A konyha 9 legpiszkosabb helye – meg fogsz lepődni!
1. Fogantyúk, gombok, érintőpanelek
Sütő, mikro, hűtő, szekrények, mosogatógép – mindegyiken van fogantyú vagy gomb, amit főzés közben, nyers hússal, tojással, koszos kézzel tapizunk.
Mit tegyél?
Hetente legalább egyszer töröld át fertőtlenítő kendővel vagy tisztítószerrel benedvesített ronggyal, és külön figyelj a hűtőajtóra, sütőgombokra, mikró fogantyúra.
2. Mosogató
Attól, hogy víz folyik benne, még nem tiszta. A lefolyó környéke, a szélénél lévő rések, a dugó és a csaptelep körül rengeteg mikrobának adnak otthont.
Mit tegyél?
- Naponta legalább egyszer mosd át fertőtlenítős mosogatószerrel vagy speciális mosogatótisztítóval, a csaptelepet se hagyd ki.
- A lefolyót időnként öntsd le forró vízzel, tisztítószerrel.
3. Szivacsok, kefék, konyharuhák
A „környezetbarát” szivacs és rongy akkor jó, ha rendszeresen mosod. Ha nem, simán koszosabb lehet, mint a WC-deszka.
Mit tegyél?
- Szivacsot, kefét gyakran tedd a mosogatógépbe, vagy cseréld.
- Konyharuhát hetente több alkalommal, 60 °C-on mosd ki.
Ha bűzlik, nem kérdés: kuka.
4. Hűtő – belül és kívül
A zöldséges fiókban maradó lé, a kissé eres csomagolt hús, a kifutott joghurt – mind-mind baktériumforrás. A tetején és hátulján pedig gyűlik a por.
Mit tegyél?
- Havonta szedd ki a fiókokat/polcokat, mosd el meleg, mosogatószeres vízben.
- A kifröccsenéseket azonnal töröld fel.
- Évente párszor húzd el a hűtőt, porszívózd ki mögötte, és a hűtő hátulját is portalanítsd.
5. Vágódeszkák
Egy deszka mindenre = garantált keresztfertőzés. A vágásokban, repedésekben könnyen megtelepednek a bacik.
Mit tegyél?
- Legyen külön deszkád húsnak és külön zöldségnek/kenyérnek.
- Minden használat után forró, mosogatószeres vízzel mosd el, majd töröld szárazra – ne hagyd napokig nedvesen.
- Amelyik deszka repedezett, szálkás: menjen nyugdíjba.
6. Kávéfőző, turmix, aprító és társai
A meleg, nedves víztartály, a fedél alatti rések, gumitömítések igazi gombás-bakteriális melegágyak.
Mit tegyél?
- Hetente szedd szét, amit lehet, mosogatógépben vagy forró, mosogatószeres vízben mosd el.
- A víztartályt időnként tisztítsd vízkőoldóval is, a külső részeket töröld át fertőtlenítővel.
7. Uzsonnás dobozok, bevásárlótáskák, kulacsok
Ugyanaz a doboz/vászontáska megy hol zöldségnek, hol nyers húsnak, aztán mosatlanul vissza a szekrénybe – klasszikus hiba.
Mit tegyél?
Minden használat után mosd el őket forró, mosogatószeres vízzel, vagy tedd mosogatógépbe.
Vászontáskák mehetnek a mosógépbe.
Legyen külön táskád tiszta árunak, zöldség-gyümölcsnek, nyers húsnak, vegyi árunak.
8. Konyhapult
Erre pakolod a táskát, a bevásárlószatyrot, a telefont – és itt szeleteled a paradicsomot is.
Mit tegyél?
Minden nap legalább egyszer töröld át fertőtlenítőszerrel, főzés előtt és/vagy után.
Hetente menj végig alaposabban: kisgépek alá, pult–tűzhely közti résbe, sarkokba is.
9. Só- és borsszóró
Főzés közben nyers húshoz nyúlsz, aztán a sószóróhoz – klasszikus. Ez az egyik legtöbbet taperolt tárgy a konyhában.
Mit tegyél?
- Főzés után töröld át fertőtlenítő kendővel.
- Hetente mosd át kívülről meleg, mosogatószeres vízzel, majd szárítsd meg.
Fotó: illusztráció, Pexels
A videó AI alapú programmal készült.
The post A konyha 9 legpiszkosabb helye – meg fogsz lepődni! first appeared on nlc.