Ezért lyukas a jégkocka a vendéglátóhelyeken

Megfigyelted már, hogy az éttermekben, szórakozóhelyeken felszolgált jeges italokban általában lyukas jégkockák úsznak? A lyukak három fő okból vannak ott, amelyek mind összefüggnek azzal, hogyan alkották meg az ipari jéggépeket.
„Az alapötlet az, hogy a jégben lévő lyukak növelik a jég és az ital közötti érintkezési felületet, így sokkal gyorsabban lehűtik az italt, mint egy ép, lyuk nélküli kocka” – magyarázta Bryan Quoc Le élelmiszertudós, PhD, a 150 Food Science Questions Answered című könyv szerzője a Reader’s Digest cikkében. A forma tehát azt szolgálja, rekordidő alatt optimális fagyfokon kapjuk meg az üdítőinket, mivel több jég érintkezik a folyadék nagyobb részével. Olyan ez, mint a különbség aközött, hogy egy forró vizet egyetlen óriási jégtömbbel próbálunk lehűteni, vagy egy csomó kisebb darabbal – a nagyobb felület hatékonyabb hőátadást jelent.
„Sok koktélt hűtve vagy jéggel szolgálunk fel, de hanyagságnak tűnik, ha csak egy pohár zúzott jégre öntjük” – mondta Lea Miner bártender. Nem is beszélve arról, hogy a zúzott jég gyorsan elolvad, és apró szilánkokat hagyhat az italban, ami nagyon ronthatja a kellemes, hideg ital élményét.
Fotó: Getty Images
Gyors előállítás
Az ipari jéggépek egyáltalán nem úgy működnek, mint az otthoni fagyasztóink. Ahelyett, hogy lassan megtöltenék a kis formákat, és megvárnák, amíg megfagynak, az ipari gépek egy párologtató rendszert használnak, amely vizet permetez egy túlhűtött fémfelületre – általában egy hengerre. Ahogy a víz átfolyik rajta, rétegekben fagy meg kívülről. Amikor a jég eléri a megfelelő vastagságot, a gép gyengéden felmelegíti a fémet, és az üreges hengerek az alatta lévő tartályba esnek, készen arra, hogy italokba kerüljenek.
A tökéletes hűtés-folyadék arány
„A lyukaknak köszönhetően a jég és a folyadék bőségesen érintkezik a gyors hűtés érdekében, de nem szorul ki olyan mennyiségű ital, hogy a vendégek úgy érezzék, átverték őket” – mondja Miner.
„Az üreges jég lényegesen kevesebb vizet igényel jégkockánként, miközben továbbra is jó hűtőteljesítményt biztosít” – tette hozzá Chris Hockings, ipari jéggép-szerelő és mérnök, aki 35 éves tapasztalattal rendelkezik a hűtés területén. Ez azt jelenti, hogy az éttermek hideg italokat szolgálhatnak fel, miközben csökkentik a vízfogyasztást – ez mind a bolygó, mind a rezsi szempontjából előnyös.
A cső alakú jégforma a modern kereskedelmi jégkészítők feltalálásával vált népszerűvé a 20. század közepén. Mivel a gépeket úgy tervezték, hogy gyorsan lefagyasszák a vizet, és könnyen kipréseljék, ezek a sima oldalú, fánk formájú kockák megfeleltek a követelményeknek. Az ilyen jégkockák gyorsan előállíthatók, hatékonyan tárolhatók és kiváló hűtési teljesítménnyel szállíthatók.
The post Ezért lyukas a jégkocka a vendéglátóhelyeken first appeared on nlc.