azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

A kávé meghosszabbíthatja az életedet – de csak, ha így iszod!  

1 megtekintés
NLC
Egészség kávé egészséges kutatás
Blurred placeholder

A kávé élénkítő hatása közismert, de most úgy tűnik, hogy más jótékony hatása is van: meghosszabbíthatja az életünket. Az amerikai Tufts Egyetem kutatói a Science Direct oldalon közölt tanulmányukban azt írják, hogy a kávé halálozási kockázat csökkentő hatása különösen az üres kávé esetében mutatható ki – a tej és a cukor azonban csökkenti ezt a hatást. A cikk egy korábbi, 46 332, 20 éves és idősebb ember bevonásával elkészített tanulmány adatait elemezte, akiket

A kávé meghosszabbíthatja az életedet – de csak, ha így iszod!  

átlagosan 9-11 évig követtek nyomon.

A követési időszak alatt a résztvevők közül 7074-en haltak meg, és a kávéfogyasztásukat vizsgálva a kutatók betekintést nyertek a kávéfogyasztás és a halálozás közötti összefüggésbe. Az eredmények szerint a kávéfogyasztóknál szignifikánsan alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata a nem kávéfogyasztókhoz képest. Ha azonban a kávét cukorral és tejszínnel vagy tejjel fogyasztották, a halálozási kockázat csökkentésére gyakorolt ​​hatása gyengült.

Összességében 14 százalékkal alacsonyabb volt

a korai halálozás kockázata azoknál, akik feketén itták a kávéjukat, vagy csak kis mennyiségű cukrot és tejszínt vagy tejet adtak hozzá, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét. A napi két-három csésze fogyasztása tűnt a legnagyobb előnynek.

A kutatók figyelembe vettek más, a halálozást befolyásoló tényezőket is, így a testmozgási szokásokat, az alkoholfogyasztást, az életkort, a nemet és az iskolai végzettséget, de a tanulmány nem tud közvetlen ok-okozati összefüggést bizonyítani, mivel előfordulhattak ismeretlen közrejátszó tényezők mind a kávéfogyasztás, mind az általános halálozás tekintetében.

A tanulmány így alátámasztja a kávé

egészségügyi előnyeit taglaló, korábbi tanulmányok állításait. Arra a következtetésre jutott, hogy a hatás valószínűleg a koffeinnek köszönhető, mivel a tanulmány nem talált a halálozási kockázat csökkenését azoknál, akik koffeinmentes kávét ittak.

„A kávé egészségügyi előnyei a bioaktív vegyületeinek köszönhetők, de eredményeink arra utalnak, hogy a cukor és a telített zsír hozzáadása csökkentheti a kávé halálozást csökkentő hatását”

– mondta Fang Fang Zhang, a tanulmány vezető szerzője. A kávé élethosszabbító hatásának kihasználásához tehát a legjobb, ha feketén, tej és cukor nélkül fogyasztjuk a kávét.

Kép: Pixabay

The post A kávé meghosszabbíthatja az életedet – de csak, ha így iszod!   first appeared on nlc.