azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Tökéletes, krémes tökfőzelék bármikor? Jöhet a fagyasztott tök – mennyei receptet mutatunk

3 megtekintés

Forrás:

NLC
Gasztro tökfőzelék tök főzelék fagyasztott
Blurred placeholder

Van abban valami megnyugtató, amikor egy tányér gőzölgő tökfőzelék kerül az asztalra. Talán a nagymama konyhájának kapor illata jut eszünkbe, talán csak a tudat, hogy valami egyszerű, házias és tápláló étel vár ránk. És ami a legjobb: ehhez ma már nem kell piacra rohanni, tököt hazacipelni, megpucolni, reszelni, csepegtetni. Elég csak benyúlni a fagyasztóba.

A boltokban kapható fagyasztott gyalult tök egy igazi konyhai csodafegyver. Előkészítve, kimért adagokban várja, hogy maximum 20 perc alatt főzelék váljon belőle. Aki próbált már friss tökből főzeléket készíteni, pontosan tudja: a pucolás, magozás, reszelés és sózás nem épp a leggyorsabb műfaj. A fagyasztott változat viszont lerövidíti az utat az asztalig – és ízben szinte semmiben sem marad el a friss változattól.

A fagyasztott tök egyik legnagyobb előnye, hogy szezonon kívül is bármikor főzhetünk belőle. Nem kell megvárni a nyári dömpinget, hogy utána napokig reszelt tök illata lengje be a konyhát. Habár, meg lehet csinálni, az otthon lefagyasztott tök is szuper, feltéve, hogy terem. Ha meg kell venni, akkor jobb, ha nem fáradsz vele, mert nem éri meg. Ráadásul a legtöbb bolti változat kaporral együtt kerül a csomagolásba, így még ezt is kihúzhatjuk a bevásárlólistáról.

A tökfőzelék igazi játszótér: mehet mellé tükörtojás, fasírt, virsli vagy akár grillezett sajt is. De egy szelet ropogós héjú kovászos kenyérrel (vagy bundás kenyérrel) is tökéletes.

Tökfőzelék fagyasztott tökből

Az elkészítés technikája teljesen más, mintha friss tökből főznénk.

Tökfőzelék (Fotó: Eleonor3439, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 zacskó fagyasztott tök a hozzá járó kaporral együtt
  • 2 teáskanál só
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • fél teáskanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • opcionálisan mehet bele paradicsom és paprika is, de nem muszáj.

Elkészítés:

  1. Kiválasztunk egy megfelelő méretű fazekat, amibe (többé-kevésbé) belefér a fagyott tök tömb. Beletesszük (keressük meg és vegyük le róla a kapros zacskót!), megsózzuk, lefedjük és alágyújtunk. Nem kell alá vizet tenni, a tök saját víztartalma megoldja a kérdést.  
  2. Amikor felolvadt az egész, fedő alatt főzzük nagyjából 10 percig. Ilyenkor kell beletenni a kaprot, a paprikát és a paradicsomot is, ha szeretnénk. A kaprot feltétlenül, a többi választható.
  3. Végül hagymás rántást készítünk: az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a lisztet és világosbarnára sütjük, végül rádobjuk a fűszerpaprikát is. Belekeverjük a tejfölt, majd beleöntjük a tökbe és jól elkeverjük.
  4. Forraljuk még öt percig, és kész is a tökfőzelék.

Szóval ha legközelebb meglátod a mélyhűtőpultban a gyalult tököt, ne menj el mellette! Egy csomag a kosárba, és pár nap múlva már kanalazhatod is a saját „nagymamás” főzelékedet – egyszerűen, gyorsan, szeretettel.

The post Tökéletes, krémes tökfőzelék bármikor? Jöhet a fagyasztott tök – mennyei receptet mutatunk first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek