Almás pite újragondolva: 5 recept, ami még a nagyiénál is jobban sikerülhet
Az almás pite az a süti, amit a legtöbb családban „úgyis csak a nagyi tud igazán jól elkészíteni”. De mi lenne, ha kipróbálnál néhány új, izgalmas változatot, amelyek nemcsak modernizálják a klasszikust, hanem még a legszigorúbb családi kritikusokat is meggyőzik?
2025-ben a gasztrotrendek új lendületet adnak a régi kedvenceknek: fűszerek, új textúrák, különleges tészták és játékos formák emelik új szintre a megszokott pitét. Mutatjuk a legjobbakat!
1. Francia tarte tatin – karamellizált luxus almapitében
Hozzávalók (1 közepes pitéhez):
- 6-7 közepes alma (Golden vagy Jonagold)
- 120 g vaj
- 150 g kristálycukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 csomag (275 g) friss leveles tészta
- ½ tk fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
- Egy nagyobb, sütőbe tehető serpenyőben (vagy tortaformában) olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot, és főzd 6-8 percig, míg szép arany karamell lesz.
- Add hozzá a vaníliát és a sót.
- Az almákat hámozd meg, vágd félbe, magozd ki, majd tedd a karamellbe szorosan egymás mellé (a domború felükkel lefelé).
- Fedd le és 15-20 percig lassan karamellizáld, amíg megpuhulnak.
- A leveles tésztát vágd akkorára, hogy befedje a serpenyőt, majd borítsd az almákra. A széleit tűrd be egy spatulával.
- Süsd 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz.
- Pihentesd 5 percig, majd egy határozott mozdulattal borítsd ki egy tálra.
Tálalás: Kevés tengeri sóval vagy rozmaringgal még különlegesebb.
Fotó: Getty Images
2. Gyors almás pite leveles tésztából
Ha nincs idő hosszasan gyúrni, a leveles tészta a megmentőd. A réteges, könnyű tésztához szaftos fahéjas almát töltesz, és máris kész a „minek bonyolítani?” típusú pite, ami mégis lenyűgöz.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 4-5 alma felkockázva
- 50 g vaj
- 3 ek barnacukor
- 1-1,5 tk fahéj
- ½ tk szerecsendió
- 1 ek citromlé
- 1 ek keményítő
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
- A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, add hozzá az almát, barnacukrot, fűszereket és citromlevet.
- 5-7 percig párold, amíg szaftos, de nem túl puha.
- A keményítőt keverd el 1 ek. vízzel, öntsd az almához, és sűrítsd be.
- A leveles tésztát terítsd ki, a közepére kanalazd az almát, és hajtsd körbe „piteformára” vagy készíts belőle batyut.
- Kend meg tojással, szurkáld meg a tetejét.
- Süsd 18-22 percig, amíg aranybarna lesz.
Tipp: tetejére porcukor, karamellszósz vagy vaníliafagyi. Ha szerecsendiót is teszel a töltelékbe, mélyebb, téli aromát kap.
3. Almás–vaníliás krémpite
Omlós tészta, selymes vaníliakrém és rá egy vastag réteg karamellizált alma. Ez a recept a klasszikus pite és egy krémes desszert luxus találkozása.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj felkockázva
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 2–3 ek hideg víz
Vaníliakrémhez:
- 400 ml tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 1 ek vaj
Töltelékhez:
- 4 alma vékonyra szeletelve
- 2 ek vaj
- 2 ek cukor
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrd össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.
- A krémhez főzd meg a pudingot a tejjel és cukorral, majd keverd bele a vajat. Hűtsd ki langyosra.
- Az almát vajon megfuttatod a cukorral és fahéjjal 5 percig.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- A tésztát nyújtsd kör alakúra, béleld ki vele a piteformát, majd süsd elő 10 percig.
- Kend a tésztába a vaníliakrémet, majd halmozd rá az almát.
- Süsd 25-30 percig, amíg a széle aranybarna.
Tálalás: porcukor, pirított mandula. Pirított mandula a tetején = extra roppanás.
4. Almás galette – rusztikus francia pite
A francia galette olyan, mint a pite lazább, művészlélek testvére: nincs forma, nincs stressz, csak egy szabadon összehajtogatott omlós tészta sok-sok fűszeres almával.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 3-4 ek hideg víz
Töltelék:
- 3-4 alma vékony szeletekre vágva
- 2 ek méz vagy cukor
- 1 tk fahéj
- 1 ek citromlé
- 1 ek vaj felkockázva
- Kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
- A tésztát gyúrd össze gyorsan, formázz belőle korongot, és tedd hűtőbe 30 percre.
- A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
- A tésztát kör alakúra nyújtsd (nem baj, ha rusztikus).
- A közepére rakd a vékony almaszeleteket legyezőszerűen, szórd meg fahéjjal, mézzel és tedd rá a vajkockákat.
- A széleket hajtsd rá lazán a töltelékre.
- Kend meg tojással.
- Süsd 30-35 percig, míg a széle szép aranybarna.
Tálalás: Egy kanál mascarpone, vaníliafagyi vagy mézes joghurt mellé tálalva ellenállhatatlan.
5. Almás pite fűszeres morzsával
A klasszikus pitét turbózd meg ropogós fahéjas-diós morzsával! A morzsaréteg sütés közben aranybarnára pirul, miközben a töltelék szaftos marad.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 80 g porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 5-6 alma kockázva
- 3 ek cukor
- 1-1,5 tk fahéj
- ½ tk gyömbér vagy kardamom (opcionális)
- 1 ek keményítő
- 1 ek citromlé
Morzsához:
- 80 g vaj
- 80 g barna cukor
- 100 g liszt
- 50 g darált dió vagy pekándió
Elkészítés:
- A tésztát gyúrd össze, és bélelj ki vele egy piteformát. Tedd a hűtőbe 20 percre.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- Az almát keverd össze a cukorral, fűszerekkel, citromlével és keményítővel.
- A morzsához keverd össze a hideg vajat, lisztet, cukrot és diót, legyen nedves homokállagú.
- A pitetésztára rakd a fűszeres almát, a tetejére a morzsát.
- Süsd 35-40 percig, amíg a morzsa aranybarna és ropogós lesz.
Tálalás: vaníliasodóval vagy tejszínhabbal különösen finom. A dió helyett mogyoróval vagy pekándióval is isteni.

Fotó: Getty Images
Lehet, hogy a nagyi almás pitéje megismételhetetlen, de ettől még kísérletezni ér! Az újragondolt receptek között biztos, hogy te is találsz olyat, ami új hagyományt teremthet otthon.
The post Almás pite újragondolva: 5 recept, ami még a nagyiénál is jobban sikerülhet first appeared on nlc.