Ételmérgezés elleni vakcinával álltak elő amerikai kutatók

Az ételmérgezés egy rendkívül kellemetlen betegség, amely egyes esetekben akár kórházi kezelést is igényelhet. A fertőzés egyik leggyakoribb forrása a szalmonellabaktérium, amely ellen a Marylandi Egyetem kutatói megpróbálnak fellépni, méghozzá egy olyan vakcinával, amely védelmet nyújt ezen baktériumok ellen – írja a Gizmodo.
A szalmonellás fertőzéseket jellemzően a Salmonella enterica nevű baktérium váltja ki. Ennek azonban számos altípusa van, melyek közül az egyik legismertebb a Salmonella typhi, amely tífuszos lázat okoz. Ez, mindamellett, hogy magas lázzal jár, köhögést, bőrkiütéseket, hányingert és hasmenést válthat ki, melyek akár egy hónapig is elhúzódhatnak. A szalmonella leggyakoribb forrásai a nem kellően átsütött hús, baromfi, tojás, mosatlan gyümölcsök és zöldségek, valamint a fertőzött emberekkel való érintkezés.
A kutatók már emberi önkénteseken is tesztelték vakcinájukat egy I. fázisú klinikai vizsgálatban, 22 egészséges önkéntes bevonásával. A vakcina nemcsak biztonságosnak és jól tolerálhatónak is tűnik, hanem erős immunválaszt is vált ki a célbaktériummal szemben.
Myron Levine, a tanulmány társszerzője, egyben a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora szerint a Nature Medicine szaklapban közzétett kutatás eredményei szilárd alapot nyújtanak a jövőbeli tanulmányokhoz. Hangsúlyozták azonban, hogy az első megállapítások kis mintán alapulnak és még sok munkára van szükség, mire kézhez kaphatjuk az oltást.