azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Ezért ne csomagold alufóliába az ételmaradékokat!

4 megtekintés
NLC
Gasztro alufólia ételmaradék konyha nlclight
Blurred placeholder

Te is azok közé tartozol, akik gyakran alufóliába csomagolják, vagy azzal takarják le a megmaradt ételeket? Úgy gondolod, hogy ameddig az ételen ott az a fényes pajzs, ugyan hogyan is romolhatna meg? Nos, az élelmiszerbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy bizony nagyon is kockázatos, ha alufóliát használsz a maradékok tárolásához. De miért is? Mérgező lenne alufólia? És mely ételmaradékok vannak a legnagyobb veszélyben?  

Az alufólia, ahogy a neve is sugallja, főként alumíniumból áll, vas és szilícium hozzáadásával, hogy ne szakadjon el túl könnyen. A gyártók hengerrel préselik. Fényes és matt oldala van, de nem igazán számít, hogy melyiket használod.

Nem zár légmentesen

Maga az alufólia nem gyorsítja fel ugyan a baktériumok szaporodását, de az, ahogyan az edényeket borítja, igen. Amikor egy tányért fóliával fedünk le, még ha óvatosan rá is nyomkodjuk, nem zár elég szorosan, így levegő jut be alá. „A légmentes zárás hiánya megkönnyíti bizonyos baktériumok gyorsabb növekedését” – mondja Angel Luk, dietetikus. A staphylococcus (néha húsokban és baromfiban is előforduló) és a Bacillus cereus ( rizsmaradékokban és más keményítőtartalmú ételekben található) kétféle baktérium, amelyeknek levegőre van szükségük a szaporodáshoz. Ez a két kórokozó nem pusztul el az ételek magas hőmérsékletre történő újramelegítésével, így különösen veszélyesek. 

Veszélyes zóna

„A fólia több hőt tart meg, mint a műanyag fólia vagy a bevonatos viaszpapír, és emiatt a maradék gyorsan megromolhat” – mondja Luk. Ha a teljesen kihűlt edényeket alufóliával borítjuk be, a fólia megtarthat némi hőt, ami miatt az étel a 43–62 Celsius-fok közötti veszélyes zónában marad, ahol a baktériumok elszaporodnak. 

Fotó: Getty Images

Botulizmus kockázata

Az alufóliában tárolt sült burgonya botulizmus okozta ételmérgezés kockázatát is hordozza. A Clostridium botulinum mikroba egy olyan toxint bocsát ki, amely károsíthatja a központi idegrendszert, és akár halálos is lehet. „A héjas burgonyát soha nem szabad fóliába csomagolva tárolni, mivel ez botulizmus mérgezéshez vezethet” – figyelmeztet Jill Roberts PhD,  a Dél-Floridai Egyetem Közegészségügyi Karának professzora.

Két probléma van a burgonya fóliába csomagolt tárolásával. Az első, hogy a Clostridium botulinum baktérium alacsony oxigénszint mellett szaporodik. A burgonya fóliába csomagolása elvágja az oxigént, ami pontosan az, amire ennek a káros baktériumnak szüksége van. A másik, hogy a burgonya héja piszkos lehet (igen, még akkor is, ha főzés előtt megmossuk), ami gondokat okozhat. „Nem szabad héjában sült burgonyát tárolni, mivel a héja szennyeződéseket, és így a mikrobákat is tartalmaz” – mondja Roberts.

Ne aggódj: a burgonya héját megeheted – de csak közvetlenül a sütés után. A botulizmus nagyobb valószínűséggel fordul elő régebbi burgonyáknál, például a hűtőben tárolt maradékoknál, mint azoknál, amelyeket nemrég vettél ki a sütőből. Ez azért van, mert a baktériumoknak van idejük szaporodni. Míg a burgonya megfelelő hőmérsékleten történő tárolása kissé lelassítja ezt a folyamatot, a fóliába csomagolt krumpli veszélyes lehet

Az alumínium bejuthat az ételbe

A savas ételek a fólia lebomlását okozhatják, és potenciálisan alumíniumot juttathatnak az ételbe. Maga az alumínium egy ismert neurotoxin. Felhalmozódhat az agyban és a központi idegrendszerben, és vannak bizonyítékok arra, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában több van belőle – áll az International Journal of Molecular Sciences 2023-as jelentésében .

via

The post Ezért ne csomagold alufóliába az ételmaradékokat! first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek