azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Aki sokáig akar élni, sosem eszi ezt a 3 ételt – a dietetikus szerint

3 megtekintés
NLC
Életmód nlclight étkezés táplálkozás hosszú élet surimi méz bárányhús
Blurred placeholder
Fotó: imdb.com

Fotó: imdb.com

Napjainkban Dunát lehet rekeszteni a különféle diétákkal és táplálkozási irányzatokkal, melyek között egyre többször bukkannak fel olyanok is, amelyek hosszabb és egészségesebb életet ígérnek. 

Nagyon fontos, hogy ez a kettő összekapcsolódjon, hiszen a hosszú életnek csak az egészséggel együtt van értelme, ahhoz pedig, hogy részünk legyen benne, nagyon is lényeges, mi kerül a tányérunkra.

Ezeket eszik az okos emberek

Nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy éveken át tanuljon táplálkozástudományt, Júlia Farré dietetikus azonban minket, földi halandókat is beavat abba, melyek azok az ételek, amiket sosem fogyaszt, mióta elmélyült az egészséges étkezés rejtelmeiben.

Mint elmondta, korábban ő is gyakran fogyasztotta ezeket, de ahogy bővült a tudása a szakmai tanulmányainak köszönhetően, úgy változtatott étkezési szokásain és intett búcsút jó pár fogásnak. Azért tette mindezt, mert világossá vált számára, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a szervezetben zajló öregedési folyamatokat.

„Amikor dietetikusnak kezdtem tanulni, a szünetekre szalámis szendvicset vagy gyorsan összedobható tésztát vittem magammal, és gyakran ittam tejes kávét” – emlékezett vissza a diákéveire, és arra, milyen tudatos változtatásokat hoztak az új ismeretek a mindennapjaiba.

„Mire a negyedik évfolyamba értem, a csoportársaimmal friss gyümölcsöt, olajos magvakat hoztunk magunkkal otthonról, és három ételt végleg száműztünk az étrendünkből” – folytatta, hozzátéve, hogy a kávé nem szerepel a tiltólistán, mert még támogathatja is az egészséges idősödést az új tanulmányok szerint.

Fotó: Canva.com

Fotó: Canva.com

A három száműzött étel

  • Surimi, azaz rákrudacska – ez egy olyan többszörösen feldolgozott élelmiszer, ami az esetek többségében tengeri herkentyűkből származó maradékokból és silány minőségű hallisztből készül.
  • Bárányhús – Júlia Farré azt mondja, hogy azért iktatta ki az étrendjéből, mert gazdag olyan telített zsírsavakban, amelyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és gyulladásos folyamatokat lobbanthatnak fel, illetve tarthatnak fenn a szervezetben.
  • Méz –  a táplálkozástudományi szakember korábban maga is lelkesen használta, mert szentül hitte, hogy ami természetes eredetű, az csak jó lehet. „Bár a finomított, fehér cukornál minden kétséget kizáróan egészségesebb, mégis az egyszerű cukrok közé sorolható és szinte pontosan úgy viselkedik a szervezetben fogyasztás után, mint a hagyományos cukor” – indokolta a döntését.

A táplálkozástudományban jártas szakember kifejtette, hogy a példáját nem kell kőbe vésett szabálynak tekinteni, és ha olykor csillapíthatatlan vágyat érzünk, a fentiek közül bármelyiket fogyaszthatjuk, a lényeg az, hogy ne essünk túlzásba. „Ha néha megkívánsz és eszel egy kis surimit, bárányhúst vagy mézet, nem kell bűntudatot érezned – főleg, ha az étrended egyébként változatos és kiegyensúlyozott” – tette hozzá zárásképp.

The post Aki sokáig akar élni, sosem eszi ezt a 3 ételt – a dietetikus szerint first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek