Segítünk a hajszolt szülőknek: 3 expressz gyors halloweeni édesség recept
Október vége egyre többeknek jelent itthon is immár egy biztos programot: az angolszász eredetű halloween belopta magát a magyar családok életébe is. Ez az ünnep egyet jelent az ijesztő, de mókás figurákkal, a boszorkányos, vámpíros, tökfejes, szörnyecskés jelmezekkel és persze az édességekkel is.
Ilyenkor a konyha is átváltozik egy kis boszorkánylaborrá: folyik a „vér”, olvad a csoki, gurul a szemgolyó, a sütik szellemmé, a gyümölcsök töklámpássá változnak. A halloweeni partifalatok mellett a desszertek igazi díszei is az ünnepnek: elég egy kis fantázia, néhány élénk szín, játékosan újragondolt alapanyagok, és máris életre kelnek a kínálótálakon a legédesebb szörnyek és kísértetek.
Akár pillanatok alatt elkészülő, sütés nélküli finomságokat készítünk a gyerekekkel, akár látványos cake popokat alkotunk, a lényeg ugyanaz: szórakozzunk együtt, és merjünk kreatívak lenni. Ezek az édességek persze teljesen gyerekbarátak, nem ijesztik meg a legkisebbeket sem – legfeljebb attól félhetünk majd, hogy túl hamar elfogynak.
Gondoltunk a legelfoglaltabb szülőkre is: 10, 20 és 30 perc alatt elkészíthető halloweeni édesség receptekkel segítünk.
Halloween egészségesen: banánszellemek és mandarintökök – 5 perces recept
Ez a gyümölcsös halloweeni desszert nem csak aranyos és jól mutat, de tökéletesen egészséges is. Lehet, hogy nem lesz akkora sztár, mint egy csokis finomság, de a gyerekek is szeretik, mi pedig megdicsérhetjük saját magunkat, hogy friss, cukormentes finomság is kerül az asztalra a sok édesség mellé. Az alábbi recept szinte nem is recept, csak egy kicsit ügyeskednünk kell hozzá, és lám, nem feltétlenül csak a cukor és a csokoládé uralhatja az asztalt. Ezek a banánból és mandarinból készült kis figurák villámgyorsan elkészíthetőek. A banánból szellemeket, a mandarinból vigyorgó halloweeni tököcskéket varázsolunk, és máris kész a gyerekek kedvenc, természetes „desszertje”, amit elmajszolhatnak majd a buli közben.

Pofonegyszerű és egészséges halloweeni gyümölcstál / Fotó: Anjelika Gretskaia, Getty Images
Hozzávalók:
- 4 nagy banán
- 8 szem mandarin
- 1 kis darab szárzeller vagy kígyóuborkauborka
- Egy kevés olvasztott étcsokoládé néhány kocka táblás csokiból vagy néhány csokicsepp
- Fogpiszkáló, hurkapálca vagy nyomózacskó a díszítéshez
- Díszítésnek fekete tál, kis műpók, fekete és/vagy narancssárga szalvéta
- Opcionális: ha szeretnénk még játékosabbá tenni, a banánszellemeket hűtőben lehűthetjük, majd egy kis olvasztott fehércsokoládéval bevonhatjuk, így igazi kísértetek születhetnek.
Elkészítése:
- A banánokat meghámozzuk és keresztben félbevágjuk.
- A kislábasban, vízgőz felett olvasztott étcsokoládéból vagy egy-egy csokicseppből apró szemeket és szájat készítünk – mintha a banánok meglepett kis szellemek lennének. Fogpiszkáló, hurkapálca vagy nyomózacskó segítségével könnyebben tudjuk a csokit pöttyenteni.
- A mandarinból készített tökfejekhez a mandarinokat meghámozzuk úgy, hogy szépen, egészben maradjanak, majd mindegyik tetejébe egy kis darabkára vágott zellert vagy uborkát szúrunk – ez lesz a tök „szára”.
- A banánszellemeket és a mandarintököket lehetőleg fekete tálra (vagy fekete szalvétára) rendezzük, esetleg egy kis műpókkal vagy narancssárga szalvétával díszítjük a hatás kedvéért.
Csoki x halloween: kekszvámpírok – 20 perces recept
Cuki, vicces és finom: kívül ropogós, puha belsejű csokis kekszek közé habtejszín kerül, a tetejét pedig sötétvörös gyümölcsszósz koronázza meg. Mintha egy vámpír desszertje lenne. Ha fokozni szeretnénk a halloweeni hangulatot, a krémet enyhén piros ételfestékkel is megbolondíthatjuk, vagy a kekszek közé egy csepp meggylekvárt is tehetünk, mintha épp most harapott volna meg a kis vámpír.

