Békebeli fűszeres almakompót télire, ahogy a dédi készítette

Ez a békebeli almakompót pontosan ilyen: egyszerű, illatos és melegséggel teli. Nemcsak desszertnek, de húsok mellé is tökéletes, és persze minden falat almában benne van a nagyi gondoskodása.
Hozzávalók (4 közepes üveghez)
- 2 kg keményebb alma (pl. jonatán, idared)
- 250 g cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 1 liter víz
- 2-3 rúd fahéj
- 3-4 darab csillagánizs
- 1 hosszában félbevágott vaníliarúd (vagy 2 tk vaníliakivonat)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- egy csipet szegfűszeg (opcionális, de a dédi mindig tett bele párat)
Elkészítés
- Előkészítés: Az almákat hámozd meg, negyedeld, magházukat vágd ki. Ha szeretnéd, szeletelheted is, így a kompót még elegánsabban mutat az üvegben.
- Szirup főzése: Egy nagy lábasban forrald össze a vizet a cukorral, a fahéjrúddal, a csillagánizzsal, a vaníliával, a citrom levével és héjával. Hagyd gyöngyözni 5-10 percig, hogy a fűszerek kiengedjék az aromájukat.
- Alma hozzáadása: Dobd bele az almaszeleteket, és főzd őket 5-7 percig, amíg kicsit megpuhulnak, de nem esnek szét. A dédi mindig azt mondta: „Az almakompót attól szép, ha az alma tartja a formáját.”
- Üvegezés: A sterilizált befőttesüvegekbe szedd az almát, majd öntsd rá a forró, fűszeres szirupot úgy, hogy ellepje. Az üvegek tetejére mehet 1-1 fahéjrúd vagy csillagánizs.
- Dunsztolás: Zárd le az üvegeket, fordítsd pár percre fejjel lefelé, majd rejtsd el őket száraz dunsztba (pléd alá) 1-2 napra, míg ki nem hűlnek.
Fotó: Getty Images
Tálalás és felhasználás
- Hidegen, magában is isteni desszert.
- Melegen, palacsinta vagy rizskoch mellé mennyei.
- Sültekhez, vadételekhez különösen illik, a fűszeres, édeskés-savanykás íz szuperül kiemeli a húsokat.
nlc-tipp
Ha igazán ünnepire szeretnéd, tehetsz bele egy kis gyömbért is, ettől még frissebb lesz az íze.
A dédi trükkje: mindig tett egy szelet citromhéjat minden üvegbe, emiatt a kompót sosem lett gejl, hanem üdítő maradt.
Ez a békebeli fűszeres almakompót nem csak egy befőtt, sokkal inkább egy üvegbe zárt emlék. Télen, amikor kinyitod, az illata rögtön visszavisz a nagyi/dédi konyhájába. Egyszerű, természetes, és minden falatjában ott a szeretet.
The post Békebeli fűszeres almakompót télire, ahogy a dédi készítette first appeared on nlc.