azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát – mutatjuk, mire figyelj

7 megtekintés
NLC
Életmód üdítő cukor diabétesz AIvideó

500 ezer ember adatait vizsgálták

A Brigham Young Egyetem (BYU) kutatói több mint félmillió ember egészségügyi adatait elemezték a világ különböző részeiről. Az eredmény egyértelmű: minden egyes napi, kb. 3,5 dl-nyi cukros üdítő elfogyasztása 25%-kal nagyobb eséllyel vezethet a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, ami számos betegség melegágya.

Nem minden édesség ugyanolyan veszélyes

A kutatók szerint a kockázat leginkább a cukorral dúsított italokhoz – szénsavas üdítők, energiaitalok, édesített teák – köthető. Bár a magas cukortartalmú étrend általánosságban sem egészséges, úgy tűnik, hogy a folyékony formában bevitt cukor sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben terheli meg a szervezetet.

Mit tehetünk a megelőzésért?

A szakértők azt javasolják, hogy a mindennapi italfogyasztásban részesítsük előnyben a vizet, a cukormentes teákat és a frissen facsart, hozzáadott cukor nélküli gyümölcsleveket. Már a cukros italok visszafogása is jelentősen csökkentheti a diabétesz kockázatát.

Az üzenet egyszerű: ha hosszú távon szeretnénk óvni az egészségünket, érdemes a poharunkba nézni – és inkább vizet választani.

via

Fotó: illusztráció: Getty Images

A videó AI alapú szerkesztővel készült. 

The post Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát – mutatjuk, mire figyelj first appeared on nlc.

Kapcsolódó cikkek