azkomgec logo
azkomgec.hu
azkomgec logo
azkomgec.hu

Békebeli fűszeres almakompót télire, ahogy a dédi készítette

3 megtekintés
NLC
Gasztro alma kompót recept
Blurred placeholder

Ez a békebeli almakompót pontosan ilyen: egyszerű, illatos és melegséggel teli. Nemcsak desszertnek, de húsok mellé is tökéletes, és persze minden falat almában benne van a nagyi gondoskodása.

Hozzávalók (4 közepes üveghez)

  • 2 kg keményebb alma (pl. jonatán, idared)
  • 250 g cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 1 liter víz
  • 2-3 rúd fahéj
  • 3-4 darab csillagánizs
  • 1 hosszában félbevágott vaníliarúd (vagy 2 tk vaníliakivonat)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • egy csipet szegfűszeg (opcionális, de a dédi mindig tett bele párat)

Elkészítés

  1. Előkészítés: Az almákat hámozd meg, negyedeld, magházukat vágd ki. Ha szeretnéd, szeletelheted is, így a kompót még elegánsabban mutat az üvegben.
  2. Szirup főzése: Egy nagy lábasban forrald össze a vizet a cukorral, a fahéjrúddal, a csillagánizzsal, a vaníliával, a citrom levével és héjával. Hagyd gyöngyözni 5-10 percig, hogy a fűszerek kiengedjék az aromájukat.
  3. Alma hozzáadása: Dobd bele az almaszeleteket, és főzd őket 5-7 percig, amíg kicsit megpuhulnak, de nem esnek szét. A dédi mindig azt mondta: „Az almakompót attól szép, ha az alma tartja a formáját.”
  4. Üvegezés: A sterilizált befőttesüvegekbe szedd az almát, majd öntsd rá a forró, fűszeres szirupot úgy, hogy ellepje. Az üvegek tetejére mehet 1-1 fahéjrúd vagy csillagánizs.
  5. Dunsztolás: Zárd le az üvegeket, fordítsd pár percre fejjel lefelé, majd rejtsd el őket száraz dunsztba (pléd alá) 1-2 napra, míg ki nem hűlnek.

Fotó: Getty Images

Tálalás és felhasználás

  • Hidegen, magában is isteni desszert.
  • Melegen, palacsinta vagy rizskoch mellé mennyei.
  • Sültekhez, vadételekhez különösen illik, a fűszeres, édeskés-savanykás íz szuperül kiemeli a húsokat.

nlc-tipp

Ha igazán ünnepire szeretnéd, tehetsz bele egy kis gyömbért is, ettől még frissebb lesz az íze.

A dédi trükkje: mindig tett egy szelet citromhéjat minden üvegbe, emiatt a kompót sosem lett gejl, hanem üdítő maradt.

Ez a békebeli fűszeres almakompót nem csak egy befőtt, sokkal inkább egy üvegbe zárt emlék. Télen, amikor kinyitod, az illata rögtön visszavisz a nagyi/dédi konyhájába. Egyszerű, természetes, és minden falatjában ott a szeretet.

The post Békebeli fűszeres almakompót télire, ahogy a dédi készítette first appeared on nlc.