Ez a 9 sajt a legegészségesebb – Az elsőt biztosan ismered
A sajt világszerte ismert emberi táplálék: tehén-, kecske- vagy juhtejből több száz féle készül világszerte. Legyen lágy vagy kemény sajt, hatalmas a választék minden ízléshez. Az Alfavita összeállította a kilenc legegészségesebb sajt listáját…
1. Feta
A mediterrán étrend alapvető eleme a számos tápanyagban gazdag feta. Van benne kalcium és B12-vitamin, ami elengedhetetlen az idegrendszeri funkciókhoz, a vörösvértestek termeléséhez, az anyagcseréhez és a DNS-szintézishez.
2. Parmezán
A parmezán kemény olasz sajt, tésztaételek és saláták kísérője. Alacsony laktóztartalmú, így laktózintoleranciában szenvedők is ehetik. A parmezán gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között kalciumban, szelénben és B12-vitaminban.
3. Túró
A túró kiváló fehérjeforrás, magas szeléntartalma kedvez a pajzsmirigy működésének, és erős antioxidáns.
4. Cheddar
A cheddar alacsony laktóztartalmú, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például kalciummal, B12-vitaminnal, szelénnel, cinkkel és A-vitaminnal.
5. Ricotta
A ricotta krémes olasz sajt, amely különösen népszerű a mediterrán ételekben. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például B12-vitaminban, A-vitaminban és kalciumban. Alacsony nátrium tartalmú.
6. Macego
A macego érlelt sajt, amit Spanyolország La Mancha régiójában állítanak elő, a manchega juhok tejéből. Alacsony laktóztartalmú, fehérjében és kalciumban gazdag.
7. Kék sajt
A kék sajtok közé tartozik a Penicillium Roqueforti nevű gombakultúrával oltott sajtok csoportja (Roquefort, Gorgonzola, Stilton stb.). alcium és számos B-vitamin van benne.
8. Mozzarella
A mozzarella gazdag B12-vitaminban, és kisebb mennyiségű A-vitamint és szelént tartalmaz. Nátriumtartalma is alacsony.
9. Kecskesajt
A kecskesajt jó fehérjeforrás és nincs benne szénhidrát, ami népszerűvé teszi az alacsony szénhidrát tartalmú diétát követők körében. Rézben és riboflavinban is gazdag.
Szerverzetünk kalória- és makrotápanyag-szükséglete olyan tényezőktől függően változik, mint az aktivitási szint, a testméret és az egyéni egészségügyi célok. A sajtok általában magas kalória- és zsírtartalmúak, ezért mértékkel ajánlott fogyasztani őket. Egészséges felnőtt számára naponta körülbelül 85 gramm sajt fogyasztása ajánlott, elsősorban alacsonyabb zsírtartalmú sajtoké.
Kép: Pixabay
The post Ez a 9 sajt a legegészségesebb – Az elsőt biztosan ismered first appeared on nlc.
