Csipetke: két hozzávalóból készül a legszerényebb levesbetét

A csipetke egy rusztikus, egyszerű és imádott levesbetét. Számos ételt el sem tudunk képzelni nélküle, például egy jó gulyásleves vagy bableves egészen furcsa lenne, ha hiányoznának belőle a kis tészta galacsinok. Szerencsére a csipetke nem egy túlgondolt levestészta, és bár az alapja egészen pontosan úgy készül, mint mondjuk a lúdgége vagy a friss farfalle, mintha a tészta begyúrása után elfogyna a lendület és a formázásra már nem maradna se kedv, se idő.
Végül is, enni akkor is kell, ha éppen nincs idő lúdgégét pödörni, a csípés által formázott tészta is tészta, csak jóval egyszerűbb. Én a magam részéről ezt teljes mértékben megértem, ha fél napnyi kaszálás után választanom kellene, hogy várok egy órát az artisztikus orsótésztára, vagy csak csipetke van, de az most, hát nem lenne kérdés, hogy melyik opcióra böknék rá. Valami ilyesmi lehetett a csipetke eredettörténete.
Ez az ősi konyhai bölcsesség persze még ma is hasznos, különösen akkor, ha éppen nincs otthon semmiféle levestészta, de még csak egy huncut levesgyöngyöt se találunk a kamrában. Tésztát készíteni alapból nem ördöngösség, csak időigényes.
Először is be kell gyúrni a tésztát, ami egy tojásból és 10 deka lisztből áll. Ezt a két anyagot kell úgy elegyíteni, hogy egy homogén tésztát kapjunk, ami egyszerűen hangzik, mégsem az. Kőkemény munka, a tészta ugyanis ezzel az anyaghányaddal szintén kőkemény. Erős csukló kell hozzá, különösen, ha nemcsak levestészta mennyiséget szeretnénk készíteni, hanem mondjuk egy ebédre valót egy négy tagú családnak. Megijedni persze nem kell tőle, láttam én már nyolcéves gyereket az elejétől a végéig széles metéltet készíteni, gép nélkül.
Mint már említettem, a csipetke ennél jóval egyszerűbb, a nyújtással, formázással ugyanis nincs teendő. Abban a percben, ahogy sikerült gombócot gyúrni a két hozzávalóhoz, már csipkedhetjük is bele a forró levesbe. Egyszerű de nagyszerű étel, nézzük pontról pontra, hogy készül a csipetke!
Bableves csipetkével (Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images)
Csipetke, a két hozzávalós recept
Aranyszabály: a csipetkéhez akkor kezdünk hozzá, amikor a leves már majdnem teljesen készen van. Sózni, fűszerezni nem szükséges, a levesünkből majd felveszi az ízeket.
Hozzávalók:
- 1 közepes tojás
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
- A tojást és a lisztet alaposan összegyúrjuk. A módszer a következő: először egy tálkába ütjük a tojást, rámérjük a lisztet, majd nagyjából összekeverjük egy villával. Amikor már morzsás, kiborítjuk egy deszkára vagy a pultra, és a tenyerünk tövével, ahol jó nagy erőt tudunk kifejteni, nyomó-toló mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk.
- Amikor egyneművé vált, gombócot formálunk belőle, amit az egyik kezünkbe fogunk, a másik kezünkkel pedig kis darabkákat csipkedünk belőle, egyenesen a levesbe. A méretet úgy lőjük be, hogy alaposan meg fognak duzzadni.
- Akkor van készen, amikor feljönnek a leves színére.
Egy tojásból jó sok csipetke lesz. Ha nincs szükség az egészre, akkor csipkedjük a maradékot egy tiszta konyharuhára és szárítsuk ki teljesen, majd tegyük befőttesüvegbe és jól zárjuk le. El fog állni.
The post Csipetke: két hozzávalóból készül a legszerényebb levesbetét first appeared on nlc.