azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Retró gyerekkori ital, amit adj a pogácsák tésztájához: ettől lesznek igazán könnyűek, légiesek és frissek

Retró gyerekkori ital, amit adj a pogácsák tésztájához: ettől lesznek igazán könnyűek, légiesek és frissek

4 megtekintés
NLC
Otthon citrom pogácsa recept

Hölgyeim és uraim, itt az új hack: a citromos üdítő! Ausztráliában ez a lemon squash, amit itthon pl. Sprite-tal vagy 7UP-pal tudsz helyettesíteni, vagy bármilyen citromos szénsavas üdítővel.

A gyerekkori kedvenc szénsavas ital a taste.com szerint tökéletes kiegészítője ezeknek a süteményeknek: nemcsak légies állagot ad, hanem erőteljesebb citromos ízt is kölcsönöz nekik, így a citromos pogácsa egy új szintre lép.

„A szénsavas citromos szörp nemcsak folyadék, hanem finom, édes citrusos ízt is kölcsönöz a pogácsáknak” – mondta Amira Georgy, a gasztronómiai szaklap újságírója, hozzátéve, hogy a legjobb az egészben, hogy a szénsav segít levegősebbé tenni a tésztát, amitől a pogácsa belül pillekönnyű lesz. A titok: az ital legyen jó buborékos, mert ha kiszáll belőle a buborék, nem fogja ugyanazt a hatást elérni.

Hogyan készül a lemon squash pogácsa?

  • Ugyanúgy készíthető, mint a klasszikus pogácsa, csak a tej és a vaj helyett használjunk citromos szénsavas üdítőt.
  • Ehhez tegyük a lisztet, a kristálycukrot és a sót egy nagy tálba.
  • Adjuk hozzá a tejszínt és a hideg lemon squash-t, majd keverjük lágy tésztává.
  • A hűtött üdítő különösen fontos, mert a hideg tészta jobban megemelkedik a forró sütőben.

A tésztát enyhén lisztezett felületen óvatosan gyúrjuk át, csak annyira, hogy összeálljon – a túlgyúrás rágós állagot eredményez. Nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd egy 6 cm-es szaggatóval vágjunk ki pogácsákat (ne csavarjuk a szaggatót, mert ettől egyenetlenül kelhet). Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg tejjel, és süssük 10–15 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

Szénsavas italok, mint titkos sütési alapanyagok

A lemon squash nemcsak frissítő ital, hanem igazi aduász a pogácsakészítők kezében. Ráadásul nem áll meg itt a lista: a szóda és akár a prosecco is segíthet abban, hogy a pogácsa kívül ropogós, belül puha legyen – ez utóbbit persze jobb, ha csak a felnőttek fogyasztják.

The post Retró gyerekkori ital, amit adj a pogácsák tésztájához: ettől lesznek igazán könnyűek, légiesek és frissek first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek