Édes és sós gofri receptek: 7 isteni ötlet gofrisütőhöz

Gofri, goffri és újabban már waffle elnevezéssel is illetik itthon ezt a frissen sült finomságot. Nincs benne sok extra, rengeteg magyar háztartásban is fellelhető gofrisütő, a benne sülő édes tésztafélére pedig csak kevesen mondanak nemet.
Kíváncsiak voltunk egy hivatalos definícióra is, amelyek az Arcanum szerint „két oldalról, rácsos mintázattal sütött puha, édes tészta.
A lengyel gofry szóból, amely a francia gaufre (tkp. ‘méhlép’) kiejtés szerinti átvétele többes számúvá alakítva, ez a tésztaféle ugyanis először Lengyelországból hozott gépeken sütve jelent meg nálunk. A francia szó forrása az alnémet wafel (‘méhlép’, ebből ered az angol waffle is), mert a tészta mintázata a méhsejtekére emlékeztet.” Alapos leírás!
Mi annyiban egészítenénk ki, hogy gofri sósan is készülhet, akárcsak egy melegszendvics-alap. Kívül mámorítóan ropog, belül puha, amit rákenünk, az megolvad rajta, szóval egyszerűen isteni. A gofri tésztája azonban sarkalatos kérdés. Az alábbiakban a Nosalty kipróbált receptjeit mutatjuk be, amelyek közül kedvetekre választhattok egyszerűbbet és több hozzávalósat, édeset vagy sósat. Kitétel, hogy legyen otthon gofrisütő, hogy megalkothassátok azt a bizonyos méhsejt formát.
Gofri édesen: az igazi belga édes gofri
Irány, a gofri-nagyhatalom, Belgium! Nem egy pofonegyszerű recept következik: kétféle anyag, sütőpor és szódabikarbóna is dolgozik a tésztában, hogy megemelje. A tojáson, tejen kívül pedig író gazdagítja, ez a Magyarországon nem kapható tejtermék. Citromos, fehérborecetes vagy almaecetes tejjel helyettesíthetjük (a Nosalty ebben is segít), és látni fogjuk, hogy gondos alapanyag-beszerzésnek és a tészta-kikeverésnek köszönhetően milyen isteni is lehet ez az egyszerű sült tészta. Össze sem hasonlítható a boltokban megvásárolható, előrecsomagolt, elősütött gofrikkal!
Tovább a receptre: gofri édesen
Óriási adag epres goffri
Nagycsaládosok és házbuli-házigazdák receptje jön! Megaadag gofrit süthetünk fél kiló lisztből, 5 deci tejből és 5 tojásból. Ez egy egyszerűségében nagyszerű recept, sütőporral készül a tészta, és persze nem kell ekkora volumenben dolgoznunk, arányosan le is oszthatjuk az alapanyag-mennyiségeket. Az a különleges benne, hogy az eper nem csak díszítheti, hanem először felszeleteljük, azután belekeverjük a tésztába. Valójában egy kicsit öregecske eper mentőakciójaként jött létre ez a recept: ami már nem gusztusos díszítésként, jöhet a tésztájába!
Tovább a receptre: epres goffri
Egy ínyenc recept: belga waffel
Vissza Belgiumba, ahol a gofri, avagy a waffel legalább olyan népszerű édes utcai étel, mint Magyarországon a kürtőskalács. Ez a belga waffel recept igazi extra hozzávalókat tartalmaz: az instant élesztő lehetőség szerint francia legyen, amiről azt írja a szerző, hogy „ez nem sznobkodás, a francia élesztő erősebb”. Két-két evőkanál nádcukrot és melaszos nádcukrot is ír az összetevő-lista, tehát ha szeretnénk tartani magunkat hozzá, egy nagyobb áruházba vagy gourmet boltba érdemes előtte ellátogatni. Az ilyen finomságot kár is agyonütni túl erős ízű szószokkal, feltétekkel. Érvényesüljenek a különleges ízek!
Tovább a receptre: belga waffel
Croffle, az 5 perces, foszlós-ropogós croissant-gofri
Íme, két világsztár szerelemgyereke, a croissant-gofri! Mindkét receptben bőven akad kihívás, úgyhogy igazán csábító ajánlat, hogy mindez 5 perc alatt elkészülhet. Természetesen nem a nulláról kezdjük, a lisztnél, cukornál a tészta készítését, hiszen a croissant önmagában egy nagyon nehéz műfaj. E spéci gofri titka a leveles tészta, amiből jöhet a bolti előkészített kényelmi termék. Összesen csak 5 hozzávalóból készül, és a mi munkánk valóban csak 5 perc vele, és további 10 perc sütési időt számoljunk rá. Réteges, leveles, ropogós, imádnivaló lesz! A málnalekvár és a Nutella csak egy ajánlás hozzá, ízesítsétek kedvetek szerint!
Tovább a receptre: croffle, az 5 perces, foszlós-ropogós croissant-gofri
Élesztős gofri haladóknak
Több kihívást jelent, ha élesztősen készítjük a tésztát. Motivált gofrirajongóknak érdemes kipróbálni ezt a receptet is, és összehasonlítani a sütőporos és szódabikarbónás készítési módokkal is. Nem is istant, hanem friss élesztős a tészta, tehát legelső lépésként langyos tejben morzsoljuk össze az élesztőt, és futtassuk fel. Mint a szerző írja: „a Nők Lapja főzős különszámában találtam ezt a receptet. Gyors és egyszerű. Egy hátránya van, hogy időzíteni kell: kelés után sütés. Nem lehet tárolni a nyers tésztát.”
Tovább a receptre: élesztős gofri
Minden házibuli kincse: sajtos-baconös gofri recept
Hidegen hagyhat minket egy recept, ami így kezdődik? „Sós gofrit sütöttünk sajttal és szalonnával, és utána kidurrantunk.” Az ízHUSZÁR magazin videós receptjében nem csak olvashatjátok, hanem végig is követhetitek a lépéseket. Cukor helyett itt most a só dominál, na és a bacon és a sajt, hogy ne maradjunk energia nélkül. Ti tennétek rá még valamit? Egy kis fokhagymás tejföltől biztosan nem sértődne meg.
Tovább a receptre: sajtos-baconös gofri
3 az 1-ben: BLT gofriszendvics sült krumpliból
Micsoda? Gofri tészta nélkül? Úgy ám. Ennek a sós verziónak nem más, mint sült krumpli az alapja. Egy másik óriási slágerrel, a BLT szendviccsel ötvözi ez a recept, így három őrület keveredik egyetlen laktató ételben. Eszményien folyó tükörtojás, mozzarella, cheddar sajt, bacon, majonéz, ketchup… ezt minden kisgyerek, kamasz és éhes egyetemista is pillanatok alatt eltünteti. Kreatív, sőt akár maradékmentő is lehet a megmaradt sült krumpliból. A kalóriát ez esetben se kérdezzétek, és kétszer annyi szalvétát készítsetek ki.