Ezektől a fűszerektől lesz verhetetlen a húslevesed
A vasárnapi ebédek során szinte mindenhol kerül az asztalra aranyló húsleves, ami nem mellesleg egy szimpla hétköznap estét is különlegessé tehet, főleg ha odakint repkednek a mínuszok. Most megmutatjuk, milyen fűszerektől lesz igazán zamatos, anélkül, hogy bonyolultabbá tennéd a munkafolyamatot!
A köztudatban elterjedt az a tévhit, hogy az ezerféleképp használható, de akár önmagában is igazán finom alaplé egyet jelent a szűrt húslevessel, ez azonban nem igaz. Az egyik legfontosabb különbség, hogy ez utóbbi só hozzáadása nélkül készül, így egészen más, ugyanakkor letisztultabb ízek jellemzik.
Alapanyagként kiválthatod amúgy megmaradt és a felhasználásig helyesen tárolt húslevessel az alaplevet, a sózással viszont ilyenkor szűkmarkúbban kell bánni.
Milyen húsból készüljön a húsleves?
Sertésből, marhából és szárnyasból is lehet mennyei húslevest főzni, a hazai berögződésnek köszönhetően többnyire ez utóbbit részesítjük előnyben. A tyúkból, gyöngytyúkból vagy fácánból főtt levesnek nincs párja, főleg akkor, ha odafigyelsz arra, honnan szerzed be a húst.
A legjobb, ha a leveshez háztáji szárnyast veszel, és a húsosabb részek mellett teszel a készülő levesbe szárnyat, lábat, mellcsontot vagy farhátat – ezeket nem a szépségükért szeretjük, hanem azért a pluszért, amit a levesnek adnak a főzés során. Nem véletlenül rajonganak oly sokan a csontlevesért: elképesztően zamatos tud lenni, ha hosszú-hosszú órákon át és alacsony lángon főzik!
A húsokat és a csontos darabokat tedd az edénybe, és engedj rá annyi hideg vizet, amennyi bőségesen ellepi. Ezután jöhetnek hozzá a fűszerek, a zöldségek előkészítésére még bőven marad időd, ugyanis a húsleves egyik legfontosasbb hozzávalója a türelem, amit a főzés során kell tanúsítanod.
Milyen fűszerek dobják fel a húslevest?
Megveheted a világ legfinomabb szárnyasát, a legeslegszebb zöldségeket és rászánhatod a lehető leghosszabb időt a leveskészítésre: ha a fűszerezéssel megcsúszol, a végeredmény sem lesz az igazi. Ha a nagymamádtól vagy anyukádtól ellested már ezeket a titkokat, nem akarunk letéríteni a járt útról, hiszen sok családban megvan a generációról generációra szálló, nagybetűs Húsleves elkészítésének receptje.
Ha ilyesmi nincs a birtokodban, mutatjuk, hogy mivel teheted igazán zamatossá a tyúkhúslevest. A még hideg vízbe tegyél a hús mellé 1-2 fej tisztított vöröshagymát, 1 evőkanál egész fekete borsot (valaki kifejezetten szereti ezt elrágcsálni, de mivel a végeredményt úgyis le kell szűrni, akkor sincs gond, ha ti nem ezt a tábort erősítitek!), 4-5 kisebb gerezd, hámozott fokhagymát, 3-4 babérlevelet, lehetőleg friss petrezselymet, lestyánt vagy koriander zöldet.
Természetesen a só sem hiányozhat, ezt érdemes több részletben hozzáadni, nehogy túlsózd. Aggodalomra persze akkor sincs ok, ha ez mégis megtörténik, erre is megvannak a megfelelő konyhai praktikák. Van, aki extraként egy egész szerecsendiót is tesz a húslevesbe, ettől visszafogottan ugyan, de kicsit édeskésebb lesz a végeredmény. Egyszer érdemes kipróbálnod!
Kezdődhet a főzés!
A leves lelkét az adja, hogy hosszú órákon át, alacsony lángon főzzük. Amíg nem kezd gyöngyözni, fedő nélkül is melegedhet, utána azonban érdemes letakarni, hogy ne párologjon el túl nagy mennyiségben. Nyilván fel lehet önteni vízzel, ha szükségessé válik, de nem mondhatjuk, hogy ez jót tesz az ízvilágának.
Amikor kellően felforrósodott a leves, továbbra is megtartva az alacsony hőfokot, belekerülhetnek az alaposan megmosott, meghámozott zöldségek. Sárgarépa, fehérrépa, burgonya és zeller az alap, de karalábéval, kelbimbóval, gombával és más zöldséggel is ízletesebbé teheted.
Nem túlzás innentől kezdve 2,5-3 órán át főzni a levest, nem engedve a kísértésnek a hőfok emelésére! Az a jó, ha csak gyöngyözve forr szép csendesen, a túl nagy lángon főzött leves könnyen zavarossá válik, ami sokat ront az összképen.
Tálalás előtti tennivalók
Se túlmelegíteni, se túlfőzni nem szabad, az mindenképp az ízek rovására megy. Ha késznek ítéljük, zárjuk el a gázt és húzzuk félre a tűzről a levest. Óvatosan szedjük ki a zöldségeket és a húst, majd bő 20 percig hagyjuk ülepedni a húslevest.
Vegyük elő a levesestálat, amiben kínálni szeretnénk, és egy sűrű szövésű szűrő közreműködésével merőkanállal porciózva szűrjük át a mesterművünket. Igaz, hogy gyorsabb (ugyanakkor balesetveszélyesebb is) lenne egyszerűen átönteni a főzéshez használt edényből a levest, így azonban nem lehet olyan jól átszűrni, mint merőkanalanként.
A tányérokba szedett leveshez készíthetsz tésztát, meghintheted frissen őrölt borssal, karikázhatsz mellé erős paprikát vagy ebből készült koncentrátummal is csípőssé teheti, aki szerint ez teszi fel a koronát az ünnepi fogásra.
Fotó: Getty Images – from_my_point_of_view
The post Ezektől a fűszerektől lesz verhetetlen a húslevesed first appeared on nlc.

