Megdöbbentő, ami a Krúdy-fröccsről most kiderült
Meglepő, de nem igaz, hogy Krúdy Gyula 9:1 arányban itta volna a bort és a szódát. A magyar gasztronómia 20. századi poétája, a Tafelspitzek és tyúklevesek trubadúrja szeretett jókat enni és inni, ilyen erős fröccs elfogyasztására azonban sosem ragadtatta el magát.
Így aztán az sem igaz, hogy ő mellékelt volna
használati utasítást a recept mellé, miszerint a szóda csak azért kell, hogy „megnevettesse” a bort.

Krúdynak volt kedvenc keverési aránya, de az köszönőviszonyban sem állt a neki tulajdonítottal. Egy másik, kevésbé közismert fröccs, az Újházi-fröccs ismertségét egyértelműen bizarr mivoltának köszönheti. Az elterjedt recept szerint ugyanis két deciliter fehérborhoz szóda helyett 1 deciliter kovászos uborkalevet kell adni.
A fura ital névadója, Újházi Ede, a 19-20. század fordulóján élt színész és híres gourmet állítólag szentül hitte, a
kovászos uborka leve közömbösíti az alkoholt,
így utóbbiból többet lehet meginni. Az Újházi-fröccs összetétele és a hozzá kapcsolódó magyarázat azonban szintén nem több, mint legenda. Újházi soha nem itta uborkalével a fröccsét, de azért volt saját fröccs receptje. Hogy ez pontosan miből állt, és hogy került bele utólag az uborka, azt a Gasztrorégészen lehet elolvasni. a Krúdy-sztorival együtt.
kép: Pixabay
The post Megdöbbentő, ami a Krúdy-fröccsről most kiderült first appeared on nlc.