Se alufólia, se folpack: ez a legjobb módja a sajt tárolásának és a hosszabb ideig tartó frissesség megőrzésének
Manapság a sajtot aranyárban mérik, úgyhogy az ember igyekszik minél tovább megőrizni a frissességét. Azonban minden igyekezet ellenére előfordul, hogy néhány napos tárolás után kiszárad vagy furcsa szagot kezd árasztani. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerjük a hatékony tárolás trükkjeit.
A sajt tárolásának és frissen tartásának legjobb módja nem igényel hatalmas költségeket vagy bonyolult folyamatokat. Csak a megfelelő csomagolóanyagra van szükség hozzá, ami nem az alufólia, és nem is folpack. A közhiedelemmel ellentétben ezekben nem érdemes tárolni őket, ugyanis becsomagolva a sajt nem tudja megőrizni az ideális nedvességtartalmát, ami állapotromláshoz vezet.
Az alumíniumfólia megakadályozza a levegő bejutását, és túl sok nedvességet tart vissza, ami penészgomba kialakulását okozhatja és fémes ízt is kölcsönözhet a tejterméknek. A folpack légmentes környezetet teremt, „megfojtva a sajtot”, emiatt az ragacsossá válik, és kellemetlen szaga lesz.
A legjobb lehetőségek a sajt tartósítására
- Speciális sajtpapír: ez a sajt ideális tárolási módja, mert lehetővé teszi, hogy lélegezzen, és megőrizze természetes nedvességtartalmát. A lényeg a porózus felület, amely védi a sajtot, de nem „fojtja meg”. A papírt szupermarketekben, vagy például csomagolásmentes boltokban is beszerezheted.
- Sütőpapír: ha nem tudsz speciális sajtpapírt vásárolni, a sima sütőpapír szintén jó alternatíva.
- Üvegedény vagy tégely laza fedéllel: az is jó megoldás, ha a sajtot fedővel ellátott üveg- vagy műanyag edényben tárolod. Nem szabad szorosan lezárni, engedni kell neki egy kis levegőt, így a sajt megtartja a nedvességet anélkül, hogy túlzott páralecsapódás alakulna ki.
Egyéb tippek
- A sajtot távol kell tartani más élelmiszerektől, mert gyorsan felszívja az aromákat. A hal vagy a hagyma tipikusan ilyen.
- A hűtőszekrényben a sajt tárolására a zöldségfiók az ideális hely, mert ez a legkevésbé hideg rész és itt optimális a páratartalom.
- Minden alkalommal, amikor levágsz egy darab sajtot, a lehető leghamarabb csomagold vissza, hogy megakadályozd a kiszáradást, és tedd vissza a hűtőszekrénybe, hogy folytasd a tartósítási folyamatot.
- Ha penész jelenik meg a kemény sajtokon, egyszerűen kapard le az érintett területet, és a többi már fogyasztható. Ha azonban a lágy sajtokon véled felfedezni, az sajnos már kuka.
The post Se alufólia, se folpack: ez a legjobb módja a sajt tárolásának és a hosszabb ideig tartó frissesség megőrzésének first appeared on nlc.