Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről
A magvak fogyasztása – tünetmentes időszakban – nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az úgynevezett divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is – derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók mintegy 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket – vagy ez csupán városi legenda.
A vizsgálatban gyakran fogyasztott magvak (mint például földimogyoró, mandula, dió, pisztácia, napraforgó- és szezámmag) hatásait elemezték a szakemberek és nem találtak összefüggést a mogyorófélék fogyasztása és a divertikulitisz kialakulása között. Sőt több adat védő hatásra utalt – írja honlapján a Semmelweis Egyetem.
„A divertikulózisban szenvedőknek évtizedeken át azt tanácsolták, hogy kerüljék a mogyoróféléket és magvakat, mert szakmai körökben úgy vélték, hogy ezek apró darabjai a bélfal tasakjaiba szorulhatnak és gyulladást okozhatnak, pedig ezt semmilyen komoly bizonyíték nem támasztotta alá” – magyarázta dr. Konstantinos Voniatis, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika rezidense.
A divertikulózis elsősorban az idősebb korosztályt érinti: az 50–59 évesek 15–30 százalékánál, a 70 év felettiek akár 60 százalékánál mutathatók ki divertikulumok.
A jelenlegi nemzetközi irányelvek szerint tehát tünetmentes időszakban nem kell kerülni a dióféléket, magvakat vagy a pattogatott kukoricát divertikulózis esetén, ezek az ételek ugyanis nem növelik a divertikulózis kockázatát.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images
The post Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről first appeared on nlc.