Így lesz a bundás kenyérből igazi királyi fogás – sütőben sütve még finomabb

A bundás kenyér, ez a klasszikus, nosztalgikus étel, a reggelik és gyors vacsorák megkoronázott királya. Azonban az olajban sütés nem éppen a legegészségesebb megoldás, és valljuk be, a konyhát (és a nappalit) is eléggé tönkreteszi az olajszag. A jó hír az, hogy létezik egy sokkal elegánsabb, egészségesebb és tisztább módszer: a sütőben sütött bundás kenyér. Sőt, ha van otthon air fryer (forrólevegős fritőz), egy személyre még gyorsabban végezhetünk.
A sütőben sütés lehetővé teszi, hogy szinte olajmentesen készítsünk el bármit, ezáltal jelentősen csökken az étel kalóriatartalma. Az eredmény egy kívül ropogós, belül puha, aranybarna kenyérszelet, ami nem tocsog a zsiradékban. A sütő másik nagy előnye, hogy egyszerre nagyobb adagot is el lehet készíteni, ideális, ha a család minden tagja egyszerre akarja élvezni a friss bundás kenyeret. És még a forró olaj mellett sem kell állni, majd hajat mosni.
Ha viszont csak kis adagot szeretnénk igazán gyorsan és szuper ropogósan, akkor az air fryer a legjobb barátunk. A forró, intenzív levegőtől gyorsan és egyenletesen sül a bundás kenyér, kevesebb mint fele annyi idő alatt, mint a hagyományos sütőben. (180 °C, 8-10 perc, félidőben megfordítva)
Bundás kenyér sütőben
A legjobb, ha kicsit vastagabb, szikkadtabb kenyeret használunk, mivel az kevésbé fog szétázni.
Bundás kenyér (Fotó: Julia Nagy, Getty Images)
Hozzávalók:
- 4 szelet kenyér
- 2 db tojás
- csipet só
- 1 evőkanál tej
- pár spriccentés olaj
Elkészítés:
- Kapcsoljuk be a sütőt 200°C, légkeverésre (vagy alul-felül sütésre).
- Üssük fel a tojást egy tányérban és habarjuk el a sóval és a tejjel. Ez segít abban, hogy a bunda vékonyabb és ropogósabb legyen, ne vastag, rántottaszerű réteg.
- Mártsuk a kenyérszeleteket a tojásos masszába. Ne hagyjuk sokáig benne, csak annyira, hogy mindkét oldalát bevonja.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd fújjuk be vagy kenjük be nagyon vékonyan étolajjal. A legjobb, ha van olajspray. Helyezzük rá a tojásos kenyérszeleteket. Ez az extra zsiradékmennyiség segít abban, hogy szép aranybarna színt kapjon a bundáskenyér.
- Toljuk be a felmelegített sütőbe és süssük a bundás kenyeret kb. 8-10 percig az egyik oldalon, majd óvatosan fordítsuk meg, és süssük további 5-8 percig, amíg mindkét oldala szép, aranybarna és ropogós nem lesz.
A bundás kenyérnek is van természetesen édes változata is, ebben az esetben keverjünk egy evőkanál cukrot és egy csipet fahéjat is a tojásba. Egy evőkanál rum pedig nemcsak az ízét teszi finomabbá, de azt is megakadályozza, hogy a kenyér magába szíva az olajat.
The post Így lesz a bundás kenyérből igazi királyi fogás – sütőben sütve még finomabb first appeared on nlc.