7 házi jégkrém recept: isteni hűsítők pofonegyszerűen

A jégkrém és a fagyi életmentő a kánikulában. Mára sajnos eszement magas árakon lehet kapni mind a kettőt, több ezer forint ma már egy több fős fagyizás vagy akár csak egy doboz jégkrém is, pláne, ha jobb minőségű. Már csak emiatt is érdemes kísérletezni a házi verziókkal, és persze annak öröméért, hogy a saját készítésű hűsítőnket nyalhatjuk vagy kanalazhatjuk.
Régebben inkább a házi fagylaltkészítő-gépes receptek pörögtek, de ez is egy tipikusan olyan konyhai eszköz, ami egész évben porfogó, alig használjuk ki, és az alábbi jégkrém és fagyi verziókból is kiderül, hogy speciális gép nélkül is remekelhetünk otthon.
További előnye a házi jégkrém- vagy fagyikészítésnek, hogy gyerekekkel közösen is jó móka. Sőt, akár egy kis edukációt is belecsenhetünk, ha ebben a formában szerettetjük meg a gyerekekkel a friss, vitamindús, éltető és egészséges idénygyümölcsöket. Ha pedig nem akarunk cukortól túlpörgött, kontrollt vesztett lurkókat magunk körül, választhatunk cukormentes receptet is.
Jöjjön tehát 7 házi jégkrém és fagylalt recept: gyümölcsös és csokis, vegán és cukormentes, bűnös és ártatlan élvezetek!
Ronda, de finom: mogyoróvajas „banánmagnum”
Emlékeztek a ’90-es évekbeli retró reklámszlogenre? Az azóta megboldogult Chocito csokikra kitalált „ronda, de finom” nagy dumának számított akkoriban, és az emlékezetünkbe vésődött. A Snickers sem különösebben esztétikus azonban: a mogyoróvajas „banánmagnum” ezt az ízvilágot idézi meg csábosan szabálytalan hűs lollipopok formájában. Itt nem csak nyalunk, rágunk is. Ragacsos, mégis gyümölcsös, hiszen banán alapú recept, sőt még tejmentes, vegán is. Okos, aki kitalálta!
Tovább a receptre: mogyoróvajas „banánmagnum”
Haladóknak: tejfölfagyi kétféle feltéttel
Furcsán hangzik a tejfölfagyi, az íze azonban egyszerűen behízelgő! Ehhez nem kell haladónak lenni, mindenkinek jól csúszik. Az uborkás feltét azonban már a gourmet kategóriába sorolja: így a bátrabban kísérlethezhetnek az uborkással, a maradi édességkedvelők tábora pedig rámehet a csokisra! A tejfölfagyi másik nagy előnye, hogy valójában pofonegyszerű az elkészítése. Két alapeleme a magas zsírtartalmú habtejszín és az úgyszintén magas zsírtartalmú tejföl. Az eredmény egy meglepően könnyed, hűs, egyszerre savanykás és édes, lágyan krémes házi fagylalt. Egyszerűen imádnivaló. Csak ne keverjétek egymással a csokis és uborkás feltéteket!
Tovább a receptre: tejfölfagyi kétféle feltéttel (uborkás, csokis)
Pálcikára húztuk a nyarat: sárgabarackos fagyi lime-os görög joghurttal
Pontosan ezek az egyszerű, pálcikás édességek jól elkészíthetők gyerekekkel. Nem kell túlságosan pontosnak és precíznek lenni, élvezni fogják, ahogyan kiöntik a jégkrémformát, és közben még a friss, szezonális gyümölcs, a sárgabarack is fogyhat – csak úgy magában. Ez a jégkrém is bizonyítja, hogy olyan szuperegészséges hozzávalókból is készülhet remek nyári frissítő, mint a görög joghurt, sárgabarack és lime (ez utóbbit természetesen helyettesíthetjük citrommal is).
Tovább a receptre: sárgabarackos fagyi lime-os görög joghurttal
Gyerekkori táborok nosztalgiája: kaktusz jégkrém
Ránézésre akár egy ’90-es évekbeli, jelentősen vizes-cukros, nem túl minőségi jégkrém – amit persze boldogan nyaltunk, faltunk mindannyian a vízparton. Ez már egy modernizált recept, vacak cukorszirup helyett egy táplálóbb, természetes édesítőt, agávé szirupot tartalmaz. Tényleg szupergyümölcsös: kiwi, eper, narancs, citrom adja az élénk ízeket és színeket, és ha van hozzá türelmünk és motivációnk, a „kaktuszbevonatot” is elkészíthetjük hozzá cukorgyöngy, cukorglitter vagy robbanós cukorka hathatós segítségével.
Tovább a receptre: kaktusz jégkrém
Vegán, mégis vagány: banános-ribizlis nicecream
A nicecream egy szójáték a nice (kedves, szép, jó) és az icecram (fagylalt) szavak összevonásából. A vegánok és tejmentesen táplálkozók kedvence, ugyanis zsíros tejszín, tej és egyéb tejtermékek, no és cukortól sem ragad. A banán természetes édes íze érvényesül benne, sőt ez a gyümölcs meglepő módon fantasztikusan krémesít is. Gyakorlatilag bármilyen szeretett fűszerrel, kakaóporral, karobporral és persze gyümölcsökkel mixelhetjük. Már-már elronthatatlan. Ebben a receptben csupán banán és piros ribizli szerepel. És működik!
Tovább a receptre: banános-ribizlis nicecream
Napsárga, bűntelen élvezet: cukormentes mangójégkrém
Minden mangórajongó tudja, hogy ez a gyümölcs kényes jószág. Sokszor még éretlenül tudjuk megvenni, vagy éppen hámozhatatlan, netán túlérett, mindemellett rendkívül drágán kapható. A mangó esetében érdemes a minőségében (érettségében, ízében) megbízható fagyasztott gyümölcsre szavaznunk. Kisebb a csalódás esélye. Csodás smoothie-k, indiai lassik, fagylaltok és jégkrémek alapanyaga is: édes, telt ízű, frissítő egzotikus jégkrém. Pálcára vele! Íme, egy cukormentes recept.
Tovább a receptre: cukormentes mangójégkrém
Fagylalttortába zárt piña colada
Csak jobb híján kaphatta a fagyasztott édesség címkét ez a csoda torta! Ötletes, esztétikus, frissítő, gyümölcsös finomság – egy családi, baráti összejövetelen is biztos siker. Az alapja vajas zabkeksz, ananászos- vaníliafagylalt réteg alkotja a krémes lényeget, végül egy citromos, kókuszreszelékes bevonat borítja. Valójában ez a recept remek alap ahhoz, hogy elrugaszkodva a piña colada ízvilágától, mindenféle más gyümölccsel is ki akarjuk próbálni az epertől a málnán át az őszibarackig!