Meddig áll el a kocsonya a hűtőben? Itt a válasz!
Karácsonykor a magyarok többségének a hűtőjében ott pihen a kocsonya is a töltött káposzta mellett. Ám óhatatlanul felmerül a kérdés: meddig áll el a kocsonya, és honnan tudhatjuk, hogy még biztonságos-e enni? A Street Kitchen cikke szerint a jól elkészített, tiszta zselés, hűtőben tartott kocsonya 3-4 napig biztonságosan fogyasztható.
A hús- és a csontalapú zselékben a baktériumok ugyanúgy elszaporodhatnak, mint bármelyik más főtt ételben, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy szobahőmérsékleten sose tároljuk a kocsonyát (elengedhetetlen a 0–5 °C közötti hűtés), teljesen feddjük le (fóliázzuk le vagy tegyük zárható dobozba), valamint ne kanalazzunk bele kétszer ugyanazzal az evőeszközzel.
A kocsonyánál az már gyanús jel lehet, ha enyhe opálosság vagy szürkés elszíneződés jelenik meg a felszínén, valamint az is, ha a zselé el kezd levet ereszteni vagy töredezni. Sőt akkor is már romlottnak számít, ha nagyon enyhe, furán savanykás illatot áraszt, húsok színe pedig megváltozik.
Arra is figyelmeztet a cikk, hogy ha vastagabb, húsosabb kocsonyát készítünk (azaz telepakoljuk húsokkal), akkor gyorsabban romlik. A nagyon zsíros kocsonya kicsit tovább bírja – mert a tetején kialakuló vékony zsírréteg részben le is zárja, és megakadályozza, hogy a felszín oxidálódjon – , míg az átlátszóbb verziók kevesebb ideig állnak el.
4 dolog, amivel elronthatod a kocsonyát
Kocsonyát készíteni elméletileg nem egy bonyolult művelet, néhány dologgal azonban mégis könnyen elronthatjuk:
1.) Sovány hús: A sertés feje, körme, füle, farka bőre, meg a csontja az, ami a főzés során biztosítja a kocsonyásodáshoz szükséges anyagot – pontosabban a kollagén, ami ezekben található.
2.) Zselatin: Az biztos, hogy a bolti kocsonyával ellentétben a hagyományos, nagyiféle kocsonyába nem kell zselatin. A disznóságokból a kollagén tökéletesen megszilárdítja a húslevet.
3.) Nem megfelelő mennyiségű víz: Ha a kocsonyához nem adsz elegendő mennyiségű vizet, elvész a lényeg, de akkor is, ha túl sok vizet öntesz hozzá. A legjobb, ha a húsokra annyi vizet öntesz, ami két ujjnyira ellepi őket, majd főzés közben folyamatosan pótolod.
4.) Nem beleillő fűszerek: A kocsonya alapfűszerei a só, a bors, a babérlevél, a kömény és a fokhagyma, meg a vöröshagyma – sem a keleties, sem az olaszos fűszerek nem illenek hozzá.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Meddig áll el a kocsonya a hűtőben? Itt a válasz! first appeared on nlc.