azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Az ízletes nassolnivaló, amit bűntudat nélkül ehetsz lefekvés előtt – csökkenti a gyulladásokat

4 megtekintés

Forrás:

NLC
Életmód pisztácia éjszakai nassolás nassolás
Blurred placeholder

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben az egész világ megőrült érte – a zöld mag nemcsak finom, hanem éjszaka fogyasztva különösen jótékony hatású lehet a gyulladás csökkentésében és az immunrendszer támogatásában.

Egy amerikai kutatás szerint a pisztácia fogyasztása este befolyásolhatja a bélbaktériumok összetételét – főként a prediabéteszes felnőtteknél. A Current Developments in Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy ha egy szénhidrátos nassolnivalót (például pirítóst) pisztáciára cserélünk, az segíthet „újraformálni” a bélmikrobiomot – írja az Independent.

Egy másik, 2023-as kutatás a Foods lapban azt találta, hogy a pisztácia még más dióféléknél is jobban növeli a jótékony bélbaktériumok számát.

Lehet a nasifogyasztás egészséges? (forrás: Getty Images)

De miért ilyen különleges a pisztácia?

„Tele van rosttal és polifenolokkal – ezek a tápanyagok a bélbaktériumok kedvenc táplálékai” – mondta Dr. Federica Amati táplálkozástudós.

Aki rendszeresen eszik pisztáciát, több olyan baktériummal rendelkezik, amelyek rövid láncú zsírsavakat, például vajsavat termelnek. Ez segít csökkenteni a gyulladást és erősíti a bélfalat.

Már egy kis adag pisztácia is kb. 3 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség tizede. Ezek a rostok prebiotikumként működnek, vagyis táplálják a hasznos baktériumokat, mint a Bifidobacteria és Lactobacillus fajokat. A fermentáció során olyan anyagok keletkeznek, amelyek védik a bélfalat, csökkentik a gyulladást és támogatják az immunrendszert.

A pisztácia polifenolokat, E-vitamin-t (tokoferol) és antioxidáns luteint is tartalmaz, amelyek szintén javítják a bélflóra állapotát. A benne lévő egészséges zsírok és fehérjék lassítják az emésztést, így a tápanyagok tovább jutnak a bélrendszerben, ahol a fermentáció zajlik.

Ha este keksz vagy chips helyett egy marék pisztáciát választasz, kevesebb cukrot és sót viszel be – ez is hozzájárul a jobb bélműködéshez. Ahogy Rob Hobson táplálkozási szakértő összegzi:

„A pisztáciában nincsenek hozzáadott cukrok vagy emulgeálószerek, amelyek megzavarhatják a bélflórát. Egy marék naponta – akár magában, akár ételekre szórva – egyszerű és finom módja annak, hogy támogasd az emésztésed és az immunrendszered.”

The post Az ízletes nassolnivaló, amit bűntudat nélkül ehetsz lefekvés előtt – csökkenti a gyulladásokat first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek