Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát – mutatjuk, mire figyelj
500 ezer ember adatait vizsgálták
A Brigham Young Egyetem (BYU) kutatói több mint félmillió ember egészségügyi adatait elemezték a világ különböző részeiről. Az eredmény egyértelmű: minden egyes napi, kb. 3,5 dl-nyi cukros üdítő elfogyasztása 25%-kal nagyobb eséllyel vezethet a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, ami számos betegség melegágya.
Nem minden édesség ugyanolyan veszélyes
A kutatók szerint a kockázat leginkább a cukorral dúsított italokhoz – szénsavas üdítők, energiaitalok, édesített teák – köthető. Bár a magas cukortartalmú étrend általánosságban sem egészséges, úgy tűnik, hogy a folyékony formában bevitt cukor sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben terheli meg a szervezetet.
Mit tehetünk a megelőzésért?
A szakértők azt javasolják, hogy a mindennapi italfogyasztásban részesítsük előnyben a vizet, a cukormentes teákat és a frissen facsart, hozzáadott cukor nélküli gyümölcsleveket. Már a cukros italok visszafogása is jelentősen csökkentheti a diabétesz kockázatát.
Az üzenet egyszerű: ha hosszú távon szeretnénk óvni az egészségünket, érdemes a poharunkba nézni – és inkább vizet választani.
Fotó: illusztráció: Getty Images
A videó AI alapú szerkesztővel készült.
The post Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát – mutatjuk, mire figyelj first appeared on nlc.