7 töltött hús a csirkétől a sertésdagadóig – Laktató húsos receptek
A töltött hús definíciója egyszerű: vegyünk egy szép húst egyben, darabokban vagy szeletekben, majd a bőre alá vagy a belsejébe alkossunk meg egy finom, fűszeres vagy akár meglepő, ínyenc tölteléket. Tulajdonképpen egyszerű, mégis végtelen változata készülhet, hiszen senki nem fog a kezünkre csapni, ha a klasszikus recepteken kívül szabadjára engedjük az alkotókedvünket.
A leginkább ünnepi, mondhatni egészen arisztokratikus töltött hús az egészben sült töltött pulyka. Az angolszász országokban hálaadáskor és karácsonykor sütött királyi szárnyast mi inkább csak filmekből, olvasmányokból ismerjük, mintsem magunk fogyasztanánk áfonyaszósszal, kelbimbóval és gravy szósszal, de a miért is ne próbálkozhatnánk vele?
A magyar konyhában leginkább csirkét és sertést töltünk, az olyan különlegességek ritkábban kerülnek elő, mint a töltött bárány. Mindenestre akár csirkemellet, csirkecombot, egészben sült csirkét vagy sertést szeretnénk tölteni, egy dologra nagyon érdemes odafigyelni: a töltenivaló hús tulajdonságaira. Az alábbi Nosalty receptekben megmutatjuk, hogyan lesz igazán szaftos a száraznak tartott csirkemell, hogyan ügyeskedhetünk a csontos csirkecombokkal és hogy miért is legendásan finom a töltött dagadó.
A világ legfinomabb csirkecombja: főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirke
Ez a töltött csirkecomb afféle jolly joker. Kifőzdék napi menüiben is feltűnik, de kedvelt ünnepi fogás és kétségtelenül nosztalgikus, nagymamás. Minden töltelékek magyar nagydíjasa a tejben áztatott zsemlés, petrezselyem alapú keverék, aminek a lágy textúráját ebben a receptben feldobja a füstölt tarja, és még tojás is gazdagítja. Olyan laktató, hogy szinte köretet sem kíván meg, mégis vétek kihagyni mellőle a klasszikus rizi-bizit vagy a petrezselymes krumplit.
Tovább a receptre: főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirkecomb
Egy igazi klasszikus: baconszeletekbe göngyölt töltött csirkemell
A baconbe, magyarán szalonnacsíkokba göngyölt csirkemell önmagában is finom – hát még töltelékkel. A magas hőn aranybarnára pirított szalonna kérge alatt a gombás-petrezselymes töltelék teszi szaftossá az eredetileg zsírszegény húst. A receptben szereplő töltelékben egy kis extra a parmezán, amit olcsóbb sajttal válthatunk ki, mert elképesztően drága lett. Lényeges lépés, hogy az elkészítés során fóliával letakarva sütjük, és légkeveréssel pirítjuk ropogósra – ezáltal a hús belseje finoman párolt, kívülről azonban roppanós kérget kap. Nem véletlenül egy igazi klasszikus a magyar konyhában.
Tovább a receptre: baconszeletekbe göngyölt töltött csirkemell
Ínyenceknek: szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában
Ez az aszalt szilvával töltött, diómorzsába forgatott csirkerolád elegáns, mégis meglepően egyszerű fogás. A titka, hogy az édes és sós ízek találkoznak benne: az egyszerű csirkemellhúst aszalt szilva teszi szaftossá, a morzsás dióréteg pedig roppanós textúrát ad hozzá. Fontos, hogy a sütés során a hús omlós maradjon, mert a csirkemell hajlamos a kiszáradásra. A pirult dióval és a gyümölccsel együtt egy harmonikus, ünnepi hatású ételt alkot, de ha jól szemrevételezzük a receptet, látjuk, hogy nem túl bonyolult recept.
Tovább a receptre: szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában
Angolszász inspiráció: egészben sült csirke gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
Az egészben sült csirke gesztenyés töltelékkel és gravy szósszal egy hagyományos ünnepi fogás. Az asztal főszereplője lehet a látványosan, egyben sütött csirke: a hús belsejét fűszeres gesztenyés, gombás-zöldséges töltelék gazdagítja, a csirkét pedig masszív baconréteg nem hagyja kiszáradni. A sütés során így a csirke omlóssá válik, a kakukkfüves-rozmaringos, fűszeres töltelék pedig változatos aromákat ad hozzá, hiszen a gesztenye önmagában egy kicsit egyhangú ízű lehet. Meglátjuk, hogy a vörösboros húskísérő, a gravy szósz miért lett világhíres.
Tovább a receptre: egészben sült csirke gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
Egy rendhagyó ötlet: töltött csirkecomb hamisan
A „hamisan” töltött csirkecomb koncepciója egyszerű: nem a csirkecomb bőre alá halmozzuk a tölteléket, hanem bevonjuk vele. „Egy tepsit a maradék étolajjal kikenünk, a töltelék felét belerakjuk. Erre teszünk 4 combot. A massza másik felével befedjük. A tetejére pedig a maradék 4 comb kerül” – írja a recept. Az eredmény egy változatos aromákkal átjárt, omlósra puhult sült hús, amely egyszerre házias, szaftos és egy kicsit formabontó.
Tovább a receptre: töltött csirkecomb hamisan
Kolbásszal töltött karaj, avagy a “szemes hús”
A kolbásszal töltött karaj, avagy becenevén a „szemes hús” egy igazi húsimádó, laktató fogás. A sertéskaraj a disznó egy szárazabb húsrésze, ezért zseniális benne a fűszeres, paprikás kolbász, ami szaftosabbá teszi. A karajban végig „húzódik” a kolbászcsík, így minden szeletre jut kolbász is. Klasszikus körete a vöröshagymás-fokhagymás, rozmaringos burgonya – nem könnyű fogás, de a magyar konyha nagy kedvenceiből készül. Parázsburgonyával és friss rozmaringgal lesz a legfinomabb.
Tovább a receptre: kolbásszal töltött karaj, avagy “szemes hús”
Töltött dagadó, az örök kedvenc
A töltött dagadó, ahogy a neve is mutatja, egy zsírosabb fogás. Ritkán kerül az asztalra, de a nem éppen diétás sertéshúsok kedvelői körében egyszerűen kultikus. A dagadó zsírral átszőtt szeletei extra szaftosságot adnak a hússzeleteknek, míg a fűszeres, gombás-tojásos töltelék mélyebb dimenziót ad a húsnak. Hidegen fogyasztva is jól csúszik, és szinte megkívánja a jó minőségű savanyúságot, egy roppanós csalamádét például. A hagyományos köreteket kívül egyszerű fehérkenyérrel is remek.






