Elárulta a kertész: 5 jó oka is van, miért ne gyomláld ki a pitypangot
A nyár közeledtének egyértelmű jele, hogy hirtelen mindenhol virágba borul a pitypang. A sárga virág nem mindenkinek tetszik, mégis érdemes békén hagyni őket – magyarázza Linda Schilén kertész a Leva & Bo magazinnak.
1. Erősíti a biológiai sokféleséget és táplálékot ad a rovaroknak
A pitypang tele van nektárral és virágporral. Hosszú ideig virágzik – tavasszal az elsők között, de még késő ősszel is nyílhat. A pitypang fontos táplálékforrás a beporzóink számára. És ha valamit tehetünk a beporzókért, az az, hogy a teljes vegetációs időszakban táplálékot biztosítunk nekik – mondja Linda Schilén.
2. Vonzzák a pillangókat
A pitypang lapos virágzata könnyű leszállóhely a pillangók számára. A harang alakú virágzatokra a pillangók szárnyaik miatt nem tudnak leszállni és felmászni. Megfelelő leszállóhely kell nekik.
3. Csökkentik a kártevők kockázatát
A pitypangok megakadályozhatják egyes növényi kártevők terjedését is a kertész szerint.
4. A pitypang jót tesz a gyepnek
Linda a pitypangot „jelzőnövényként” írja le, amelyek megpróbálnak valamit üzenni nekünk. Ha megjelennek a gyepen, az arra utalt, hogy a talaj túl tömör, több levegőre van szüksége. Minden gyökérnek oxigén kell a növekedéshez, bár a pitypang karógyökere képes áthatolni a tömörödött talajon is. Így a pitypang talajjavítóként működik, segítve a talaj regenerálódását és porhanyósabbá válását.
Ahelyett, hogy bosszankodnánk a pitypangokon, úgy gondolhatunk rájuk, mint akik jelzik, mikor tenne jót a gyepnek egy kis szellőztetés. Ilyenkor kapálhatjuk vagy tüskés gyephengerrel guríthatjuk végig, miközbenszerves anyagot, például komposztot adunk hozzá.
5. A pitypang ehető
A pitypang tele van kalciummal és vassal, valamint A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Az egész növény felhasználható főzéshez: a gyökerek száríthatók és piríthatók, így kávépótlót készíthetnek belőlük, a levelek salátákhoz alkalmasak, a virágokból pedig tea készíthető. Ezenkívül a pitypang különleges mézelő növény is.
A pitypangról gyűjtött nektárból és virágporból készülő méz jellegzetes árnyalatot vesz fel. A méhek imádják a pitypangot – mondja Linda.
The post Elárulta a kertész: 5 jó oka is van, miért ne gyomláld ki a pitypangot first appeared on nlc.