Halloweeni csokis keksz szörnyecskék / Fotó: istetiana, Getty Images
Hozzávalók:
- Egy csomag bolti csokis keksz (lejjebb házi keksz receptet is mutatunk, amit értelemszerűen időigényesebb elkészíteni 20 percnél)
- 200 ml habtejszín
- 100 g mascarpone vagy krémsajt
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 200 g piros bogyós gyümölcs (pl. málna, ribizli, meggy vagy ezek keveréke)
- Pár szem friss ribizli vagy más piros gyümölcsrész a „vámpírkekszek” szemeinek
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítése:
- A tejszínt habbá verjük, majd belekeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét, a porcukrot és a vaníliát. A krém legyen könnyű, de stabil, hogy szépen megtartsa a formáját a két keksz között.
- A gyümölcsszószhoz a gyümölcsöket a cukorral és a citromlével egy kis lábasban felforraljuk, majd pár percig főzzük, amíg sűrű, sötétvörös szósz lesz belőle. Átszűrhetjük, ha simább állagot szeretnénk, de nem muszáj.
- Összeállítjuk a „vámpírkekszeket”: egy kekszre krémet kanalazunk, majd ráhelyezünk egy másikat. A tetejét meglocsoljuk a gyümölcsszósszal, és pár szem friss ribizlivel vagy más piros gyümölcsrésszel díszítjük.
Házi csokis keksz recept
Hozzávalók:
- 150 g puha vaj
- 120 g barna cukor
- 1 egész tojás
- 150 g finomliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g étcsokoládé (apró darabokra vágva vagy pasztillában)
- Nagy csipet só
Elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd beleütjük a tojást. A lisztet, kakaóport, sütőport és a sót összekeverjük, majd a vajas masszához adjuk. Végül beleforgatjuk az apróra vágott csokoládét. A masszából diónyi halmokat kanalazunk sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 C fokon 10–12 percig sütjük, amíg a kekszek széle ropogós, a közepe pedig puha marad.
Halloweeni cake popok sütés nélkül – 30 perces recept
Ha nincs időnk sütni, de szeretnénk valami vidám, halloweeni hangulatú édességet készíteni, ez a recept igazi bulimentő. A sütés nélküli halloweeni cake pop az egyik leggyorsabb, legpraktikusabb és leglátványosabb édesség, amit 30 perc alatt el tudunk készíteni. Nem kell sütni, csak gyúrni, formázni, bevonni és díszíteni — a végeredmény mégis olyan, mintha cukrászdából érkezett volna. Darált kekszből, kakaóporból és egy kevés vajból vagy mascarponéból pillanatok alatt elkészül az alap, amit csak csokiba mártunk, és máris jöhet a díszítés! Ha még vidámabbá tennénk, használhatunk színes cukorgyöngyöket, ehető szemeket vagy pici fondant-kalapokat – így minden cake pop saját karaktert kap. A gyerekek is imádni fogják a közös alkotást – garantáltan több lesz a nevetés, mint a munka.

Édes kis tökfejek: halloweeni cake popok / Fotó: dit- badmanproduction, Getty Images
Hozzávalók kb. 15–18 darabhoz:
- 250 g darált háztartási keksz
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 100 g porcukor
- 100 g olvasztott vaj (vagy 100 g mascarpone, ha krémesebbet szeretnénk)
- kb. 100 ml tej (vagy annyi, amennyitől jól formázható a massza lesz)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 200 g fehér és narancsszínű csokoládé vagy cukrász shopokban kapható candy melts
- Egy kis csoki vagy csokipasztilla a szemekhez, szájakhoz
- Zöld fondant vagy marcipán (a tök „szárához”)
- Cake pop pálcák vagy hurkapálcák
Elkészítése:
- Összeállítjuk a masszát: a darált kekszet, kakaóport és porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet (vagy a mascarponét). Addig keverjük, amíg egyenletes, jól formázható, nem morzsálódó tésztát kapunk.
- Diónyi golyókat gyúrunk a masszából, és mindegyik közepébe beleszúrunk egy pálcikát. A formázott cake popokat 10 percre hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjenek.
- Az olvasztott csokiba belemártjuk a golyókat – narancsszínű bevonattal tökfejeket, fehérrel szellemeket készíthetünk. Ezután pár percet várunk, amíg a csoki megszilárdul, majd olvasztott étcsokival vagy ételfesték tollal arcokat rajzolunk rájuk.
- A kész cake popokat hungarocellbe szúrva, kis pohárban vagy dekorált tálban kínáljuk.