azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Hogyan nem puffaszt a bab? – Ezek a legtutibb praktikák

5 megtekintés

Forrás:

NLC
Életmód bab puffadás

A bab tele van fehérjével, rosttal és ásványi anyagokkal, sokan azonban ódzkodnak tőle a mellékhatások miatt. Vannak azonban trükkök, amikkel el lehet kerülni, hogy puffadást okozzon, sőt az sem mindegy, hogy melyik babfajtát fogyasztjuk – írja a streetkitchen.hu.

A friss, fejtett bab kevésbé puffaszt, mert fiatalabb, és kevesebb benne az emészthetetlen szénhidrát. A szárazbab azonban kemény, ennél mindenképpen szükséges az áztatás és a lassú főzés. A konzerves bab viszont sokszor már félig elő van készítve, így elvileg kevésbé puffaszt. A konzervlevet azonban mindig öntsük le róla, és öblítsük át a babot, mert az tartalmazza azokat az anyagokat, amik a puffadást okozzák. 

A vörös vesebab több oligoszacharidot tartalmaz, mint a fehérbab vagy a feketebab, így általában jobban puffaszt, a mungóbab viszont kíméletesebb.

Ha előkészítjük és rendesen megfőzzük, nem kell tartanunk a babos ételektől. Az áztatás, a vízcsere, a megfelelő fűszerek és a fokozatosság a kulcs – jegyzi meg a portál, amely listázta a főbb praktikákat a bab puffadásmentes elkészítéséhez.

Amennyiben legalább 8-12 órára hideg vízbe áztatjuk, kimossa a gázképző anyagokat, és puhább lesz tőle a bab. Ha előforraljuk (azaz, ha 5 percig forraljuk, majd leöntjük róla a vizet és csak utána főzzük meg), sokat segítünk a gyomrunknak.

Fűszerezéssel (adjunk hozzá köménymagot, babérlevelet, gyömbért – ezek emésztést elősegítő fűszerek) minimalizálhatjuk a mellékhatásokat, mivel ezek a fűszerek segítenek csökkenteni a gázképződést okozó oligoszacharidokat.

Babérlevél a babban: több mint egy fűszer!

A babérlevél egy, a főzésnél széles körben használt aromás fűszernövény, de a felhasználása túlmutat az ízesítésen. Karminatív tulajdonságokkal rendelkezik, más szóval segít csökkenteni a bélgázok termelődését, és megkönnyíti a nehezebb ételek, például a gabonafélék és a hüvelyesek emésztését. Ezenkívül a babérlevél olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a cineol és az eugenol, amelyek segítenek csökkenteni a bélben a túlzott erjedést, harcolnak a gázok ellen és megkönnyítik az emésztést.

Ha pedig krémesítve esszük (például babpüréként), sokkal kíméletesebb a gyomor számára.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

The post Hogyan nem puffaszt a bab? – Ezek a legtutibb praktikák first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek