító hemoglobin egyik alapvető alkotóeleme. A vas továbbá nélkülözhetetlen a sejtek energiatermelő folyamatainak fenntartásában, illetve szükség van rá az enzimrendszerek működéséhez, valamint az idegrendszeri folyamatok fenntartásához is. A szervezet nem képes vasat előállítani, ezért ha a naponta veszített vasat nem pótoljuk megfelelően, előbb-utóbb kialakul a vérszegénység.
Ezek is a vérszegénység tünetei! Nem is gondoltad volna!
- Gyakori fertőzések
- Hajhullás
- Pica (A pica nevű étkezési zavarban szenvedők olyan dolgok elfogyasztása iránt éreznek ellenállhatatlan sóvárgást, melyeknek nincs semmilyen tápértékük, és nagyon nehéz vagy akár lehetetlen azokat megemészteni.)
- A nyelv megváltozása (például duzzadt, gyulladt, fájdalmas esetleg sápadt vagy furcsán sima)
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Nem a spenótban van a legtöbb vas, hanem ebben a gyümölcsben first appeared on nlc.