Erősebb szív, feszesebb bőr – Mi ez a felhajtás a fekete fokhagyma körül?
A fekete fokhagyma olyan fokhagyma, amelyet meleg és párás környezetben érleltek. A friss fokhagymát 60–90°C-os hőmérsékletnek és 70-90% páratartalomnak teszik ki, amelynek következtében aminek következtében Maillard-reakció megy végbe. Ennek következtében a fokhagyma jellegzetes fekete színt ölt, puhábbá, rágósabbá és édes ízűvé válik.
Egészségügyi előnyök
A fokhagymában már nyers állapotában is többféle antioxidáns koncentrálódik, az érlelési folyamat növeli ezen anyagok némelyikének szintjét. Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt, amely sejtkárosodáshoz vezet.
Tanulmányok azt is alátámasztották, hogy a fekete fokhagyma előállításához használt hőkezelés növeli a benne lévő kénvegyületek biohasznosulását, ami azt jelenti, hogy a szervezet könnyebben felszívja azokat. A fokhagyma egészségügyi előnyeinek nagy részéért pedig éppen ezek a kénvegyületek felelősek: gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, és védelmet nyújthatnak bizonyos egészségügyi problémákkal szemben.
Több kutatásból is kiderült, hogy a fokhagymában gazdag étrend összefüggésben áll a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkenésével. Kivételesen magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyülettartalma miatt pedig a fekete fokhagyma fogyasztása a szív egészsége szempontjából még több előnnyel járhat. Tanulmányok igazolják, hogy ez a speciális fokhagymafajta hatékonyan csökkentheti a vérnyomást és a vérzsírszintet, valamint az érelmeszesedést.
Egyes tanulmányok kimutatták azt is, hogy a fekete fokhagyma antioxidáns tulajdonságai segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Laboratóriumi kutatások során a fekete fokhagyma kivonat segített csökkenteni többféle rákos sejt növekedését, többek között a vastagbélrák, a mellrák, a gyomorrák és a leukémia esetében.
A friss, nyers fokhagymához hasonlóan a fekete fokhagyma is segíthet a vércukorszint szabályozásában, néhány korai fázisban lévő kutatás szerint. A vércukorszint kordában tartása segít megelőzni a súlyos egészségügyi problémákat, például a cukorbetegséget és a veseproblémákat. A fekete fokhagymában található antioxidánsok a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények megelőzésében is segíthetnek.
Így készül a fekete fokhagyma (Fotó: Delmarty J/Alpaca/Andia/Universal Images Group via Getty Images)
Fekete fokhagyma a szépségápolásban
A fekete fokhagyma nem csak a gasztronómiában és az egészségmegőrzésben vált népszerűvé, de a kozmetikai ipar is felfedezte magának. Mivel számos bioaktív vegyületet tartalmaz, a bőr épségéhez és szépségéhez is hozzájárulhat.
Az egyik kulcsfontosságú faktor e tekintetben is a magas antioxidáns-tartalom. Mint már említettük, az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a bőr kollagén- és elasztinrostjait. A kollagén és az elasztin felelős a bőr feszességéért és rugalmasságáért. Az öregedéssel ezeknek a fehérjéknek a termelése csökken, ami ráncokhoz és a bőr megereszkedéséhez vezet. Azzal, hogy megvédi ezeket a rostokat a károsodástól, a fekete fokhagyma kivonat segíthet csökkenteni a ráncok megjelenését és megőrizni a bőr fiatalosabb megjelenését.
A fekete fokhagyma különféle aminosavakat is tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyek elengedhetetlenek a bőr szerkezetének és működésének fenntartásához. Egyes aminosavak például részt vesznek a kollagén termelésében, amely strukturális támogatást nyújt a bőrnek, feszesen és rugalmasan tartva azt. Bár a fekete fokhagyma kivonat nem feltétlenül hagyományos hidratáló, mint a hialuronsav, aminosavai és más tápanyagai hozzájárulhatnak a bőr általános egészségéhez, ami viszont befolyásolhatja a hidratáltságot. A bőr regenerálódásának elősegítésével segíthet megőrizni a bőr védőrétegének épségét, mely így jobban képes megtartani a nedvességet, megelőzve a szárazságot és a hámlást.
Az S-allil-cisztein egy egyedülálló vegyület, amely a fekete fokhagymában található. Az S-allil-cisztein segíthet csökkenteni a bőr gyulladását, potenciálisan enyhítve ezeket az olyan bőrproblémákat, mint az akné, az ekcéma vagy a pikkelysömör.

Fotó: Natasha Breen/REDA/Universal Images Group via Getty Images
Mit mondanak a szakértők?
A szakértőknek eltérő nézeteik vannak a fekete fokhagyma kivonat bőrápolásban való felhasználásáról.
Néhány bőrgyógyász úgy véli, hogy bár a fekete fokhagyma kivonat lehetséges előnyei ígéretesek, ám azokat alátámasztandó további kutatásokra van szükség. Figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi bizonyítékok nagyrészt in vitro vizsgálatokon, azaz kémcsőben vagy Petri-csészében végzett vizsgálatokon és állatkísérleteken alapulnak. Emberi klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a hatékonyságát és biztonságosságát a bőrápolásban.
Más szakértők azonban lelkesebbek: a fekete fokhagyma kivonatot természetes alternatívának tekintik néhány szintetikus bőrápolási összetevővel szemben. Úgy vélik, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai értékes alkotóelemévé teszik a kozmetikai termékeknek, különösen az érzékeny bőrűek számára.
The post Erősebb szív, feszesebb bőr – Mi ez a felhajtás a fekete fokhagyma körül? first appeared on nlc.