20 perc alatt elkészül a legegyszerűbb sütőtökkrémleves

A sütőtök A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon. Jelentős karotin- és C-vitamin-tartalma, antioxidánsai miatt is kedvelt őszi-téli csemege, a krémlevesek legszeretettebb alapanyaga.
A Nosalty receptje szerint a legegyszerűbb sütőtökkrémleves elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:
- 1 kg sütőtök (megsütve)
- 4 db zsálya
- 2 dkg vaj
- 1.5 l alaplé
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 ml habtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítése
- A megsült sütőtök húsát kikaparjuk (süthetünk külön ehhez is tököt, de ez egy tökéletes maradékfelhasználó recept is egyben).
- A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és zsályát, kicsit kevergetjük.
- Mehet mellé a kikapart sütőtök, ezzel is összekeverjük, majd felöntjük az alaplével.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 15 percig kis lángon főzzük.
- Ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta.
A lap receptjében kitérnek arra is: az elkészítési idő nem több, mint 20 perc.