azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Rámegy a gíroszosokra a fogyasztóvédelem

3 megtekintés
444
élelmiszer-biztonság girosz NKFH Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság élelmiszer-higiénia gíroszos gyros fogyasztóvédelem gasztronómia
Blurred placeholder

Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gyrost árusító éttermekben és büfékben.

Az utóbbi időben több probléma is felmerült a gírosz készítésével és árusításával kapcsolatban, ezért a gyrososok most fokozott hatósági figyelmet kapnak – írja az NKFH, amelynek a kormányhivatalokkal közös ellenőrzéseiből kiderült, hogy

több esetben megszakadt a hűtési lánc, nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy gondok voltak a konyhák tisztaságával. Az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzések közel 70 százalékánál találtak kifogásolni valót az ellenőrök, 4 gíroszt árusító büfé működését felfüggesztették.

Az NKFH ezért országos ellenőrzést rendelt el, hogy kiderüljön, a gíroszt árusító vendéglátóegységek megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak. Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomonkövethetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, mint például a hús pácolásását és nyársra húzását.

A vizsgálatok érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását és a szükséges hatósági bejelentéseket. (MTI)

Kapcsolódó cikkek