Nyári ebéd tíz perc alatt: a „balatoni hekk” receptje

A Balaton partján sétálva elkerülhetetlen, hogy megcsapjon a frissen sült hekk illata. Bármerre is járjunk a tó partján, a strandbüfék menüsorának koronázatlan királya minden kétséget kizáróan a „balatoni hekk”. Na és persze a lángos.
A hekk valójában nem őshonos a magyar tengerben – ezt sokan tudják, de senkit sem érdekel túlzottan. Sőt, még csak nem is magyar: leginkább az Atlanti-óceánból vagy a Jeges-tenger környékéről, Norvégiából, esetleg Argentínából érkezik hozzánk. Ez egyébként két külön fajta, az egyik nagyobb, mint a másik, az argentin hekk egy méteresre, az európai hekk pedig akár két méteresre is megnő. Mondjuk, nem nagyon szokták hagyni, mivel egy egy méteres hal nem fér bele a fritőzbe…
A hekk, vagyis a csillagfarkú tőkehal (Merluccius merluccius), valahogy mégis olyan mélyen beleivódott a balatoni nyarak emlékeibe, hogy lassan nem is számít, honnan érkezik a magyar hűtőkbe, mélyhűtőkbe.
Mégiscsak az a fontos, hogy amit eszünk, legyen finom. Papírtálcán, kovászos uborkával és kenyérrel, zsíros kézzel, vízparton ülve – a hekk élmény. Ropogósra sült bőre, puha, citromlével meglocsolt húsa tökéletesen hozza azt a nyaralós nosztalgiát, amire egész évben várunk.
Készül a sült hekk a balatoni büfében (Fotó: nr478, Pixabay)
Egy biztos: lehet, hogy a hekk messziről jött vendég, de a Balatonnál már rég hazajár. Sőt, igazából a Balatonhoz sem kell elmenni hozzá, lehet ugyanis kapni az élelmiszerdiszkontok kínálatában hekket. Három van egy tálcán, méghozzá igen felhasználóbarát méretűek, amik simán beleférnek a házi fritőzbe is.
Az elkészítésének nem igazán van titka, sőt, ha az ember egyszer rákapott, akkor a sült hekk rajta is marad a gyorsan elkészíthető ebédek, vacsorák listáján. A legtöbb családban ráadásul száz százalékos eredménnyel, mivel valami csoda folytán a sült hekk is azok közé az ételek közé tartozik, amit mindenki megeszik. Oké, tudom, hogy a legjobb fűszere a balatoni aranyhíd, de kipróbáltam, és anélkül is tökéletes!
Sült hekk recept
A boltban kapható hekk természetesen konyhakész, különösebb feladatunk nincs az előkészítésével, hamar a lényegre térhetünk.

„Balatoni hekk”: a pirítóst inkább hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának! (Fotó: I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them, Getty Images)
Hozzávalók: (4 főre)
- 6 db hekktörzs
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A hekket kivesszük a csomagolásból, ha akarjuk, leöblítjük, de egyébként ez már konyhakész. Mindkét oldalát beirdaljuk és besózzuk.
- Feltesszük forrósodni az olajat, majd összekeverjük a lisztet a paprikával.
- Beleforgatjuk a paprikás lisztbe a hekktörzseket, majd betesszük a forró olajba. Mindkét felét sütjük két percig, majd kivesszük, lecsepegtetjük és már kész is az étel.
Friss, fehér kenyérrel és kovászos uborkával a legfinomabb, de sült krumplival is jó.
The post Nyári ebéd tíz perc alatt: a „balatoni hekk” receptje first appeared on nlc.