Tökéletes, habos burgonyapüré, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Krumplipürét készíteni nem ördöngösség, azonban az igazán könnyű, lágy, mégis habos burgonyapüré már egészen más téma. Aki egyszer kóstolta a tökéletest, az soha többé nem szeretne visszatérni az előbbihez.
A krumplipüré Magyarországon némileg mostohagyerek státuszban van. Sokan egyszerűen nem adják meg a módját. Tesznek bele mindenfélét a margarintól a tejfölig, pedig ezek egyáltalán nem valók bele. Ha az eredeti francia krumplipüré receptjét keressük, nos, azzal sem vagyunk túlságosan kisegítve, mivel olyan mennyiségű vajat kell beletenni, amit ma már senki sem szeretne megfinanszírozni egy körethez. Az eredeti recept ugyanis nem tartalmaz tejet egyáltalán, a burgonya lágyítását teljes egészében a vajra bízza. Gyors fejszámolás, és eredményt hirdetek: nem csinálunk ilyet.
Van viszont egy abszolút kompromisszummentes, mondhatni, tökéletes krumplipüré recept. Ebben a vaj és a tejszín mellett a robotgép habverője kap főszerepet. A habosítástól olyan állaga lesz a krumplipürének, amiről eddig nem is álmodtunk, a vaj és a tejszín pedig a tökéletes ízről gondoskodik.
Ne is szaporítsuk a szót, lássuk a tökéletes krumplipüré receptjét, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Tökéletes, habos krumplipüré
A sima, főzni való krumpli abszolút megfelel hozzá.

Habos burgonyakpüré (Fotő: bhofack2, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 kg főzőburgonya
- 10 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- víz és só a főzéshez
Elkészítés:
- A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Adunk hozzá két teáskanál sót.
- Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a víz nagy részét, de nem az összeset, nagyjából egy deciliternyit rajta hagyunk. Fogunk egy burgonyanyomót, beletesszük a vajat és jól összetörjük a krumplit. A vaj közben beleolvad és szépen elegyedik a forró krumplival. Nem kell tökéletesen simának lennie, a habverő majd elintézi a csomókat.
- Most tegyük át az egészet a robotgép táljába és a habverővel, amivel a tojáshabot és a tejszínhabot is készítjük, kezdjük el habosítani, jó magas fokozaton. Érdemes rátenni a tál tetejét, szét ne csapja az egészet.
- Öntsük hozzá a tejszínt és addig habosítsuk, amíg el nem érjük a tökéletes állagot. Menet közben egyszer-kétszer keverjük át spatulával, hogy a tál szélére és aljára tapadt krumplit is beforgassuk a fősodorba.
Kész is a tökéletes krumplipüré. Ha marad belőle (amit kétlek), tej hozzádásával melegíthetjük fel, közben egy kézi habverővel keverjük simára! Meglepetésre ugyanolyan jó lesz, mint új korában.
The post Tökéletes, habos burgonyapüré, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét first appeared on nlc.