A karácsonyi asztal királynője: a foszlós kelt kuglóf
A karácsonyi készülődést belengi a fahéj, a szegfűszeg és a frissen sült kalács utánozhatatlan illata. Az ünnepi asztal egyik méltó fénypontja lehet a kelt tésztából készült karácsonyi kuglóf, amely évszázados hagyományokat és otthonos melegséget csempész a legszentebb ünnep köré.
Karácsonykor az is lelkesen veti bele magát a sütés-főzésbe, aki évközben nem igazán jeleskedik a konyhában. Ennél jobb elfoglaltságot tényleg nehéz találni a bekuckózás időszakában, hiszen illatos tésztát gyömöszölni kellemes dolog, nem is beszélve a végeredmény elfogyasztásáról.
A kettő között persze ott áll az ünnepi asztal, roskadásig csodás ételekkel, aminek a királynője a karácsonyi kuglóf. A karácsonyi kuglóf kevés dologban különbözik a szimpla, kedd délutáni kuglóftól, ez pedig leginkább az ízesítés, esetleg a máz és a díszítés, ha ragaszkodunk hozzá. Vagyis nyugodtan előkaphatjuk a szokásos kuglóf receptünket, amit ez alkalommal megspékelünk narancslikőrrel és fűszerekkel, vagy követhetjük az itt leírt receptet is.
A kuglóf egy igen kezes sütemény, készségesen alkalmazkodik bárki ízléséhez. Valójában még arra nézve sincs megkötés, hogy kevert, vagy kelt tésztából készüljön-e. Mint a két megoldás teljességgel érvényes, elfogadható és kifogástalan végeredményt nyújthat, attól függően, hogy mit szeretünk jobban. Én amondó vagyok, hogy karácsonykor mégiscsak adjuk meg a módját, és készítsük kelt tésztából! Lehet, hogy kicsit hosszadalmasabb, de hát az ünnepi készülődés soha nem volt egy félórás műfaj.
A kelt tésztának kevés titka van és egyáltalán nem rizikós, az élesztő mindenképpen tenni fogja a dolgát. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, különben elmúlik a fiatalságunk, mire megkel a tészta. A dagasztáson azonban nem lehet és nem is érdemes időt spórolni: bele kell tenni az időt és az energiát. Nagy szerencse, hogy ma már szinte mindenkinek van dagasztógépe. Ha ezt az infót sikerült megemészteni, akkor tovább megyek: a formázott kelt tésztákat kétszer kell keleszteni, egyszer dagasztás után és egyszer a formában.
Innentől kezdve azonban miénk a pálya, készüljünk fel lelkileg a lakást belengő csodás illatokra és induljon a sütés!
Karácsonyi kuglóf
Karácsonyi fűszerekkel és narancslikőrrel.

Karácsonyi kuglóf (Fotó: derketta, Getty Images)I
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 dl tej (de lehet, hogy egy picivel több)
- 1 csomag instant élesztő
- 10 dkg cukor
- fél rúd vanília kikapart magja (vagy más vanília)
- 12,5 dkg vaj
- 2 db tojás
- 2 cl narancslikőr
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 db szegfűszeg megőrölve
- 1 csipet só
- 5 dkg étcsoki durvára vágva vagy apró csokipasztilla (elhagyható)
Elkészítés:
- Először meglangyosítjuk a tejet, teszünk bele egy kanál cukrot és jól belekeverjük az instant élesztőt.
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, beleszórjuk a maradék cukrot, a sót, a fahéjat és a szegfűszeget, beletesszük a tojásokat és a vaníliát, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet és a narancslikőrt és elkezdjük dagasztani. Ha nem elég a tej, teszünk még hozzá kicsit. Most még keménynek kell lennie a tésztának. A vaj papírját nem dobjuk ki.
- Végül pedig megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a reszelt citrom és narancshéjat és hozzádagasztjuk a tésztához. Most már egy szép, fényes, közepesen lágy tésztának kell lennie. Letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Kelés után nagyon kezes, formálható a tészta, ezért ilyenkor érdemes belehajtogatni-gyúrni a csokidarabokat, ha szándékozunk beletenni. Ezután formázzunk egy rudat a tésztából, nagyjából olyan hosszút, amit bele tudunk hajlítani a kuglóf formába.
- A vaj papírjának a belsejével, vagyis a vajas felével kenjük ki a kuglófformát, majd görbítsük bele a tésztarudat. Takarjuk le és hagyjuk újra megkelni.
- Toljuk be az előmelegített, 180 fokos sütőbe és kb. 35 perc alatt süssük készre.
Végül csorgathatunk rá mázat, amit 20 dkg porcukor és 3-4 evőkanál (narancslikőrrel elkevert) víz keverékéből állíthatunk össze, vagy egyszerűen megszórhatjuk porcukorral és díszíthetjük karácsonyi szórócukorral. Mindkettőt a még meleg sütire tegyük rá, hogy szépen egymásba olvadjanak.
The post A karácsonyi asztal királynője: a foszlós kelt kuglóf first appeared on nlc.