azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Kevert túrós sütemény 30 perc alatt – a nagyim titkos fegyvere

4 megtekintés
NLC
Gasztro túró gyors sütemény túrós sütemény kevert túrós sütemény
Blurred placeholder

A túrós sütemények mindig rendkívüli népszerűségnek örvendtek, megfigyelésem szerint leginkább azért, mert amíg túrót eszünk, addig sem lisztet teszünk a sütibe kanálszám. Ez pedig mind beltartalmi értéküket, mind kalóriatartalmukat tekintve minőségi cserének számít. Mondjuk árban is jelentős a különbség, de egyszer élünk, pénz nem számít (játsszuk el)!

A túrós sütinél egy jobb dolog van: a kevert túrós süti. Tudjátok, ezek azok, amihez nem kell tésztát gyúrni, keleszteni, nyújtani, formázni, tölteni, gőzölni, égetni meg ki tudja még, mi mindent csinálni vele. Egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat és megsütjük. Ha van segítségnek robotgépünk, oké, de az sem baj, ha nincs semmi, csak egyetlen árva fakanál. Miért jutottak erről eszembe a régvolt koleszos idők?

A túrós sütik szokásos ízesítője a citromhéj és a mazsola, de véletlenül se felejtsük ki belőle a vaníliát sem! Természetesen megbolondíthatjuk asztalt gyümölcs darabokkal, csokival, vagy a végén tehetünk rá baracklekvárt – bármelyik jól áll neki.

A kevert túrós sütemény frissen a legfinomabb, de másnap is puha marad – már ha megéri a másnapot. Könnyed, kicsit savanykás, kicsit édes, pont annyira házias, hogy bármikor jólesik. Olyan süti, amitől a vasárnap délután tényleg vasárnap délutánnak érződik.

Kevert túrós sütemény

A receptje hasonlít a túrógombócéhoz, csak sokkal kevesebb vele a munka.

Kevert túrós sütemény (Fotó: bbbrrn, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 4 dl tejföl
  • 1 dl búzadara
  • 2 tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 marék mazsola
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkeverjük a tejfölt a búzadarával és félretesszük pihenni.
  2. Áttörjük szitán a túrót (vagy megforgatjuk kutterben vagy belenyomjuk a botmixert), hogy szétcsapassuk a nagyobb rögöket, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
  3. Belekeverjük a búzadarás tejfölt is.
  4. Felverjük a tojásfehérjéket a sóval, közepesen kemény habot szeretnénk kapni, majd több részletben belekeverjük a túrós masszába. Végül beleforgatjuk a mazsolát is és beletöltjük az egészet egy sütőpapírral kibélelt, 20×30 centis tepsibe. Vagy ami van.
  5. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra (azért nem korábban, mert a búzadarának idő kell, hogy megszívja magát nedvességgel), majd kb. 30 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha a közepe még remegős, mire kihűl, megszilárdul.

Szeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni, hogy ne essen szét az egész. Másnap is finom, de frissen a legjobb.

The post Kevert túrós sütemény 30 perc alatt – a nagyim titkos fegyvere first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek