azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu
Főoldal / Tökéletes vegán jégkrémek csupán 3 alapanyagból

Tökéletes vegán jégkrémek csupán 3 alapanyagból

1 megtekintés
NLC
Gasztro jégkrém vegán recept
Tökéletes vegán jégkrémek csupán 3 alapanyagból

Házilag jégkrémet készíteni jó móka, a vegán jégrém meg különösen. Az más kérdés, hogy megéri-e, hiszen most már tényleg lehet kapni bármilyen ízű és kiszerelésű hűsítő édességet, az alapanyag pedig ugyanúgy nem olcsó. Ha viszont speciális igényeink vannak, mégiscsak biztosabb, ha otthon állunk neki.

Az például egyáltalán nem magától értődő, hogy tejmentes, cukormentes vagy vegán jégkrémet bárhol tudunk vásárolni (főleg megfizethető áron). Ha pedig az élelmiszeripari adalékanyagokkal vannak problémáink, szintén meg vagyunk lőve.

jégkrém készítés otthon

A vegán jégkrém készítése otthon gyerekjáték (Fotó: alvarez, Getty Images)

A házi jégkrém alapjai

Jó hír, hogy lényegében három alapanyagból, egészen kevés munkaráfordítással, otthon is tudunk jégkrémet gyártani. Mi ezt akkor járattuk csúcsra a barátnőimmel, amikor a gyerekek még kicsik voltak, de tejérzékenyek, és hát a balatoni nyarak alatt nem volt „kedvünk” naponta tucatnyi vegán jégkrémet vásárolni. Meg úgyis megolvadt volna hazáig.

Jégkrémet készíteni lényegében abból áll, hogy pépesítjük a gyümölcsöt, majd édesítjük, és teszünk bele valamit, amitől krémesebb lesz. Végül, ha nagyon igényesek vagyunk, csokiba is márthatjuk, de én ezt a lépést nem igazán szoktam forszírozni, mert vegán „tejcsokit” aztán tényleg nem lehet bárhol beszerezni. Viszont végtelen jóságomban hajlandó voltam sűrű és hideg szörpbe mártani a jégkrémet fogyasztás előtt, így mégiscsak kapott egy extra réteget.

Innentől kezdve a legnagyobb kihívás a vegán tejszín beszerzése. Sajnos a nagyon elterjedt, vagyis mindenhol kapható Hulala tartalmaz tejfehérjét, viszont a vegán termékeken ma már ott az egyértelmű jelzés. Akinek pedig ez szempont, az már úgyis csípőből tudja, hogy mire kell figyelnie.

Ha nem ragaszkodunk a tejszínes alaphoz, sima vagy jól habosodó, barista növényi „tejjel” is felüthetjük a jégkrémet. Sőt, plusz egy trükként bevethetjük a polcon található lekvárokat, dzsemeket is, amelyek segítségével aztán tényleg gyerekjáték a jégkrém-készítés otthon.

házi jégkrém

Vegán jégkrém házilag (Fotó: Westend61, Getty Images)

2 házi készítésű vegán jégkrém recept

Mutatunk egy krémes, egy egyszerű gyümölcsös, és egy vaníliás verziót is.

Hozzávalók:

  • 2 dl vegán tejszín
  • 4 evőkanál cukor vagy más édesítőszer
  • 20 dkg gyümölcs (fagyasztott is lehet), vagy ennek megfelelő mennyiségű dzsem.

Elkészítés:

  1. A tejszínt habbá verjük.
  2. A gyümölcsöt és az édesítőt botmixerrel pépesítjük, majd először beletörünk egy kevés tejszínhabot, végül fokozatosan belekeverjük a többi habot is.
  3. Jégkrémformákba töltjük és minimum négy órára a fagyasztóba tesszük.

Egyszerű vegán jégkrém

Hozzávalók:

  • 50 dkg gyümölcs, amit szeretünk hűsen is (sima vagy fagyasztott)
  • 1,5 dl növényi barista tej (ez remekül habosodik)
  • 5 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

Elkészítés:

  1. Mindent beleteszünk a turmixgépbe és addig pörgetjük, amíg egy lágy, habos pépet nem kapunk.
  2. Beletöltjük a jégkrémformákba és kifagyasztjuk.

Vegán vanília-jégkrém

Hozzávalók:

  • 2 dl vegán tejszín vagy magas zsírtartalmú kókusztejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy 1 kávéskanál igazi vaníliakivonat)
  • 3 evőkanál cukor (attól függően, hogy sima vaníliát vagy vaníliás cukrot használtunk-e)

Elkészítés:

  1. Mindent beleteszünk egy tálba és habbá verjük, majd formákban kifagyasztjuk.
The post Tökéletes vegán jégkrémek csupán 3 alapanyagból first appeared on nlc.