azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

A jövő a tányérodon kezdődik: így tehetsz te is a holnapért!

2 megtekintés
NLC
Életmód fenntarthatóság élelmiszerpazarlás Zöldsuli Cofidis

A „fenntarthatóság” szó sokszor távolinak tűnik – mintha valami tudósoknak való projekt lenne, nem pedig a hétköznapi ember dolga. Pedig az, amit ma teszünk, közvetlenül alakítja a jövőt. Az élelmiszeripar a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője, de a jó hír az, hogy ezen mi is tudunk változtatni.

Nem kell mindent lecserélni, kezdjük kicsiben

Nem kell egyik napról a másikra mindent átalakítani, minden apró tett számít. Már az is sokat jelent, ha hetente egy-két napot tudatosabban, pazarlás nélkül tervezünk meg. Próbáld ki: hétfőn legyen például „zöld nap” – egy gyors zöldborsófőzelék, sült karfiol vagy egy színes zöldséges tészta. A tested is meghálálja, és a bolygó is. Használj szezonális alapanyagokat – ezek nemcsak frissebbek, hanem olcsóbbak is, plusz sokkal kevesebb energiába kerül, hogy a paradicsom, a káposzta vagy a krumpli a szomszéd faluból jöjjön, ne Spanyolországból.

A szemét nem a kukában kezdődik

Az élelmiszer-pazarlás az egyik legnagyobb „láthatatlan” probléma és több, mint felét a háztartások termelik ki. Magyarországon évente fejenként több mint 60 kiló étel végzi a kukában. Pedig a legtöbb maradék új életet kaphatna:

  • a száraz kenyérből szuper bundás kenyér vagy zsemlemorzsa lehet,
  • a fonnyadt zöldségekből zöldségkrém,
  • a megmaradt rizsből rizsgombóc vagy rizspuding.

Egy kis kreativitással nemcsak a környezetet kíméled, de a pénztárcádat is.

A fenntarthatóság nem luxus, hanem józan ész

Sokan gondolják, hogy „zölden élni” drága mulatság, de ez tévhit. Ha tudatosabban vásárolsz – kevesebbet, de okosabban –, kevesebb pénzt dobsz ki. A szezonális, helyi zöldségek-gyümölcsök általában olcsóbbak, mint az import áruk, és sokkal finomabbak is.

Tipp: ha van lehetőséged, próbálj ki egy helyi termelői piacot. Nemcsak jó érzés közvetlenül a termelőtől venni az árut, de sokszor jobban jársz árban és minőségben is.

Családi élmény: játékosan a környezettudatosság felé

Fontos, hogy már gyerekkorban a mindennapok része legyen a környezettudatosság és annak fontossága, valamint együtt kialakítsunk olyan szokásokat, amelyek segítenek egy fenntartható jövőt teremteni. Tanítsuk meg a gyerekeknek miért fontos, hogy kevesebb műanyag vegyen körül minket, töltsünk sok időt együtt a természetben és mutassuk meg nekik: az újrahasznosítás menő. A konyhában is számtalan jó szokás alakítható ki, amivel tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen.

A gyerekek imádják például, ha együtt főzhetnek a nagyokkal – ez pedig kiváló alkalom arra, hogy játékként tanulják meg a tudatos étkezést és a pazarlás elkerülését.

Ha közösen választunk ki egy „mentőreceptet”, vagy együtt döntjük el, mit lehet készíteni a maradékból, az nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató is. Nálunk például a hétvégék mindig egy kicsit zöldebbek. A gyerekekkel együtt nézzük át, mi maradt a hűtőben, és közösen találjuk ki, mi legyen belőle a vasárnapi ebéd. Egyik kedvencünk a ‘meglepi pizza’, amire mindenki tehet valamit a maradékokból – egy kis sült zöldség, egy darabka sajt, pár szelet sonka. Ilyenkor nemcsak főzünk, hanem beszélgetünk is arról, miért fontos, hogy ne pazaroljunk. A gyerekek szinte észrevétlenül tanulják meg, hogy a környezettudatosság nem lemondás, arról már nem is beszélve, hogy szívesebben eszik meg azokat az ételeket, amit „alkottak”.

Az ilyen közös családi élmények nemcsak a gyerekek szemléletét formálják, hanem megalapozzák azt a jövőt, ahol a tudatosság természetes része a mindennapoknak.

Sok kicsiből lesz a nagy változás

Nem kell mindent megváltoztatni. Elég, ha ma egy picit másként döntünk. Ha csak egy marék ételt nem dobunk ki, ha hetente egyszer húsmentes napot tartunk, vagy ha a boltban a helyit választjuk– máris tettünk valamit.

A jövő tényleg ott kezdődik, amit ma a tányérunkra teszünk!

The post A jövő a tányérodon kezdődik: így tehetsz te is a holnapért! first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek