Csúnya, göcsörtös, mégis szexi: csicsóka – Így süss-főzz vele!

A csicsóka első blikkre olyan, mintha csak gyömbér vagy esetleg nagyon csúnya krumpli lenne – pedig nem is a rokona. Az íze édesebb, de nem az édesburgonyához hasonló, hanem kellemesen diós aromájú, csak enyhén édeskés, selymes textúrájú. Ha ilyen tetszetős zöldség, miért nem kerül elő gyakrabban a konyhában?
Mielőtt megválaszolnánk ezt a kérdést, ismerkedjünk meg vele egy kicsit. A topgasztronómia például egyenesen imádja ezt a zöldséget. A legjobb éttermek étlapjain kifejezetten kedvelt alapanyag, méregdrága fogások alkotóeleme, gyakran libamáj, bélszín mellett szerepel egy tányéron. De valóban luxusalapanyag volna?
Csicsóka, a zöldségek szürke eminenciása
Dehogy. Csak 1000-1500 forint a kilója ennek a meglepően igénytelen gumós zöldségnek, ami sokféle talajon megterem – még futóhomokon is. Sok kiskertben egyszerűen csak felbukkan: a legapróbb gumója is képes újra kihajtani, miatt szinte lehetetlen teljesen kiirtani – de nem is érdemes. A termése sem éppen kényes: ősszel a megtermett gumók már szedhetők, de akár a fagyok után is a földben maradhatnak, így télen is frissen kiáshatók. Mondhatni a természet szolgálhat hűtőszekrényünkként.
Európai eleink már a kontinensre érkezésekor is felismerték ezt a jó tulajdonságát. Az amerikai jövevény ugyanis a 17. század elején hajózott be Európába, és gyorsan elterjedt, különösen a hidegebb vidékeken, mert jól tűri a fagyot. Magyarországon kezdetben a „szegények krumplijaként” tartották számon. A második világháború idején sok család számára szó szerint életmentő táplálék volt, hiszen akkor is termett, amikor más növények már elfagytak vagy tönkrementek.

Csúnya, de finom: egy tál csicsóka / Fotó: Photographer, Basak Gurbuz Derman, Getty Images
Ne ijedjünk meg a rusztikus külsőtől!
Ha ilyen remek tulajdonságokkal bír, tényleg érthetetlen, hogy miért nem népszerűbb konyhai alapanyag. A válasz talán a zöldség szabálytalan, göcsörtös formájában keresendő.
A hámozása némi türelmet igényel. A csicsóka rücskös alakja miatt a hagyományos pucolása rendkívül körülményes. De a jó hír: nem kötelező meghámozni. A héja teljesen ehető, akárcsak a krumplié, és sütve, főzve, párolva egészen megpuhul – nem kellemetlen tehát az elfogyasztása. Ha fiatal, még zsengébb a gumó, elég egy durvább szivaccsal ledörzsölni, és bő folyóvízben lemosni akárcsak az újburgonya héját.
Az öregebb, vastagabb héjú terményeket érdemes lehet meghámozni – egy kis hámozókéssel vagy zöldségpucolóval vékonyan lefejthetjük a héját.
Csicsóka, a krumpli szuperegészséges alternatívája
A csicsóka különlegessége az inulin, egy természetes növényi rost, ami az emberi szervezetben nem keményítőként, hanem prebiotikumként viselkedik – vagyis a bélflórát táplálja, segíti az emésztést, és a vércukorszintet sem emeli meg. Emiatt a csicsóka kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek is. Emellett gazdag káliumban, vasban, C-vitaminban és rostban, így tápláló, mégis könnyen emészthető.
Kaméleon a konyhában
Pont olyan sokoldalú zöldség, mint a burgonya vagy az édesburgonya, sőt még salátába is reszelhetjük nyersen. Ízvilága jól harmonizál fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, akárcsak a tejszínnel és a dióval is. Sült formában kívül ropogós, belül krémes lesz – aki egyszer megkóstolja, gyakran jobban kedveli, mint a krumplit.
Négy receptet hoztunk, amivel szeretnénk meghozni a kedvet a beszerzéshez. Nem mindenhol kapható, de piacokon és online piactereken megbízhatóan fellelhető az őszi és téli hónapokban.

Lapcsánka csicsókából és sütőtökből – miért is ne? / Fotó: rezkrr, Getty Images
Selymes csicsóka-krémleves recept
A csicsóka krémes állaga és földes, meleg aromája miatt tökéletes alap egy isteni krémleveshez. Ez a leves egyszerre könnyű és tápláló, és igazi lélekmelengető fogás a hideg napokon. Újítsunk a krémleves-repertoárunkon!

