azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Almás pite újragondolva: 5 recept, ami még a nagyiénál is jobban sikerülhet

3 megtekintés
NLC
Gasztro almás pite recept
Blurred placeholder

Az almás pite az a süti, amit a legtöbb családban „úgyis csak a nagyi tud igazán jól elkészíteni”. De mi lenne, ha kipróbálnál néhány új, izgalmas változatot, amelyek nemcsak modernizálják a klasszikust, hanem még a legszigorúbb családi kritikusokat is meggyőzik?

2025-ben a gasztrotrendek új lendületet adnak a régi kedvenceknek: fűszerek, új textúrák, különleges tészták és játékos formák emelik új szintre a megszokott pitét. Mutatjuk a legjobbakat!

1. Francia tarte tatin – karamellizált luxus almapitében

A fejjel lefelé készült, vajkaramellben sült alma olyan mély ízt ad, hogy eldőlt: ez a pite felnőtt, sikkes változata. A ropogós-vajas tészta és a fényes karamell együtt minden vendég kedvence.

Hozzávalók (1 közepes pitéhez):

  • 6-7 közepes alma (Golden vagy Jonagold)
  • 120 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 csomag (275 g) friss leveles tészta
  • ½ tk fahéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
  2. Egy nagyobb, sütőbe tehető serpenyőben (vagy tortaformában) olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot, és főzd 6-8 percig, míg szép arany karamell lesz.
  3. Add hozzá a vaníliát és a sót.
  4. Az almákat hámozd meg, vágd félbe, magozd ki, majd tedd a karamellbe szorosan egymás mellé (a domború felükkel lefelé).
  5. Fedd le és 15-20 percig lassan karamellizáld, amíg megpuhulnak.
  6. A leveles tésztát vágd akkorára, hogy befedje a serpenyőt, majd borítsd az almákra. A széleit tűrd be egy spatulával.
  7. Süsd 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz.
  8. Pihentesd 5 percig, majd egy határozott mozdulattal borítsd ki egy tálra.

Tálalás: Kevés tengeri sóval vagy rozmaringgal még különlegesebb.

Fotó: Getty Images

2. Gyors almás pite leveles tésztából

Ha nincs idő hosszasan gyúrni, a leveles tészta a megmentőd. A réteges, könnyű tésztához szaftos fahéjas almát töltesz, és máris kész a „minek bonyolítani?” típusú pite, ami mégis lenyűgöz.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 4-5 alma felkockázva
  • 50 g vaj
  • 3 ek barnacukor
  • 1-1,5 tk fahéj
  • ½ tk szerecsendió
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek keményítő
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
  2. A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, add hozzá az almát, barnacukrot, fűszereket és citromlevet.
  3. 5-7 percig párold, amíg szaftos, de nem túl puha.
  4. A keményítőt keverd el 1 ek. vízzel, öntsd az almához, és sűrítsd be.
  5. A leveles tésztát terítsd ki, a közepére kanalazd az almát, és hajtsd körbe „piteformára” vagy készíts belőle batyut.
  6. Kend meg tojással, szurkáld meg a tetejét.
  7. Süsd 18-22 percig, amíg aranybarna lesz.

Tipp: tetejére porcukor, karamellszósz vagy vaníliafagyi. Ha szerecsendiót is teszel a töltelékbe, mélyebb, téli aromát kap.

3. Almás–vaníliás krémpite

Omlós tészta, selymes vaníliakrém és rá egy vastag réteg karamellizált alma. Ez a recept a klasszikus pite és egy krémes desszert luxus találkozása.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj felkockázva
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 2–3 ek hideg víz

Vaníliakrémhez:

  • 400 ml tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 1 ek vaj

Töltelékhez:

  • 4 alma vékonyra szeletelve
  • 2 ek vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrd össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.
  2. A krémhez főzd meg a pudingot a tejjel és cukorral, majd keverd bele a vajat. Hűtsd ki langyosra.
  3. Az almát vajon megfuttatod a cukorral és fahéjjal 5 percig.
  4. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsd kör alakúra, béleld ki vele a piteformát, majd süsd elő 10 percig.
  6. Kend a tésztába a vaníliakrémet, majd halmozd rá az almát.
  7. Süsd 25-30 percig, amíg a széle aranybarna.

Tálalás: porcukor, pirított mandula. Pirított mandula a tetején = extra roppanás.

4. Almás galette – rusztikus francia pite

A francia galette olyan, mint a pite lazább, művészlélek testvére: nincs forma, nincs stressz, csak egy szabadon összehajtogatott omlós tészta sok-sok fűszeres almával.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 3-4 ek hideg víz

Töltelék:

  • 3-4 alma vékony szeletekre vágva
  • 2 ek méz vagy cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek vaj felkockázva
  • Kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

  1. A tésztát gyúrd össze gyorsan, formázz belőle korongot, és tedd hűtőbe 30 percre.
  2. A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
  3. A tésztát kör alakúra nyújtsd (nem baj, ha rusztikus).
  4. A közepére rakd a vékony almaszeleteket legyezőszerűen, szórd meg fahéjjal, mézzel és tedd rá a vajkockákat.
  5. A széleket hajtsd rá lazán a töltelékre.
  6. Kend meg tojással.
  7. Süsd 30-35 percig, míg a széle szép aranybarna.

Tálalás: Egy kanál mascarpone, vaníliafagyi vagy mézes joghurt mellé tálalva ellenállhatatlan.

5. Almás pite fűszeres morzsával

A klasszikus pitét turbózd meg ropogós fahéjas-diós morzsával! A morzsaréteg sütés közben aranybarnára pirul, miközben a töltelék szaftos marad.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 5-6 alma kockázva
  • 3 ek cukor
  • 1-1,5 tk fahéj
  • ½ tk gyömbér vagy kardamom (opcionális)
  • 1 ek keményítő
  • 1 ek citromlé

Morzsához:

  • 80 g vaj
  • 80 g barna cukor
  • 100 g liszt
  • 50 g darált dió vagy pekándió

Elkészítés:

  1. A tésztát gyúrd össze, és bélelj ki vele egy piteformát. Tedd a hűtőbe 20 percre.
  2. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  3. Az almát keverd össze a cukorral, fűszerekkel, citromlével és keményítővel.
  4. A morzsához keverd össze a hideg vajat, lisztet, cukrot és diót, legyen nedves homokállagú.
  5. A pitetésztára rakd a fűszeres almát, a tetejére a morzsát.
  6. Süsd 35-40 percig, amíg a morzsa aranybarna és ropogós lesz.

Tálalás: vaníliasodóval vagy tejszínhabbal különösen finom. A dió helyett mogyoróval vagy pekándióval is isteni.

Almás pite fűszeres morzsával

Fotó: Getty Images

Lehet, hogy a nagyi almás pitéje megismételhetetlen, de ettől még kísérletezni ér! Az újragondolt receptek között biztos, hogy te is találsz olyat, ami új hagyományt teremthet otthon.

The post Almás pite újragondolva: 5 recept, ami még a nagyiénál is jobban sikerülhet first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek