Veszélyes anyagok lehetnek a sütőpapírban
Az ünnep közeledtével egy német fogyasztói portál a karácsonyi sütés-főzéshez szinte nélkülözhetetlen sütőpapírokat tesztelte. A sütőpapír speciális tulajdonságait különféle vegyi anyagok biztosítják, ezért a szakemberek azt is vizsgálták, hogy a mérgező nehézfémek, a bevonatokból kioldódó vegyületek, az allergizáló tartósítószerek vagy a nedves szilárdításból származó potenciális rákkeltők megmaradnak-e a papíron, illetve átkerülhetnek-e a készülő süteményre – számolt be Facebook-oldalán az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglakozó Rizikometer.
Mint ismert, a sütőpapír speciális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket különféle vegyi anyagok biztosítanak. Víz- és zsírtaszító képességüket például per- és polifluor-alkil anyagok (PFAS) anyagoknak köszönhetik. A vizsgálat során a szakértők több mintában is találtak például 6:2-FTOH-t, amely károsíthatja a csontokat és a fogakat.
A teszten a 19 vizsgált termék közül 13 „nagyon jónak” bizonyult – köztük az itthon is kapható CleanPac és Rubin márkájú sütőpapír is. Három termék kapott „jó” értékelést, a Vileda sütőpapírja viszont csupán „közepesre” vizsgázott.
Íme, a sütőpapír hack, ami megváltoztatja az életedet!
Nem mindegy, hogyan tesszük bele a formába a sütőpapírt. Ha az ember csak belenyomja, félő, hogy kirúgja magát, és a süteményen is lenyomatot hagyhat, ha alatta összegyűrődik a papír. A következő trükk segít ezt kiküszöbölni:
Fordítsd fejjel lefelé a sütőformát, tedd rá az aljára (ebben az esetben a tetejére) a sütőpapírt, majd a két oldalát hajtsd úgy be, mint amikor ajándékot csomagolsz. Ezután egyszerűen csak húzd le róla, fordítsd fel az edényt, és helyezd bele az origamizott papírt.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Veszélyes anyagok lehetnek a sütőpapírban first appeared on nlc.