Megfeledkeztünk erről a csodaitalról, pedig javítja a memóriát és a hangulatot

A kakaó egy olyan ital, amelyet különösen a gyerekek szeretnek. Gyakrabban az instant változathoz nyúlunk, élvezve az édes ízt és a gyors elkészítési folyamatot. Azonban érdemes sötét kakaóport választani, ami évekkel ezelőtt kötelező darab volt a konyhaszekrényekben. Nemcsak süteményekhez adható, hanem finom italként is remekül használható, amely átfogóan támogatja a szervezetet.
Hogyan készül a kakaó?
A kakaót porított kakaóbabból készítik, amelyet leggyakrabban Közép- és Dél-Amerikában termesztenek. Mindez az érett gyümölcs betakarításával kezdődik, amely fehér péppel borított magokat tartalmaz. Miután a babokat kiszedik, erjesztik őket. Ettől lesznek barnák, és ez hozza ki a teljes ízvilágot. Az erjesztett gabonákat szárítják, majd pörkölik. Ezután összetörik, megtisztítják, őrlik és nagynyomású présben préselik. A kakaóvajat elválasztják a száraz tömegtől. Az eredmény egy finom por, ami később egy dobozba és a boltok polcára kerül.
Fotó: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images
Az instant kakaó ezzel szemben nem pusztán kakaóbabpor, hanem tejpor, cukor és sűrítőanyagok teljes keveréke. Enyhébb, tejcsokoládés íze van, de magas a cukortartalma. Kevesebb kakaót is tartalmaz , ami azt jelenti, hogy kevesebb benne a koncentrált tápanyag. Ízletes ital, de kevésbé egészséges, mint a tiszta kakaó.
A kakaó jó tulajdonságai
A kakaó a flavonoidok és polifenolok egyik leggazdagabb forrása , amelyek erős antioxidánsok. Segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, védik a sejteket a károsodástól és csökkentik a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. A flavonoidok javítják az erek rugalmasságát, támogatják a véráramlást és hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez. A koleszterinszintet is befolyásolhatják a „jó” HDL-koleszterin növelésével és a „rossz” LDL-koleszterin csökkentésével.
A kakaó teobromint tartalmaz, egy enyhe stimulánst, hasonlót a koffeinhez, de hosszabb és enyhébb hatású, valamint triptofánt, ami a szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon előanyaga. Ennek köszönhetően javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt, növelheti a koncentrációt és javíthatja a memóriafunkciókat. Kiváló magnéziumforrás is, amely elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok számára, vasban (fontos a vörösvértestek termeléséhez), valamint káliumban, cinkben, rézben és mangánban gazdag.
Hogyan készítsünk sötét kakaót?
A sötét kakaó keserűsége miatt talán visszataszítónak tűnhet, de megfelelően elkészítve igazi csemege. Adjunk egy teáskanálnyit a kávéhoz, vagy főzzük le tejjel, és ízlés szerint édesítsük mézzel, juharsziruppal vagy cukorral. Ha a sűrű italok rajongója vagy, a főzés elején adhatsz hozzá egy kevés kukoricakeményítőt (fél teáskanálnyit hideg tejben feloldva).
The post Megfeledkeztünk erről a csodaitalról, pedig javítja a memóriát és a hangulatot first appeared on nlc.