Csicsóka-krémleves: a tökéletes őszi-téli recept / Fotó: zeleno, Getty Images
Hozzávalók:
- 80 dkg csicsóka
- 1 közepes burgonya (kb. 20 dkg, segíti a krémes állagot)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 liter zöldségalaplé (vagy víz + zöldségleves-kocka)
- 2 dl tejszín vagy növényi főzőkrém
- 1 evőkanál citromlé
- 2 csipet szerecsendió
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem, kruton vagy pirított magvak a tálaláshoz
Elkészítése:
- Folyó vízben alaposan átmossuk a csicsókát. A burgonyát és a hagymát is meghámozzuk, majd minden más zöldséget nagyjából egyforma darabokra (akár nagyobbakra) vágjuk, hogy egyenletesen főjenek meg.
- Egy közepes lábasban felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a hagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk, amíg megérezzük az illatát.
- Hozzáadjuk a csicsókát és a burgonyát, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Lefedve, közepes lángon főzzük kb. 20–25 percig, amíg minden megpuhul. Villát beleszúrva tesztelhetjük, hogy megpuhult-e.
- Ha puha, lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel simára turmixoljuk. Legvégül, de még forrón beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a citromlevet, majd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval fűszerezzük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígíthatjuk.
- Aprított petrezselyemmel vagy pirított magokkal tálalhatjuk. Igazán extra levesbetétje lehet a csicsókachips, aminek a receptjét alább közöljük.
A krumplipüré méltó versenytársa: csicsókapüré recept
A krumplipüré a valaha kitalált egyik legjobb köret, nem igaz? Ha igazán vajas, tejes és szépen elegyített – egyszerűen tökéletes. Akárcsak a csicsókapüré! Egy kicsit sápadtabb lesz, és nincs olyan tartása, mint a krumplipürének, mert nincsen olyan magas keményítőtartalma, de a lágyan diós, édeskés ízvilága izgalmas.

Sápadtabb, mint a krumplipüré: csicsókapüré / Fotó: Svetlana-Cherruty ,Getty Images
Hozzávalók:
- 80 dkg csicsóka
- 5 evőkanál vaj
- 1,5 dl meleg tej
- Egy-két csipet szerecsendió
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem és pirospaprika a tálaláshoz
Elkészítése:
- Alaposan megmossuk a csicsókát, ne maradjon föld a göcsörtös részek között.
- Ezután meghámozzuk (vagy ha nagyon friss, elég jól lesikálni), majd felkockázzuk. A burgonyát szintén meghámozzuk és ugyanakkorára kockázzuk, így egyenletesen fő majd.
- Egy közepes lábasban felöntjük őket annyi sós vízzel, hogy bőven ellepje, majd közepes lángon kb. 15–20 percig főzzük, amíg mindkettő teljesen megpuhul. Villával ellenőrizhetjük főzés közben a puhaságukat.
- Ha megfőttek, leszűrjük, és hagyjuk őket pár percig, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon – így nem lesz majd vizes a pürénk.
- Hozzáadjuk a vajat, majd krumplinyomóval vagy botmixerrel pürésítjük. Lassan adagolva beleöntjük a meleg tejet, amíg elérjük a kívánt krémes állagot. Végül ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, ha szeretjük.
- Azonnal tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk aprított petrezselyemmel és mutatós pirospaprikával.
Csicsókachips, az egészséges nassolnivaló
A zöldségchipsek felrobbantották a chips piacot. A korábban egyeduralkodó krumpli után ma már rajongótábora van a cékla- és édesburgonya-chipseknek is. Vegyük fel a listánkra a házi csicsókachipset is!

Csicsókachips, az egészséges nassolnivaló / Fotó: ollo, Getty Images
Csináld érzésre!
Egy szabálytalan recept következik, hiszen annyi adagot készíthetünk, amennyi csak jólesik. Pillanatok alatt el fog fogyni.
A csicsókát folyó vízben alaposan megmossuk, de ha szeretnénk, vékonyan meghámozzuk. A gumókat hajszálvékony szeletekre vágjuk – ehhez legjobb egy mandolin. A chipsszerűen vékony szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, enyhén átlocsoljuk olívaolajjal, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt ropogósra sütjük, félidőben megforgatva. Már 1-520 percnél kezdjük el lesni, hogy elkészült-e. Amikor aranybarna, kivesszük, megsózzuk, és hagyjuk pár percig hűlni, hogy igazán ropogós legyen.
Sült csicsóka, a csúcsköret
A házi sült krumpli szintén verhetetlen, örök kedvenc köret. Fedezzük fel mellé a csicsókát is! Pontosan ugyanúgy készítjük, mint a házi tallérburgonyát vagy hasábburgonyát. Értelemszerűen sokkal kisebb falatok lesznek, mert kicsik a gumók is. Mennyei köret lesz belőle, mert a csicsóka a hőkezelés során belül krémessé válik, miközben kívül aranybarna ropogósra sütjük.

Végre egy nem hétköznapi köret: sült csicsóka / Fotó: Svetlana-Cherruty, Getty Images
Hozzávalók:
- 1,2 kg csicsóka
- Olívaolaj vagy kacsazsír a sütéshez
- Só, bors ízlés szerint
- Ízlés szerint rozmaring vagy fokhagymapor
- Friss petrezselyem díszítésnek
Elkészítése:
- A csicsókát alaposan megmossuk, és ha szeretnénk, vékonyan meghámozzuk – de a sült csicsóka esetében hatványozottan érvényesül, hogy a héja is kiválóan fogyasztható, így elég jól lesikálni.
- A gumókat hasábokra vagy karikákra vágjuk, mint a házi sült krumpli esetében.
- Egy nagy tálban összeforgatjuk őket kevés olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal, és ízlés szerint rozmaringgal vagy fokhagymaporral.
- A csicsókát sütőpapírral bélelt tepsire terítjük úgy, hogy ne fedjék egymást, majd 200 C fokon kb. 25–30 percig sütjük, amíg kívül aranybarnák és ropogósak, belül pedig puhák lesznek. Sütés közben egyszer megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljanak.
- Szigorúan csak forrón, fűszerekkel és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.