azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Nem mindig ártatlan: így ismerheted fel, ha a szellentésed mögött betegség áll

3 megtekintés
NLC
Életmód szellentés bélflóra gyomor egészség

Mennyi gáz számít „normálisnak”?

„Naponta öttől akár tizenöt alkalomig is teljesen normális a szellentés”

– mondja dr. William Chey, a Michigani Egyetem gasztroenterológusa.

A mennyiség és a szag attól függ, mit eszel, milyen gyors az emésztésed, és milyen baktériumok élnek a bélrendszeredben.

A gáz egy része valójában levegő, amit lenyelünk – ez szagtalan. A kellemetlenebb része viszont az, amikor az ételek a vastagbélben fermentálódnak, azaz erjednek. Ez teljesen természetes folyamat, hiszen a bélflóránk ilyenkor dolgozik – vitaminokat és zsírsavakat termel, amelyek táplálják a bélfalat.

Mi okozza a túlzott gázképződést?

Ha a bélben túlságosan sok gáz termelődik, annak általában az az oka, hogy valamit nehezen emészt meg a szervezet.

A legismertebb bűnösök a hüvelyesek (például a bab), de sokaknál problémát okoznak a FODMAP-nak nevezett, nehezen felszívódó szénhidrátok. Ilyenek vannak többek között:

  • karfiolban, fokhagymában, almában, barackban,
  • tejben és búzában,
  • valamint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupban.

Ezek az anyagok egyeseknél puffadást, görcsöket vagy fokozott gázképződést okoznak. Másoknál a vörös hús vagy a túl sok finomított szénhidrát vált ki hasonló hatást – ezek a vastagbélben erjedve szintén gázokat termelnek.

Ha az emésztésed lassú vagy székrekedésre hajlamos, az is fokozhatja a puffadást, mert a táplálék tovább marad a bélben, és több ideje van „gázosodni”.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A legtöbb esetben a szellentés ártalmatlan – inkább kellemetlenség, mint betegség. De ha a gázképződéshez fájdalom, gyakori hasmenés, vér a székletben vagy fogyás is társul, mindenképp érdemes orvost felkeresni.

Ezek a tünetek utalhatnak például emésztőenzim-hiányra, fertőzésre vagy gyulladásra is.

Az orvos segíthet feltárni az okokat, sőt, javasolhat:

  • alacsony FODMAP diétát,
  • probiotikumokat,
  • vagy gyógynövényes kapszulákat (például borsmentaolajat).

A tünetek naplózása is hasznos: ha feljegyzed, mikor és mit ettél, mikor jelentkeztek a panaszok, könnyebb lesz felismerni az összefüggéseket.

Egy kis gáz – egészséges jel

A szakértők szerint a teljesen „gázmentes” emésztés nem is lenne jó jel: ez azt mutatná, hogy a bélflórád nem működik megfelelően.

Vagyis a lényeg nem az, hogy megszűnjön, hanem hogy ne zavarjon.

A normális, egészséges bélműködéshez – ahogy dr. Mark Corkins mondja – „kell egy kis szellő”.

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

The post Nem mindig ártatlan: így ismerheted fel, ha a szellentésed mögött betegség áll first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek