Banános-nutellás trifle: pohárdesszert a legnépszerűbb ízkombóval
A trifle egy klasszikus, réteges angol desszert, amely hagyományosan piskótát, gyümölcsöt, krémet és tejszínhabot kombinál egy nagy üvegtálban. A banános-nutellás trifle a hatalmas népszerűségnek örvendő ízek tökéletes találkozása, ezért gyakorlatilag biztosra mehetünk vele. Ráadásul könnyű, gyors, és egyáltalán nem igényel sütést.
A banán és a nutella (így köznevesülve mindenféle mogyorókrémet értünk alatta) párosa örök klasszikus, egy olyan ízkombináció, amit nehéz felülmúlni. Működik sima szendvicsben: két nutellás kenyér között elhelyezett banánszeletek formájában, fagyiban, süteményekben, és sima, sütés nélkül készülő pohárdesszertben is.
A trifle alapja a legtöbb esetben valamilyen ropogós süti, például kekszmorzsa vagy piskóta, ami magába szívja a nedvességet és megpuhul. Ropogós rétegre itt nincs szükség, sütire annál inkább. A főszerepet a nutellával dúsított, lágy, selymes krém kapja, ami általában tejszín, mascarpone vagy krémsajt alapú. Ezt a gazdag krémet friss, érett banánnal rétegezzük, aminek lágy, édes íze és puha állaga csodálatosan kiegészíti a nutella töménységét.
Az elkészítés csupán a rétegek egymásra halmozásából áll egy mutatós üvegtálban vagy poharakban, de a kulcs a türelem: legalább néhány órányi hűtés elengedhetetlen, hogy az ízek összeérjenek, és a keksz megpuhuljon. Így kapjuk meg a trifle-re jellemző, egységesen lágy, de mégis texturált állagot. Tálaláskor friss banánszeletekkel és esetleg egy kevés kakaóporral díszíthetjük, de ha éppen felbuzognak benned a kreatív hajlamok, semmiképp se fojtsd vissza, éld ki bátran!
Banános-nutellás trifle
Ne felejtsd el alaposan behűteni a tejszínt!

Banános-nutellás trifle (Fotó: Wirestock, Getty Images)
Hozzávalók:
- 4 dl tejszín (alaposan behűtve, különben nem lehet felverni)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat (vagy más vanília)
- 30 dkg Nutella (vagy más mogyorókrém)
- 3 érett banán, felszeletelve
- 10 dkg mogyoró, pirítva és durvára vágva
- 15 dkg összetört keksz, lehet Spekulatius, Mese keksz, zabkeksz, vagy valami semlegesebb ízű is.
- Opcionális: étcsokoládé forgács díszítéshez
Elkészítés:
- Tegyük a kekszet egy zárható zacskóba és sodrófával (vagy egy borosüveggel) menjünk rajta keresztül párszor, hogy durvára törjön. Tegyük félre.
- A jól behűtött tejszínt a porcukorral és a vaníliával együtt verjük habbá.
- A hab felét keverjük össze a nutellával.
- A mogyorót vágjuk durvára, majd száraz serpenyőben pirítsuk illatosra.
- A banánt szeleteljük fel.
- Már jöhet is a desszert összeállítása. Én ebbe nem szólok bele, csinálja mindenki úgy, ahogy a kedve és az ízlése diktálja. Lényeg, hogy belekerüljön a tálba vagy pohárba a nutellás, a tejszínes, a kekszes réteg, illetve a banán és a mogyoró is. Sőt, ha nagyon szeretnénk, csak nutella réteget is tehetünk bele.
- A végén gondoljunk a díszítésre is, ami lehet banán, mogyoró vagy akár étcsoki is, sőt, ha nagyon szeretnénk, habzsákból kinyomott tejszínhab is.
Sajnos nincsen rózsa tövis nélkül: a sütés nélkül készülő desszerteket általában hagyni kell pár óráig a hűtőben összeérni, és ez most sincs másként. Utána azonban miénk lesz a nagy jutalom.
The post Banános-nutellás trifle: pohárdesszert a legnépszerűbb ízkombóval first appeared on nlc.