Hó végén okosan: 7 olcsó és ízletes étel, ha szorít a büdzsé
Olcsó és finom házi koszt, ízletes meleg étel, ami nem alacsony tápanyagtartalmú élelmiszerekre és tömény energiabevitelre épül? Manapság szinte megugorhatatlan kihívás, mert sajnos a magas kalóriatartalmú, gyorsan laktató, majd gyorsan éhséget is okozó ételekből lehet leginkább még olcsón főzni.
Megnéztük, hogy az instant tésztaleveseken, krumplis tésztán és hasonlókon túl milyen ételeket varázsolhatunk az asztalra zöldségekből, olcsóbb húsokból és más fehérjeforrásokból. A húsok ára sok háztartásban komoly szempontot jelentenek. Az olcsóbbnak mondható húsrészek jellemzően több zsírt, inat, porcot vagy csontot tartalmaznak, tehát lassabb főzést, párolást igényelnek, vagy pedig éppen étkezéskor kell elbíbelődnünk a fogyasztásukkal: gondoljunk csak a még olcsónak számító csirkeszárnyakra. Ez bár sokak kedvence, húst alig tartalmaznak, és úgy kell leszopogatni a szárnyakról az ehető részeket. Az étkezés végén pedig nagy halom csont marad a tányérunkon.
Ugyanakkor óriási vétek lenézni ezeket a kevésbé nemes húsrészeket! Tudvalevőleg ízre gazdagabb ételek főzhetők a csontos, porcos, kollagénes részekből, mint a drágább, „nemes” húsokból (amik viszont önmagukban is finomak). Egyértelmű, hogy a csirkefarhátat találjuk ennek a piramisnak a legalján, és olyan belsőségek követik, mint a csirkenyak, kacsanyak, a sertésmáj, marhamáj, borjúmáj, azután a csirkeszív, csirkezúza és a csirkemájjal már haladunk az árakkal is felfelé.
Kiadós, szaftos, meleg ételt persze varázsolhatunk az asztalra hús nélkül is, erre is hoztunk az alábbiakban példát. 7 igazi hó végi recept következik: dőzsöljünk és főzzünk egy fazék ételt egy-két ezer forintból!
A magyar konyha egyik szerény kedvence: zöldborsópörkölt
A zöldborsópörkölttel jól felbosszanthatjuk a húsfanatikusokat, de titkon akár még nekik is ízlik ez a félig-meddig elfeledett házias finomság. Végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a sok zöldborsónak köszönhetően tele van növényi fehérjével, és megfőzhetjük olyan fűszeresen, ízesen, szaftosan, mint bármelyik másik pörköltet. Sok családban kultikus státuszú: talán egykor a nagymama főzte, imádtuk gyerekként, és ma már csak ritkán esszük, emiatt is tömény nosztalgia. A tejfölt nehogy lehagyjátok róla!
Fél kiló fagyasztott zöldborsó már 400 forinttól kapható.
Tovább a receptre: 20 perces zöldborsópörkölt
Kényeztető, krémes gombapaprikás házi galuskával
Bizony, egy szimpla, klasszikus gombapaprikás is lehet krémes és kényeztető. Ez a pörkölt is a magyar konyha egyik szürke eminenciása. Senki nem igazán sztárolja, pedig milyen jóleső étel, ha tisztességesen van elkészítve. Teljesen felejthető fogás, amikor híg szafttal, ízek-fűszerek nélkül készítik el. Ez vétek ez ellen a remek vegetáriánus étel ellen: kövessétek az alapanyag-mennyiségekben a Nosalty receptjét, és egy remek (régi-)új recepttel lesz gazdagabb a repertoárotok! Jól működik rizzsel vagy tarhonyával is, de házi galuskával egészen kiváló.
Egy kiló csiperkegomba kb. 1500 forinttól kapható.
Tovább a receptre: krémes gombapaprikás galuskával
Tojáspörkölt – mikor ettél utoljára?
