Aranyáron mérik? Ennyibe kerül most a spárga a magyar piacokon – a termesztő elárulta, miért

Idén késve indult a spárgaszezon, és szokatlanul hűvösen alakul a május, ami befolyásolhatja a friss, magyar spárga elérhetőségét is. De miért is kap ekkora reflektorfényt minden évben a spárga az idénytermények között?
A válasz egyszerű. Bár a naptári tavasz március elsejével kezdődik, a csillagászati tavaszt pedig március 21-től számoljuk, ilyenkor még csak várjuk a tavasz valódi zsenge terményeit. Ebben az időszakban is velünk van a vöröshagyma, póréhagyma, petrezselyem, zellergumó, burgonya, lencse, fejes káposzta, de ezek egész évben elérhetőek. A medvehagyma körüli rajongás egyik oka is éppen ez. A vadon termő növény valóban a tavasz előhírnöke, a zöldellő levelek nem hiába csodálatos vitamin- és ásványianyag-források.
A Magyarországon termesztett zöldségek közül viszont a tavasz nagy befutója a spárga, a gyümölcsök között pedig az eper. A spárga a medvehagymához és az eperhez hasonlóan ugyancsak egyszerre kincs a konyhában, és olyan fantasztikus hatással van az emberi szervezetre, hogy akár kizárólag a jótékony hatásai miatt is fogyaszthatnánk: csökkenti a ráncokat és fogyni is segít. Persze, amikor sütünk-főzünk vele, leginkább a friss, üde, tavaszias íze miatt tesszük.
Hogy alakul a spárga árazása?
Idén késve indult a szezon. Kezdetben méregdrágán kapható a külföldről importált, üvegházakban nevelt primőr spárga, például Mexikóból, Belgiumból vagy később az európai szabadföldiek Spanyolországból. A magyar idény április elején vagy közepén indul, ez idén a hónap közepére volt tehető. Az ekkor jellemző magas árakon még csak az igazi rajongók markolják fel a legelső hazai termesztésű csokrokat a zöldséges pultokból. Ekkor akár 5000 forintot is elkérhetnek kilójáért.
Innen szép lassan ereszkedni kezd a spárga ára, majd májusban köszönt be az idényzöldség főszezonja.
A piacokon most az 1500 forintos felirat a fél kilós csokrokat jelenti. Jelenleg is magas az ára, 2800 és 3800 forint körül alakul a zöld és a fehér spárga kilója.
A gurmé boltokban és a termelői webshopokban értelemszerűen drágábban szerezhetjük be, mint az országos üzletláncokban. A bio spárga kilogrammja akár 7000 forint is lehet, míg a szuper- és hipermarketekben akciósan ki lehet fogni 2200 forintért is a friss magyar spárga kilóját, de rohamosan fogyó készletekre kell számítani.

Zöld, fehér és lila spárga a Fény Utcai Piacon / Fotó: Neményi Márton
Mindig olcsóbb megoldás „szedd magad” akcióban beszerezni az idény terményeit. Jellemzően a gyümölcsösökben hirdetnek ilyen lehetőséget, de spárgát is szedhetünk magunk, például Bács-Kiskun vármegyében, Borbáson, ahol 1500 forintos kilónkénti áron már szedhető.
Mi a különbség a zöld és a fehér spárga között?
Nem közismert tény, hogy a fehér spárga termesztése sokkal több munkával és nagyobb beruházással jár, így egyre kevesebben foglalkoznak idehaza gazdálkodóként fehér spárgával. Valójában ugyanarról a növényről van szó, a termesztés módszerében mutatkozik különbség. Ha a spárga szárát hagyják kinőni a földből, az a napfény hatására klorofillizálódik, és bezöldül. Ha a spárgát a föld alatt nevelik, úgy marad fehér.
A konyhai felhasználásukban jelentős különbség mutatkozik, hiszen más az ízük és különböző készítési módot is igényelnek. A zöld íze frissebb, üdébb, a fehéré – sokak szerint – lágyabb, kifinomultabb. A zöld spárgát akár nyersen is fogyaszthatjuk, nem muszáj hőkezelni. Egyszerűen csak meg kell szabadítani a fás szárától. A fehér spárgát ellenben mindenképpen hámozni kell a fás alsó rész eltávolítása után. Fogyasztói szempontból tehát csak az a lényeg, hogy kiválasszuk, melyik ízlik jobban.
Hogy alakul a 2025-ös spárgaszezon?
Először is érdemes feltenni a kérdést, hogy miért is lényeges a szezonális terményeket keresnünk? Röviden: minden ezek mellett szól.
A zöldségek és gyümölcsök tápértékei frissen a szedés után a legmagasabbak. Minél többet szállítják, tárolják őket, csak veszítenek az értékes beltartalmukból. A messzi földrészekről érkező árut ráadásul gyakran még éretlenül szedik le, és az utóérlelés és frissen tartás céljából kémiai szerekkel kezelik őket. A környezeti lábnyom csökkentése miatt is mindig érdemes a helyi gazdáktól vásárolnunk, arról nem is beszélve, hogy ezzel a hazai kisvállalkozókat, őstermelőket is támogathatjuk.
Magyarországon a spárgatermesztés főként a Homokhátságra jellemző, a legnagyobb termőterületek Bács-Kiskunban és Csongrád-Csanádban vannak. A növény termesztése kézimunkaerő-igényes, jó munkaerőből pedig rendre nagy a hiány a betakarításkor – ezért is csökkentette több gazda a termőterületét – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Zöld spárga: látszik a tövüknél, hogy ott még fehérek, ahol nem érte őket napfény. / Fotó: jackmac34, Pixabay.com
Csengőd is Bács-Kiskun vármegyében, a Kiskőrösi járásban található. Itt foglalkozik mintegy nyolc hektáron spárgatermesztéssel Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök is, immár huszonöt éve. Saját márkája – ha lehet erről beszélni egy őstermelő esetén – a Nóri spárgája. Ő is megerősíti, hogy idén a szokatlanul hűvös tavasz miatt akadozott a betakarítás, volt, hogy csak minden másnap tudtak kimenni szedni, mert a hideg akadályozza a növekedést.
„Érdekes, hogy korábban sokkal több megrendelésem volt éttermektől. Most mintha alább hagyott volna a vendéglátóhelyek kereslete a friss magyar spárga iránt. Otthoni felhasználásra azonban rengetegen keresik, a spárga tényleg divatba jött a magyar konyhában is” – meséli a termesztő.
Több budapesti piacon is az a hír járja, hogy a hideg, esős tavasz miatt idén rövidebb lesz a szezon, de Somogyi Nóra a kérdésünkre elmondta, hogy
június 5-10-ig biztosan lehet még friss magyar spárgát kapni.
Aggodalomra semmi ok, jó három hétig, vagy még tovább elérhető a piacokon és boltokban a tavasz egyik éltető, kultikus friss csemegéje.
The post Aranyáron mérik? Ennyibe kerül most a spárga a magyar piacokon – a termesztő elárulta, miért first appeared on nlc.