A mogyoró korai bevezetése a babák étrendjébe segíthet megelőzni az allergiát – egy tanulmány szerint

Ellentmondásos jelenség figyelhető meg világszerte a mogyoróallergia kapcsán. Míg számos magasabb jövedelmű országban – ahol korábban a táplálékallergének késleltetett bevezetését javasolták – az allergiás reakciók száma emelkedett, addig azokban a régiókban, ahol a földimogyoró már a hozzátáplálás korai szakaszától a mindennapi étrend része (például a Közel-Keleten), a mogyoróallergia előfordulása kifejezetten alacsony maradt. Ez a különbség arra világított rá, hogy a bevezetés időzítése és módja kulcsszerepet játszhat a későbbi allergia kockázatának alakulásában.
Pár évvel ezelőtt a Natural Institute of Health (NIH) közzétett egy kutatást, amely szerint a mogyoró korai bevezetése megakadályozhatja a mogyoróallergia kialakulását. Több nemzetközi irányelv – köztük a magyar ajánlás is – eddig úgy szólt, hogy 1 éves korig nem szabad mogyorót adni a gyereknek,
a NIH tanulmánya szerint azonban, ha egy gyerek csecsemőkorától 5 éves koráig hetente legalább háromszor fogyaszt mogyorót tartalmazó élelmiszereket, akkor 71%-kal kisebb eséllyel alakul ki nála mogyoróallergia.
Korábban, 2015-ben már a LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) néven ismert kutatás is kimutatta, hogy a földimogyoró korai bevezetése a csecsemő étrendjébe drámai mértékben, akár 80 százalékkal csökkentette az földimogyoró-allergia kialakulásának kockázatát.
Ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak, hiszen nemcsak tudományos adatokról van szó, hanem olyan információkról, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a mindennapi szülői döntéseket. Természetesen minden szülő legfőbb vágya, hogy gyermeke egészségesen fejlődjön, és mindent megtenne annak érdekében, hogy a lehető legjobb életkezdetet biztosítsa számára. Nem véletlen, hogy a súlyos allergiás reakciók, különösen az anafilaxia – egy hirtelen kialakuló, életveszélyes állapot, amely a szervezet túlzott allergiás válaszából fakad – sok családban félelmet kelt.
Ugyanakkor a túlzott aggodalom helyett sokkal hasznosabb, ha reális képet alkotunk a kockázatokról, és megismerjük azokat az alapfogalmakat és tudományos eredményeket, amelyek segíthetnek eligazodni a kérdésben. A mogyoróallergiát övező kérdéseknek Ádám Judit MSc, a Peonia Egészségközpont dietetikusának segítségével jártunk utána, hogy a szülők felkészült és tudatos döntéseket hozhassanak gyermekük táplálásával kapcsolatban.

Ádám Judit MSc, a Peonia Egészségközpont dietetikusa
Kiknél javasolt különösen a mogyoró korai bevezetése, és kiknél kell elővigyázatosnak lenni?
Á. J.: Abban az esetben számíthatunk súlyosabb allergiás reakcióra, ahol a szülő is átesett már anafilaxiás sokkon, vagy ha a gyermek előzményeiben súlyos ekcéma, tojásfehérje-allergia szerepel. Ezekben az esetekben nem halogatjuk a bevezetést, sőt, javasolt azt 11 hónapos korig megvalósítani, akár orvosi felügyelet mellett: például a házi gyermekorvos vagy szakorvos jelenlétében.
Ezek szerint a családi kórelőzmény és a genetikai hajlam is számít a mogyoróallergia kialakulásában?
Á. J.: Az allergia kialakulása multifaktorális (többtényezős), amely azt jelenti, hogy a csecsemő nem feltétlenül örökli a szülő táplálékallergiáját. Bár a szülő vagy a testvér ismert allergiája növeli a gyermek kockázatát, egyéb szempontok is számítanak. Meghatározó tényezők a genetikán kívül: a gesztációs idő (időre született vagy koraszülés), a születés módja (hüvelyi szülés vagy császármetszés), antibiotikus kezelés a szülés körül vagy csecsemőkorban, a szoptatás elmaradása az első 4 hónapban, tápszeres táplálás, a dohányzás, valamint az allergének bevezetésének halogatása.
Van olyan eset, amikor indokolt lehet allergiavizsgálat elvégzése a mogyoró bevezetése előtt?
Á. J.: Egészséges, alacsony kockázatú csecsemőnél nem javasolt az előzetes allergiavizsgálat, kis adagban a hozzátáplálás kezdetétől bevezethető. Magas kockázatú csecsemőnél javasolt allergológus szakorvos felkeresése. A kivizsgálás részét képezi az egészségügyi anamnézis, fizikális vizsgálat, étkezési és tüneti napló áttekintése, és az esetleg szükséges vizsgálatok elvégzése. Bőrpróba típusú teszt nem javasolt, mert az a gyermeket feleslegesen szenzitizálhatja, vagyis túlérzékennyé teheti az allergénre. Laborvizsgálat is végezhető, de mindig érdemes megfontolni: tényleg meg akarom szúrni a babát, ha amúgy nincsen erős okom erre?! A lényeg az, hogy
az otthoni bevezetés halogatása nem véd az allergiától, sőt, növeli a kockázatot!
Milyen életkorban és formában érdemes először bevezetni a mogyorót a baba étrendjébe?
Á. J.: Az első és legfontosabb, hogy az allergiák kialakulását bizonyítottan csökkenti az igény szerinti, kizárólagos szoptatás legalább 4 hónapos korig, de mindig törekedjünk a 6 hónapot elérni vele, vagyis eddig az életkorig ne kapjon mást a baba. Ezt követően az allergén ételek bevezethetők a hozzátáplálás megkezdésétől bármikor, de legfeljebb egy éves korig. A mogyoróallergia magas kockázatának kitett csecsemőknél (ha súlyos ekcéma, tojásallergia vagy mindkettő fennáll) a földimogyorót 11 hónapos kor előtt kell bevezetni, egy megfelelően képzett szakember vizsgálatát követően.
Fontos megjegyezni, hogy egyetlen alkalom nem számít bevezetésnek.
Érdemes különbséget tenni a földimogyoró és a diófélék (például dió, mandula, kesudió) bevezetése között?
Á. J.: A diófélék másik rendszertani csoportba tartoznak, az ezekre adott allergiás reakció valamivel ritkább, a földimogyoró-allergiától független. A bevezetési ajánlás ezekre azonos, tehát a hozzátáplálás megkezdésétől ajánlott bevezetni legkésőbb 12 hónapos korig, a darabos, egész magvak adása 3 éves korig kerülendő (tehát a bevezetés krém, őrlemény vagy liszt formájában javasolt), és hogyha a családban van bármelyikre súlyos allergia, akkor orvosi konzultáció javasolt.

