Ez a vitamin nagyon jót tesz a szívnek: a legtöbb magyarnál hiány van belőle
A szívbetegségek sajnos továbbra is vezető haláloknak számítanak, pedig van egy vitamin, amely kulcsszerepet játszik a szívünk egészségében. A legtöbben azonban nem tudnak erről, az emberek túlnyomó többsége pedig nem is fogyaszt belőle eleget.
B9-vitamin: a szív csendes őrzője
A B9-vitamin két formában van jelen: természetes folátként az ételekben, valamint szintetikus folsavként a táplálékkiegészítőkben. Egyik legfontosabb szerepe, hogy segít szabályozni a homocisztein szintjét a szervezetben, mely egy olyan aminosav, ami a fehérjék emésztése során keletkezik.
Egy friss kutatás szerint azoknál, akik étrendjük révén sok B9-vitamint visznek be, 23 százalékkal kisebb az esély a szív- és érrendszeri halálozásra.
Nem kell rögtön a patikába rohanni
A szakértők szerint hatalmas probléma, hogy a B9-vitamint alig ismerjük, és sokan nem is gondolnak arra, hogy pótolniuk kellene.
„Egy lengyel felmérés szerint a lakosság 80–90 százaléka nem fogyasztja a szükséges mennyiséget” – mondja Dr. Bartek Kulczyński dietetikus. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azonnal szintetikus folsavhoz kell nyúlnunk. Először inkább nézzünk rá a napi étrendünkre, és kezdjünk el több természetes forrásból származó folátot fogyasztani.
Mely ételekben van B9-vitamin?
Szerencsére nem nehéz természetes forrásból bevinni a B9-vitamint szervezetünkben, ugyanis az alábbi élelmiszerek bővelkednek benne:
- Leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, petrezselyemzöld, római saláta, mángold
- Egyéb zöldségek: brokkoli, karfiol, zöldborsó, cékla, kelbimbó
- Hüvelyesek: csicseriborsó, bab, borsó, lencse
- Teljes kiőrlésű gabonák: rozskenyér, zabpehely, búzakorpa, hajdina
- Gyümölcsök: banán, avokádó, narancs, eper
- Magvak, diófélék: napraforgómag, mandula, földimogyoró
- Állati eredetű élelmiszerek: máj, tej, joghurt, tojássárgája, penészes sajtok