Veszélyben a csokoládé: eltűnhet az üzletekből
Egyre komolyabb veszélybe kerül az EU csokoládéellátása, derült ki egy friss jelentésből. Ez pedig nemcsak az édességekre hat, hanem komoly élelmiszer-ellátási válsággal is fenyeget.
A probléma oka, hogy az EU kakaóimportjának 96,5%-a olyan országokból érkezik, melyek alacsony klímaalkalmazkodási képességekkel rendelkeznek, 77%-a pedig a biodiverzitás jelentős csökkenésével küzdő területekről.
A biológiai sokféleség és a klímaváltozás erősen befolyásolja az élelmiszerellátást, emellett pedig hatással van többek között az árra, az elérhetőségre és munkahelyekre is, hívja fel a figyelmet a jelentés egyik szerzője.
És nem a kakaó az egyetlen, mely a tanulmány szerint érintett a kérdésben. Szintén veszélybe kerülhet a kukorica is, valamint egyre komolyabb a probléma a kávé, rizs és szója kapcsán.
A csokoládéipar már most is küzd a cukor árának emelkedésével, melyet részben a szélsőséges időjárási események okoznak. A szakértők álláspontja alapján a csokoládégyártóknak szükséges lenne befektetésekkel élnie a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a biodiverzitás megőrzésének elősegítésére.
„Ez nem önzetlenség vagy fenntartható finanszírozás kérdése, hanem létfontosságú kockázatcsökkentési gyakorlat kell, hogy legyen az ellátási láncok számára” – hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.
The post Veszélyben a csokoládé: eltűnhet az üzletekből first appeared on nlc.