Fotó: Getty Images
Egy egész mogyorószem veszélyes lehet a fulladás miatt. Milyen biztonságos formákban adható a földimogyoró? Mi a helyzet a mogyoróvajjal, mogyoróitalokkal vagy mogyorót tartalmazó késztermékekkel?
Á. J.: Egész mogyorót vagy más magvakat nem javasolt adni 3 éves korig, mivel fulladásveszélyesek lehetnek. Szintén problémás lehet a mogyoróvaj magában történő adása (ez a konzisztenciától függ), mert némely termék a sűrű állaga miatt nehezen nyelhető lehet, abból nehéz a gyermeknek falatot formálni. Érdemes a földimogyoró különböző formáit a gyermeknek egy korábban már bevezetett étellel kombinálva adni.
Pürével táplált gyermeknél megfelelő lehet zabkásába vagy más gabonakásába keverni, gyümölcs vagy zöldségpürét ízesíteni vele. Falatokkal táplált (BLW) babánál pedig rá lehet kenni vékonyan az amúgy már biztonsággal fogyasztott ételekre, például pirítósra, zöldséghasábra vagy gyümölcsre is. A sűrűbb földimogyoróvajat szükséges lehet kissé hígítani, illetve keverhetjük főtt ételbe, natúr joghurtba, vagy akár a kanálon vékony rétegben megragadt mogyoróvajat is lenyalhatja a gyerek.
A mogyoróitalok készítéséhez általában nem földimogyorót, hanem törökmogyorót használnak alapanyagként, ezek értelemszerűen nem alkalmasak a földimogyoró bevezetésére. Léteznek földimogyoróval ízesített snack termékek, pl. puffasztott rizs, puffasztott kukorica, és kölesgolyó is, de ezeket csak mértékkel ajánlhatjuk, hiszen erősen sósak is lehetnek. A túl sós, vagy kifejezetten cukrozott termékek adása 2 éves korig kerülendő, és utána is csak ritkán, mértékkel illeszthető be a gyerekek étrendjébe.
Hogyan ismerheti fel a szülő a korai allergiás tüneteket?
Á. J.: Táplálékallergiáknál megkülönböztetünk késői és azonnali tüneteket. A késői reakció egy nap vagy akár két hét múlva is jelentkezhet, enyébb lefolyású, kellemetlen, de nem veszélyes tünetekkel jár, és sokszor a tünetek csak nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén szembetűnőek, például ekcéma, hörgőgyulladás, refluxos panaszok stb.
Az azonnali reakció tipikusan 1-2 órán belül jelentkezik, és egészen kis mennyiségű étel is kiválthatja. Ide tartozó tünetek lehetnek a csalánkiütés, orális allergia szindróma (szájban érzett szúró, kaparó panasz), köhögés, tüsszögés, nehézlégzés, hasfájás, hányás. Azonnali ellátást igényel, ha a gyermeknél az arc, nyelv és a száj duzzanatát látjuk, a légutak duzzanata, légszomj, hirtelen a teljes testet érintő kiütések jelentkeznek, ez az állapot életveszélyes és mentőt kell hívni!
The post A mogyoró korai bevezetése a babák étrendjébe segíthet megelőzni az allergiát – egy tanulmány szerint first appeared on nlc.