Egy igazi házias, retró kedvenc következik: az egyik legszelídebb pörkölt, a tojáspörkölt. Ha valaki még nem készített volna, egy kis gyorstalpaló: egy szokásos, jó hagymás, paprikás pörköltalapot készítünk, majd fogunk egy egész doboz tojást, amiket először külön megfőzünk. A főtt tojásokat negyedeljük, majd beleforgatjuk a pörköltalapba. Akkor lesz szimplán finom helyett mennyei finom, ha a tojásokat csak félkeményre főzzük, és a belseje kicsit lágy marad. Egy igazi ritkán előkerülő recept.
10 darab tojás kb. 900-1000 forintért kapható.
Tovább a receptre: tojáspörkölt galuskával
Zöldségekkel sült csirkemáj – ahogyan jólesik
Ebben az egytálételben az a jó, hogy kicsit (vagy nagyon) szabálytalankodhatunk is. A zöldségekkel sült csirkemájba kerülhet zöldség a fagyasztóból, konzervekből és a zöldséges ládánkból is. A lényeg, hogy az ízlésünk szerint legyen leve és szaftja, tehetünk bele gyökérzöldségeket, vagy vehetjük lecsósabbra is a stílusát. A belefővő krumpli keményítőtartalma ad neki testesebb szaftot, amit fűszerezzünk a szánk íze szerint – mondhatjuk, hogy szinte elronthatatlan. És milyen jólesik mellé egy kis roppanós savanyú uborka!
Egy kiló friss csirkemáj kb. 1000 forinttól kapható.
Tovább a receptre: zöldségekkel sült csirkemáj
Egy megosztó nagy kedvenc: zúzapörkölt
Aki szereti, az nagyon szereti. Aki nem szereti, az látni-szagolni sem bírja. A zúzapörkölt pihe-puhára főzve, jó gazdag szafttal az igazi, és csak azt javasolhatjuk, hogy ha gyerekkorodban kóstoltad utoljára, és ekkor utáltad meg, felnőttként újra tegyél vele egy próbát! A lassan főtt, omlós zúza és a sűrű, tunkolnivaló paprikás szaft óriási páros: friss kenyérrel vagy házilag gyúrt galuskával tökéletes. Talán mondanunk sem kell, hogy a magyar konyha eme specialitását vétek jófajta házi savanyúság nélkül enni.
Egy kiló csirkezúza kb. 1500 forintért kapható.
Tovább a receptre: zúzapörkölt
Savanyú káposztás csirkecomb – egyszerűsítsd!
A frissen és egészben kapható csirkecomb alsó-felső résszel már 1000 forint körül elérhető. Szép darab hús, amivel jól lehet lakni, és milyen szokatlan párosítás mellé a savanyú káposzta, nem igaz? A savanyú káposztát hagyományosan sertéshússal esszük, de lám, ötletes párja a csirkemellnél jóval szaftosabb, sokak szerint ízesebb csirkecomb is. A Nosalty receptje rengeteg extrát tartalmaz, de ha igazi hó végi egytálételt akarsz az asztalra varázsolni, egyszerűen csak hagyd ki belőle a birsalmát, barna sört, borókabogyót, és egyszerűsíts ezen az ételen!
Egy kiló csirkecomb kb. 1000 forinttól kapható.
Tovább a receptre: savanyú káposztás csirkecomb
A világhódító Buffalo csirkeszárnyak
A csirkeszárny is tucatnyi módon készíthető, mi most egy amerikai receptet hoztunk. Rendkívül olcsó, ha tényleg szoros a büdzsénk, és nincs otthon minden alapanyag, a cayenne paprikát lecserélhetjük sima paprikára is, lehetőleg csípősre. A worcestershire-szósz alapkelléke, de ha éppen nem lapul otthon, attól még nekiveselkedhetünk az elkészítésének. A receptben szereplő kéksajt-mártás már nem olcsó, de egész nyugodtan párosíthatjuk a magunk kedvenc köretével a Buffalo csirkeszárnyakat.
Egy kiló csirkeszárny már akár 950 forinttól kapható.






