A lengyel epres recept, ami jobb, mint a grízes tészta: macaron z truskawkami

Minden időszaknak megvan a maga ügyeletes Insta-kajája. Ezen a nyáron a lengyel eperkrémes tészta, eredeti nevén a „makaron z truskawkami” hódít.
Ha idén nyáron rákattintottál bármelyik közösségi média felületre, szinte biztos, hogy szembejött veled a „makaron z truskawkami” – vagyis az epres makaróni. Erre a párosításra a grízes és mákos tésztához szokott magyar embernek valószínűleg a tarkójáig szalad a szemöldöke, pedig hidd el, külföldön a mi kedvenceinktől is csuklani kezdenek. Ebből is látszik, hogy az ilyesmi csak megszokás kérdése.
Akárhogy is, a makaron z truskawkami elindult a világhírnév felé, köszönhetően a TikTokon terjedő videók hadának, ahol lengyel nagymamák, fiatal gasztrobloggerek vagy éppen vicces macskák mellett tálalják ezt a krémes, édes-furcsa csodát. Na meg Iga Swiatek, Wimbledon-győztes lengyel teniszezőnek, aki egy interjúban megemlítette ez az ételt, ami nyilván abban a pillanatban mémesült.
Valójában egy tradicionális lengyel fogásról beszélünk, ami pont úgy beleégett a lengyelek tudatába, mint nálunk például a nagyi baracklekváros palacsintája vagy csirkepörkölt tejfölös uborkasalátával. Ezt a klasszikust generációk óta főzik otthon nyáron, amikor az eper a legédesebb – ami északon éppen most van. A recept pofonegyszerű: főtt makaróni, friss eper, egy kis tejföl vagy tejszín, és egy kevés cukor. Ennyi – semmi túlgondolás, semmi fine dining. Talán pont ezért annyira Insta-kompatibilis: még az is el tudja készíteni, akinek a telefonja nyitóoldalán van a Foodora alkalmazás.
A „makaron z truskawkami” most azért lett világsiker, mert tökéletesen passzol a „comfort food” új hullámába – ahol nem a látványos, hanem az őszinte, könnyen (és jól videózhatóan) elkészíthető, lélekmelegítő ételek hódítanak. Ráadásul a nyugati világ is egyre inkább felfedezi Kelet-Európa konyháját, és ez az étel pont az a kapudrog, ami után jöhet a pierogi, a żurek meg a barszcz is
Ezekre majd még később visszatérünk, most nézzük a lengyel eperkrémes tészta receptjét, amit tekints iránymutatásnak és kezeld lazán! Végül is a grízes tésztát sem receptből főzzük, hanem megérzésre.
Makaron z truskawkami, lengyel eperkrémes tészta receptje
Természetesen fagyasztott eperből is működik. Igaz, nem néz ki olyan jól, de az íze pontosan ugyanolyan lesz.

Macaron z truskakwami, vagyis lengyel eperkrémes tészta. (Fotó: Belső Olga)
Hozzávalók:
- 25 dkg tészta, ízlés szerint – vagy ami éppen van otthon.
- 4 dl sűrű tejszín (esetleg görög joghurt)
- fél kg eper
- 3 evőkanál méz vagy 2 csapott evőkanál cukor
- pár csepp frissen facsart citromlé
- ízlés szerint vanília, mentalevél, bodzaszörp, rózsavíz, citromhéj
Elkészítés:
- 2 liter vizet forralunk, sózzuk, majd amikor felforrt, a csomagoláson olvasható módon megfőzzük benne a tésztát.
- Közben az epret kicsumázzuk, megmossuk és felaprítjuk. Egy marékkal eltehetünk belőle díszítésnek. Ha fagyasztott eperrel dolgozunk, ezt a részt már meg is spóroltuk. Beledobjuk egy aprítógépbe a cukorral együtt és egy kicsit megpörgetjük. Nem kell teljesen simára, akkor jó, ha darabos. Villával is összetörhetjük, végül is ez az eredeti megoldás. Ha akarjuk, ízesítjük a fenti hozzávalók valamelyikével, de nem muszáj.
- A gyümölcspépet összekeverjük a joghurttal / tejszínnel / tejföllel, majd rátesszük a leszűrt tésztára. Ha akarjuk, megszórjuk a félretett eperdarabokkal, sőt, ha nagyon gurmé kedvünkben vagyunk, akár pirított mandula-forgácsot is szórhatunk rá, de ez aztán már végképp nem az eredeti recept szerint való.
Ennyi az idei trendi gasztronómiai csoda receptje. Ahogy a kisgyerekeknek szokták mondani: egyszer mindent meg kell kóstolni.
The post A lengyel epres recept, ami jobb, mint a grízes tészta: macaron z truskawkami first appeared on nlc.